'320 Milyar Metreküplük Dogalgaz Sadece Türkiye'de Degil Dünyada Da Yanki Uyandirdi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Kesfettigimiz gazin degerini mesnetsiz iddialarla düsürmeye çalisanlar, bugün burada yanan atese iyi baksinlar. Biz burada bilimle, teknikle, bilgiyle konusarak birilerin yalanlarla, çarpitmalarla, manipülasyonlarla olusturmaya çalistigi algiya da en güzel cevabi veriyoruz. Önümüzdeki yil 169 kilometre boruyu denizin dibine döseyecegiz. Bu operasyon dünyanin en uzun derin deniz taban baglantisi olacak" dedi.

'320 Milyar Metreküplük Dogalgaz Sadece Türkiye'de Degil Dünyada Da Yanki Uyandirdi'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Sakarya Sahasi Gaz Yakma Töreni’ne video Konferans yöntemiyle katildi.

Bugün öglen saatlerinde Antalya’nin Manavgat ilçesinde baslayan yangindan etkilenen vatandaslara geçmis olsun dileklerini ileten Erdogan, yanginin tüm boyutuyla arastirildigini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan, “Rabbimden ülkemizi yangin ve sel basta olmak üzere her türlü afetten muhafaza etmesini diliyorum" dedi.



320 MILYAR METREKÜPLÜK DOGALGAZ SADECE TÜRKIYE’DE DEGIL DÜNYADA DA YANKI UYANDIRDI

320 milyar metreküplük dogalgazin sadece Türkiye’de degil, dünyada da yanki uyandirdigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, kesifle ilgili son müjdenin haziran ayi baslarinda Filyos’ta düzenlenen törende verildigini animsatarak, Karadeniz’de açilan bu kuyularin ilk olmadigini ve son da olmayacagini ifade etti.



Son 1 yilda açilan kuyularin öncekilerden farkli oldugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, bu islemlerin daha önce uluslararasi sirketlerle kiralama usulüyle yürütüldügünü, artik öncekilerden farkli olarak bu islerin kendi gemilerimiz kendi insan kaynagimizla yapildigini vurguladi. Sondaj konusunda ulasilan teknik yeterlilikle disa bagimliligin sona erdigini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, Arastirma ve sondaj gemilerinin filoya dahil edildigini belirtti.

Bu gemilerin tersanelerdeki bakim ve gelistirme islemlerinin ardindan kendi siniflarinin en iyileri arasina sokuldugunu bildiren Cumhurbaskani Erdogan, yakin zamanda Karadeniz gazinin devreye girmesiyle kaynaktaki disa bagimliligin önemli oranda azalacagini kaydetti.



“KARARLI DURUSUMUZLA GERI ADIM ATMADIK”

Ortaya konulan islerde yillarin emegi olduguna dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Yaklasik 10 yil öncesine kadar denizlerimizdeki kaynaklarin nerede olduguna, bunlari nasil bulacagimiza dair elimizde yeterli veri yoktu. Biz ’bu isi sayet hakkiyla yapacaksak, öncelikle teknik ekipman ve donanim isini halletmemiz gerekir’ dedik ve hemen kollari sivadik. Ilk gemimiz Barbaros Hayretti Pasayi 10 yil önce satin alarak baslattigimiz süreci Kanuni Sondaj Gemimizle bir üst asamaya çikardik. Ardindan diger gemilerimiz geldi" dedi.

Sahip olunan filoyla 2018 yilindan bu yana 14 derin deniz kuyusu açildigini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, Akdeniz ve Karadeniz’deki 2 ve 3 boyutlu sismik arastirmalarin 6-7 katina çikarildigini ifade etti.

Erdogan, "Yaptirimlarla, tehditlerle, santajlarla, yildirmalarla bizi engellemeye çalistilar ancak hiç birine eyvallah etmedik. Kararli durusumuzla geri adim atmadik. Eger biz o günün sartlarinda yerli ve milli imkanlarla bu operasyonlari hizlandirmasaydik, son yillarda elde ettigimiz basarilari baskalarinin insafina birakmis olacaktik. Akla hayale gelmeyecek, türlü bahanelerle attigimiz her adimin önü kesilecekti. Hamdolsun, bunlarin hepsi geçmiste kaldi. Artik Barbaros Hayrettin Pasa ve Oruç Reis Sismik Arastirma Gemilerimiz denizlerimizin altini tariyor, Fatih ve Yavuz ve Kanuni de sondajlarini yapiyor" ifadelerini kullandi.

