Tunus Cumhurbaskani Said Bir Ay Süreyle Gece Sokaga Çikma Yasagi Ilan Etti

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, ülkede bir ay sürecek gece sokaga çikma yasagi uygulanmasina karar verdi.

Tunus Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Said'in "bu aksamdan baslayarak 27 Agustos'a kadar kisi ve araçlarin 19.00'dan 06.00'ya kadar sokaga çikmalarini yasaklayan" bir kararname çikardigi belirtildi.

Acil saglik vakalari ve gece isçilerinin yasagin disinda tutuldugu aktarilan açiklamada, sokaga çikma yasagi saatleri disinda temel ihtiyaç veya acil saglik durumlari hariç sehirlerarasi yolculuklarin da yapilamayacagi kaydedildi.

Açiklamada, kararnamede halka açik yollarda ve meydanlarda 3'ten fazla kisinin bir araya gelmesinin de yasaklandigi ifade edildi.

- Devlet kurumlarinda çalismalar iki günlügüne durduruldu

Said'in yarindan itibaren ordu ve polis disinda idari nitelikteki devlet kurumlarinda iki gün süreyle çalismayi durdurma yönünde kararname çikardigi belirtilen açiklamada, çalismayi durdurma süresinin uzatilabilecegi aktarildi.

Açiklamada, kararin her bakan ve yerel yetkiliye fiili olarak veya uzaktan çalismak için bir dizi çalisani görevlendirme izni verdigi aktarildi.

- Ne olmustu?

Tunus'ta hükümet ve muhalefet partilerine yönelik protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler, Meclis Baskani ve Nahda Hareketi lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almamisti.

Cumhurbaskani Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Kaynak: AA