Tunus'ta Meclis Baskani Gannusi, Cumhurbaskani Said'i Darbe Yapmakla Suçladi

Tunus Meclis Baskani ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Rasid el-Gannusi, Meclisin çalismalarini dondurma ve basbakani görevden alma kararlari nedeniyle Cumhurbaskani Kays Said'i darbe yapmakla suçladi.

Gannusi, El Cezire televizyonuna yaptigi açiklamada, "Cumhurbaskaninin yasal bir dayanagi olmayan kararlari, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlistir." dedi.

Cumhurbaskani Said'in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazi kararlar alacagini paylastigini ancak içerigine vakif olmadigini belirten Gannusi, söz konusu kararlarin geçersiz oldugunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalismalarina devam edecegini kaydetti.

Nahda Hareketi Baskan Yardimcisi Ali el-Arayyid de Said'in kararlarinin devletin kurumlarina yönelik darbe niteliginde oldugunu söyledi.

Ülkede basta baskent Tunus olmak üzere hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Cumhurbaskani Said, yayinladigi görüntülü mesajinda, "ülkenin içinden geçtigi olaganüstü kosullari" gerekçe göstererek Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi görevden aldigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayinlanacagini ve kararlarin hemen yürürlüge girecegini aktaran Said, genelgeler biçiminde gerekli kararlarin duyurulmaya devam edecegini söylemisti.

Kaynak: AA