Almanya Basbakanlik Dairesi Baskani Braun'dan 'Günde 100 Bin Vaka' Uyarisi

Almanya Basbakanlik Dairesi Baskani Helge Braun, daha fazla kisi asilanmadikça ülkedeki vaka sayisinin 9 hafta sonra günde 100 bine çikabileceginden endise ettigini dile getirdi. Braun, asi yaptirmayanlara çesitli kisitlamalar getirilebileceginin de sinyalini verdi.

Almanya’da 2 aydan fazla süren istikrarli düsüsün ardindan daha bulasici oldugu bilinen Delta mutasyonunun yayilmasi nedeniyle Avrupa’nin en büyük ekonomisinde Temmuz ayinin basindan bu yana vaka sayisi artisa geçti. Salginin seyrine yönelik endiselerini dile getiren Almanya Basbakanlik Dairesi Baskani Helge Braun, Alman medyasina yaptigi açiklamada, nüfusun neredeyse yarisinin korona virüse karsi tamamen asilanmis olmasina ragmen vakalarin her hafta yüzde 60 arttigina dikkat çekti. Braun, "Delta mutasyonu bu hizla yayilmaya devam ederse ve buna çok yüksek bir asilama orani ya da davranis degisikligi ile karsi koymazsak yalnizca 9 haftada 850 (100.000 kisi basina) insidansa sahip oluruz. Bu, günde yaklasik 100 bin yeni enfeksiyona esittir" diyerek bu durumun da birçok insanin karantinaya girmesine ve ekonomide kaosa yol açacagini ifade etti.

Almanlari asi olmaya çagiran Braun, asi olmayi reddedenlerin bazi kisitlamalarla karsilasmasi gerekebilecegini söyledi.

Asi yaptirmayanlara test zorunlulugu gibi bazi kisitlamalar getirebileceklerinin sinyalini veren Braun, asilanmamis kisilerin restoran, sinema ve stadyum gibi bazi yerlere giremeyebilecegini ifade etti.

Almanya’nin 83 milyonluk nüfusunun yaklasik yüzde 60’i asinin ilk dozunu yaptirirken, yaklasik yüzde 48’i virüse karsi tam olarak asilandi. Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre ülke genelinde son 24 saatte bin 387 yeni vaka tespit edilirken, toplam vaka sayisi 3 milyon 755 bin 898’e yükseldi. Son 24 saatte 4 kisinin virüse yenik düstügü ülkede toplam can kaybi sayisi ise 91 bin 524’e yükseldi.
Kaynak: İHA