ABD'nin Irak'taki Muharebe Misyonu Yil Sonuna Kadar Sona Erecek

ABD Baskani Joe Biden, ABD’ye resmi ziyarette bulunan Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Görüsmenin ardindan Biden, ABD’nin Irak’taki muharebe misyonunun yil sonuna kadar sona erecegini açikladi.

ABD'nin Irak'taki Muharebe Misyonu Yil Sonuna Kadar Sona Erecek
ABD’nin Afganistan’dan geri çekilmesi devam ederken, ABD Baskani Joe Biden ABD’nin Irak’ta muharebe misyonunun da yil sonuna kadar sona erecegini duyurdu. ABD’ye resmi ziyarette bulunan Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile Beyaz Saray’da bir araya gelen Biden, görüsmenin ardindan düzenledigi basin toplantisinda yil sonuna kadar ABD’nin Irak’taki muharebe misyonunun resmen sona erecegini kaydetti.

ABD’nin Irak’i istihbarat alaninda desteklemeye ve Irak ordusunu egitmeye devam edecegini belirten Biden, ABD askerlerinin görevinin egitim ve terör örgütü DEAS ile mücadeleyi kapsayacagini vurguladi. Biden, "Irak’taki rolümüz, hazir olmak, egitmeye devam etmek, destek olmak, yardim etmek ve ortaya çiktikça DEAS ile mücadele etmek olacak, fakat yil sonundan önce bunu yapamayiz" ifadelerini kullandi.

ABD’nin Irak’a terörle mücadele alaninda yardiminin sürecegini belirten Biden, iki ülke arasindaki ortakligin baskanlik döneminde de devam edecegini ve Irak’ta bulunan askerlerinin muharebe görevinde bulunmayacagini kaydetti.

Ayrica ABD’nin Irak’a korona virüs (Covid-19) salgini ile mücadelede asi destegi saglayacagini aktaran Biden, ABD’nin COVAX Covid-19 asi programi kapsaminda Irak’a 500 bin doz Pfizer-BioNTech asisi saglayacagini ifade etti.

Basbakan el-Kazimi ise ikili görüsme sonrasi yapti açiklamada, ülkesinin ABD ile stratejik ortakligi oldugunu vurgulayarak, iki ülke arasindaki isbirliginden dolayi mutluluk duydugunu ve ABD ile iliskilerinin saglik, kültürel ve birçok farkli alani kapsadigini aktardi.

ABD birliklerinin Irak’a gönderilmesinin üzerinden geçen yaklasik 18 yilin ardindan su anda ABD’nin Irak’ta DEAS militanlarina karsi mücadele adina 2 bin 500 askeri bulunuyor. ABD, 2003 yili Mart ayinda Irak’in devrik lideri Saddam Hüseyin hükümetinin kitle imha silahlarina sahip oldugu iddia ederek Irak’i isgal etmis ve Saddam Hüseyin iktidardan indirilmisti. Fakat iddia edilen kitle imha silahlari bulunamamisti.
Kaynak: İHA