Israil Askerlerinin Bati Seria'da Yaraladigi Filistinli Çocuk Hayatini Kaybetti

Israil askerlerinin isgal altindaki Bati Seria'da düzenlenen yasa disi Yahudi yerlesim birimleri karsiti protestolara müdahalesinde gerçek mermiyle karnindan vurularak agir sekilde yaralanan Filistinli çocuk hayatini kaybetti.

Filistin Saglik Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Israil askerlerince Bati Seria'nin Ramallah kentine bagli Nebi Salih beldesinde düzenlenen gösterilerde vurulan 17 yasindaki Muhammed Münir et-Temimi'nin yasamini yitirdigi belirtildi.

Filistin Sivil Halk Direnisi Komitesinden aktivist Basim et-Temimi, bugün aksam saatlerine dogru AA muhabirine yaptigi açiklamada, yasa disi Yahudi yerlesim birimlerini protesto etmek isteyen Filistinlilerin Nebi Salih beldesi girisinde gösteri düzenledigini belirtmisti.

Temimi, Israil askerlerinin gerçek mermiyle müdahale ettigi gösteride, Filistinli bir çocugun karnindan gerçek mermiyle vurularak agir yaralandigini aktarmisti.

Israil askerlerinin Ramallah ile Nebi Salih beldesi arasindaki yolu araç trafigine kapattigini aktaran Temimi, bunun üzerine agir yarali çocugun Selfit kentindeki bir hastaneye kaldirilmasi zorunlulugunun dogdugunu bildirmisti.

- Yasa disi Yahudi yerlesim birimleri ve Ayrim Duvari

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 500 binden fazla Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Filistin'de 2000 yilinda patlak veren Aksa Intifadasi'nin (2. Intifada) ardindan Israil yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Bati Seria ile Israil arasina "Ayrim Duvari" insasina baslamisti. Ayrim Duvari nedeniyle Bati Seria'daki 3 milyona yakin Filistinli, isgal altindaki Dogu Kudüs ve Israil'e geçemiyor.

Ayrim Duvari ve yasa disi Yahudi yerlesim birimleri insasina karsi her hafta cuma günü düzenlenen protestolara Israil askerleri gerçek ve plastik merminin yani sira göz yasartici gaz ve bazen tazyikli atik suyla müdahale ediyor.

Kaynak: AA