“KESFETTIGIMIZ GAZIN DEGERINI MESNETSIZ IDDIALARLA DÜSÜRMEYE ÇALISANLAR, BUGÜN BURADA YANAN ATESE IYI BAKSINLAR”

Bugün sismik arastirma ve sondaj çalismalarinda son 1 yilda gelinen noktanin önemli bir dönüm noktasinin da geride birakilacagini dile getiren Cumhurbaskani Erdogan sunlari kaydetti:

"Bugün, Fatih Sondaj gemimizin açtigi, Kanuni’nin tamamlamasini yaptigi Türkali2 kuyusu gaz akis testini gerçeklestiriyoruz. Karadeniz gazini bugün ilk defa yerinde yakacagiz. Kesfettigimiz gazin degerini mesnetsiz iddialarla düsürmeye çalisanlar, bugün burada yanan atese iyi baksinlar. Biz burada bilimle, teknikle, bilgiyle konusarak birilerin yalanlarla, çarpitmalarla, manipülasyonlarla olusturmaya çalistigi algiya da en güzel cevabi veriyoruz.

Bütün bu çalismalarin toplamda 247 saatlik bir akis sürecinde gerçeklestirildigini ifade eden Erdogan," Karadeniz gazinin ilk fazini 2023’e yetistirmek için hem masa basinda hem sahada büyük bir emek harcaniyor. Proje elbette kendi içinde dogal ve teknik zorluklar içeriyor. Hamdolsun suana kadar, iyi bir planlama ve detayli is takvimi ile hedeflerimizden herhangi bir sapma yasamadik. Bundan sonrasi için de çalismalar ayni titizlikle devam edecek" dedi.



"GAZI KARAYA ÇIKARACAK DENIZ TABANI ÜRETIM SISTEMLERI VE KARAGAZ ISLEME TESISLERININ SÜREÇLERI DE ES ZAMANLI OLARAK SÜRÜYOR"

Son bir yilda toplam 5 kuyu açildigini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, "Her bir kuyumuzda kesfedilen gaz miktarini dogruladik. Tuna 1 kuyumuzun 40 kilometre kuzeydogusunda yer alan Amasra 1kuyusu, daha önce elde ettigimiz sismik verilerin yorumlanmasiyla açildi. Böylece 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv daha yakaladik. Amasra 1 kuyusunun kesfini Sakarya Gaz sahasindaki benzer kesiflerin de habercisi olarak görüyoruz. Sahanin etrafindaki çalismalarimiz devam ediyor. Insallah buralardan gelecek müjdeli haberleri de milletimizle paylasacagiz. Gazi karaya çikaracak deniz tabani üretim sistemleri ve karagaz isleme tesislerinin süreçleri de es zamanli olarak sürüyor. Son asamada ise her iki üniteyi birbirine baglayacak boru hatlarini insa edecegiz. Derin deniz etüt çalismalariyla boru hatti rotalarinin çalismalari sona erdi. Önümüzdeki yil 169 kilometre boruyu denizin dibine döseyecegiz. Bu operasyon dünyanin en uzun derin deniz taban baglantisi olacak" diye konustu.



“DOGALGAZ ARZ GÜVENLIGINDE BÖLGEMIZIN REFAHI IÇIN KILIT BIR ROLDEYIZ”

Karagaz isleme tesislerinin temelinin Haziran ayi basinda atildigini hatirlatan Cumhurbaskani Erdogan orada yogun bir faaliyetin devam ettigini bildirdi. Erdogan, Karadeniz gazi tüm tesisleriyle biterek kullanima girdiginde Türkiye’nin derin denizlerde arama- sondaj ve üretim kabiliyetlerinin üst bir noktaya tasinacagini belirterek, "Bu gazin karaya çikarilmasi için yürütülen çalismalar dogalgaz endüstrisini besleyen yan sanayinin gelisimine de önemli katki saglayacaktir. Burada kullanilacak ekipmanin önemli bir kismi yerli üretim olacaktir. Bütün bu faaliyetler Türkiye’nin dogalgaz da üretimden tasimaya kadar her asamada ulastigi etkinligi ortaya koymaktadir. Dogalgaz arz güvenliginde bölgemizin refahi için kilit bir roldeyiz. Bölge kaynaklarinin uluslararasi pazarlarla bulusmasi için her zaman yapici bir pozisyon üstlendik, üstlenmeye devam ediyoruz" dedi.

"Bölgesinin siyasi ve ekonomi bakimindan en güçlü ülkesi olan Türkiye’nin uzattigi bu dost elini tutanlar bugüne kadar hep kazançli çikti" diyen Erdogan konusmasini söyle tamamladi:

"Biz karsilikli saygi ve haklara riayet çerçevesinde kapali kapilar ardindan ne diyorsak, disarida da aynisini söyleyen bir ülke ve yönetimiz. Bazilari gibi yolun basinda ayri, ortasinda ayri, sonunda bambaska konusmuyoruz. Kendi gazimizin bölge refahina saglayacagi katkiyi farkindayiz. Bu projenin Türkiye’nin enerjide merkez ülke rolüne koyacagi katkiyi da iyi biliyoruz. Türkiye’nin tecrübesinden, bilgi birikiminden, dostlugundan faydalanmak isteyen herkese kapimiz sonuna kadar açiktir."

(Derya Yetim - Hülya Keklik/IHA)
Kaynak: İHA