Fransa'da Parlamento, Terörle Mücadele Ve Istihbarat Yasa Tasarisini Kabul Etti

OHAL tedbirlerini kalici hala getiren yasa, Ulusal Meclis'ten geçerek nihai halini aldi.

Fransa’da, yeni terörle mücadele ve istihbarat yasa tasarisi Ulusal Meclis'te kabul edilerek yasalasti.

Fransa’da 2015'teki terör saldirilarindan sonra ilan edilen olaganüstü halin (OHAL) kaldirilmasinin ardindan Ekim 2017'de yürürlüge giren Iç Güvenlik ve Terörle Mücadeleyi Güçlendirme Yasasi'nda (SILT) yer alan geçici tedbirleri kalici hale getirecek tasari, Ulusal Meclis'teki nihai okumada 20’ye karsi 108 milletvekilinin oyuyla kabul edildi.

Senatonun ilk okumada yaptigi degisikleri dünkü oturumunda yeniden dahil ettigi yasa tasarisi, Ulusal Meclis tarafindan Senatonun yaptigi degisiklikler dikkate alinmadan onaylanarak yasalasti.

Diger yandan solcu 60 kadar senatör, yasayi anayasaya aykiri oldugu gerekçesiyle Anayasa Konseyi’ne tasidi.

- Yasanin içerigi

Yasa, SILT'in temelini olusturan ancak OHAL'den kaynakli oldugu için geçici olan ev aramalari, güvenlik alani olusturulmasi, ibadet yerlerinin kapatilmasi, herhangi bir suçlama yöneltilmemis ancak süpheli kisilere yönelik kisitlama önlemlerinin kalici hale getirilmesini içeriyor.

Yasayla terörle iliskili eylemlerden mükerrer suç halinde en az 3, normalde en az 5 yil hapis cezasina mahkum olanlardan serbest birakilanlarin idari kontrol ve takip süresi 2 yila çikariliyor.

Yasanin istihbarat kisminda, telekom operatörleri tarafindan saglanan internet arama verilerinin analiz edilmesine imkan taniyan algoritma kullanimina izin veriliyor.

Bazi arsivlere akademik arastirma amaciyla erisimin serbest hale getirilmesini öngören yasa, bununla birlikte bazi en hassas dokümanlarin 50 yilda gizlilik derecesinin kaldirilmasindan istisna tutulmasini da içeriyor.
Kaynak: AA