Ispanyol Ögretim Görevlisi Dogaseverlerle Tunca Nehri'nde Temizlik Yapti

Edirne’de Ispanyol ögretim görevlisi Begona Rodriguez öncülügünde bir araya gelen çevre gönüllüleri, Tunca Nehri ve çevresinde temizlik yapti.

Ispanyol Ögretim Görevlisi Dogaseverlerle Tunca Nehri'nde Temizlik Yapti
Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarim Bölümü Ögretim Görevlisi Ispanyol Begona Rodriguez, sosyal medyada baslattigi "Plastige Hayir" kampanyasi kapsaminda kentin çesitli noktalarinda çöp toplayarak bu konuda farkindalik olusturmayi hedefliyor. Rodriguez öncülügünde bir araya gelen çevre gönüllülerinin bu haftaki duragi Tunca Nehri ve çevresi oldu. Balikçi kayigina binen Begona Rodriguez, elindeki sopa yardimiyla suyun içindeki plastik ve cam siseleri kiyiya çikardi. Topladiklari çöpleri posetlere dolduran çevre gönüllüleri, temizlik görevlilerini arayarak yardim istedi.

“Biyolojik çesitlilik olumsuz etkileniyor”

Çöpler ve atiklardan nehirdeki biyolojik çesitliligin olumsuz etkilendigine deginen ögretim görevlisi Begona Rodriguez, “Insanlar nehir kirli oldugu için tepki gösteriyor ve temizlemek istiyorlar. Nehir is makineleriyle temizleniyor. Bu çok kötü, çünkü biyolojik çesitlilik olumsuz etkileniyor. Bu sekilde temizlik yaparken sadece plastikleri almiyorlar. Nehirdeki toprak, kurbagalar, kaplumbagalar basta olmak üzere birçok canlinin hayati da yok oluyor. Bu sekilde temizlenirse nehirdeki canli yasami sona erecek” dedi.

Nehirleri temizlemenin baska bir yolu daha oldugunu aktaran Rodriguez, gönüllülerle ve kayiklarla yavas yavas temizlenebilecegine deginerek, asil amacin ise kirlenmesini önlemek oldugunu ifade etti.



“Nehri temizlemek için gönüllülere ihtiyacimiz var”

Vatandaslarin çevre temizligi konusunda duyarli davranmasi gerektigini dile getiren Begona Rodriguez, "Buradaki kirliligi önlemek için belediye yetkilileri buraya gelip piknik yapanlari kontrol edebilir ve kirletenlere ceza verebilir. Etkili tek yöntem budur. Bunun yaninda duyarli insanlar çevreyi kirletenleri uyarabilir. Tunca Nehri kis aylarinda berrak akiyor. Yaz aylarinda ise kahverengi bir renge bürünüyor. Temizlik yapabilmemiz için bir bota ihtiyacimiz var. Balikçilar bize kayiklariyla yardimci olabilirse isimiz kolay olacak. Nehri temizlemek için gönüllülere ihtiyacimiz var. Insanlarin bana ya da baska birisine ihtiyaci yok. Buraya gelip temizlik yapabilirler. Nehre çöp atan birini gördüklerinde de uyarabilirler. ’Ülkene ve gelecegine ne yapiyorsun’ diye sorabilirler" diye konustu.

Çöp temizliginin 3-4 kisiyle yapilacak is olmadigina deginen Edirne Çevre Gönüllüleri Dernegi Baskani Ayten Eren, "Belediye bana ait degil diyor. Digeri de ben çöp toplama ile ilgili bir kurumsalligim yok diyor. Bu sekilde burasi kurumlar arasi anlasmazliga kurban oluyor. Seyir merdivenleri koyulmus ama kim gelip seyreder buradan. Çöplerden dolayi nehirde de bir sorun olusmus. Yetkililere bu isi çözmeleri için sesleniyorum. Bu sekilde gitmez. Bu kirlilikten bir sürü hastalik ortaya çikiyor. Bizim yaptigimiz çözüm degil, sadece farkindalik olusturur" dedi.



“Yerel yönetimlerin almasi gereken tedbirler var”

Çevre temizligi konusunda farkindalik için nehir kenarinda sürekli çöp topladiklarini fakat durumun degismedigini söyleyen Eren, yaz dönemlerinde piknikçilerden kaynakli olarak çöplerin iki kat arttigini ifade etti.

Nehir kiyisinda korkunç ve çilgin çöp birikmesi olustugunun altini çizen Eren, burada yerel yönetimlere büyük görev düstügünü ve alinmasi gereken tedbirlerin oldugunu söyledi.



“Her 3 çöpten birisi maske”

Nehir kenarinda plastik ve cam siselerin yani sira en çok da maske atigi oldugunu söyleyen Eren, "Bu dönemde topladigimiz çöpler arasinda sanki her üç çöpten birisi maske. Yaygin sekilde her yerde maske çöpü var. Islak mendil, dogada en geç çözülen malzemelerden biri. Cam siseleri de alip kenara koyuyoruz, biri alip geri dönüsümde kullansin diye. Topladigimiz çöpler arasinda her sey var” seklinde açiklamada bulundu.

“Belediye ’çöp kutusu koyuyoruz, çaliniyor’ diyor”

Vatandaslarin çevreye karsi daha duyarli olmasi gerektigine deginen çevre gönüllülerinden Betül Okuyan, "Çevre temizligi konusunda büyük bir duyarsizlik var. Bizim topladigimizi görseler bile yine duyarsizlik oluyor, dogaya çöp atiliyor. Bazi vatandaslar çöplerini oldugu yere birakiyor, bazilari ise toplayip birakiyor ancak o zaman da köpekler tarafindan dagitiliyor, yine bir çözüm olmuyor. Belediye ’çöp kutusu koyuyoruz, çaliniyor’ diyor. Dogayi korumak için herkesin birbirini denetlemesi ve kontrol etmesi gerekiyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA