ABD Merkezli Insan Haklari Izleme Örgütü, Israil'in Yalanini Ortaya Çikardi

ABD merkezli Insan Haklari Izleme Örgütü, Israil’in yalanini ortaya çikararak Gazze’de sadece askeri hedefleri vurmadigini, söz konusu 3 saldirinin düzenlendigi bölgelerin yakinlarinda askeri hedef olduguna dair hiçbir kanit bulunmadigini duyurdu.



Israil ile Filistin arasinda geçtigimiz mayis ayinda baslayan ve 11 gün süren çatismalarda Gazze’de 260, Israil’de ise 13 kisi hayatini kaybetmisti. ABD merkezli Insan Haklari Izleme Örgütü, Israil ve Filistinli gruplar arasindaki Gazze’deki çatismalar hakkinda rapor yayinladi. Örgüt, çatismalar sirasinda savas suçu teskil eden saldirilar düzenledigini ifade ederek, raporda 62 sivilin hayatini kaybettigi 3 Israil saldirisina odaklandi. Israil, saldirilarda sadece askeri hedefleri vurdugunu iddia etse de raporda, söz konusu 3 saldirinin düzenlendigi bölgelerin yakinlarinda askeri hedef olduguna dair hiçbir kanit olmadigi belirtildi.

Birlesmis Milletler (BM), Gazze’de en az 129 sivilin hayatini kaybettigini ifade ederken, Israil 200 Hamas üyesinin öldürüldügünü belirtti.

Hamas ise, 80 üyesinin saldirilarda hayatini kaybettigini açikladi.



Raporda Israil’in 10 Mayis’ta Beyt Hanun’a güdümlü bir füze ile düzenledigi saldiri yer alirken, saldirida füzenin 4 evin yakinina isabet ettigi ve 8 sivilin hayatini kaybettigi belirtildi. Israil ordusu ise, saldiri hakkinda patlamaya Filistinlilere ait bir roketin neden oldugunu öne sürmüstü.

Israil’in 15 Mayis’ta El Sati Mülteci Kampi’na güdümlü bir füze ile düzenledigi saldirinin yer aldigi raporda, saldiri sonucu 3 katli bir binanin yikildigi ve 10 sivilin hayatini kaybettigi belirtildi. Israil ordusu, söz konusu saldiri hakkinda üst düzey Hamas yetkililerinin binanin içinde oldugunu iddia etmis, görgü taniklari ise herhangi bir Hamas üyesinin varligindan haberdar olmadiklarini aktarmisti.

Raporda, Israil’in 16 Mayis’ta El-Wahda Caddesi’ne düzenlendigi bir dizi hava saldirisinda 3 farkli noktada çok katli binanin çöktügü yer alirken, saldirilarda 44 sivilin hayatini kaybettigi ifade edildi. Israil ordusu ise söz konusu saldirilar hakkinda, Hamas üyelerinin kullandigi tünellerin hedef aldigini ve binalarda yasanan çökmelerin kasitsiz oldugunu öne sürmüstü.

Ele alinan 3 saldiri bölgesinde belirgin bir askeri hedef bulunmadigi ifade edilen raporda, "belirli bir askeri hedefe yönelik olmayan bir saldirinin yasa disi oldugu" vurgulandi.

Örgüt, saldirilara karsi önceden etkili uyarilar saglamak da dahil olmak üzere, sivillere verilen zarari en aza indirmek için mümkün olan tüm önlemlerin alinmasi gerektigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA