Zelenskiy'nin Eski Sekreteri Mendel IHA'ya Konustu

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin sekreterligini yaparken kisa bir süre önce istifa eden Yulya Mendel, IHA’ya verdigi röportajda, “Türkiye ile dostluk iliskilerimiz çok eskiye dayaniyor. Birbirimize baglayan çok siki baglarimiz var” dedi.

Zelenskiy'nin Eski Sekreteri Mendel IHA'ya Konustu
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy’nin eski Sekreteri Yulya Mendel, görev yaptigi dönemi IHA’ya anlatti. “Hepimiz Birer Devlet Baskaniyiz” isimli kitap da çikaran Mendel, Türkiye ve Ukrayna arasindaki iyi iliskilere degindi. Vladimir Zelenskiy’nin Devlet Baskanligi seçimlerinde aldigi zaferden sonra düzenlenen sekreterlik seçmelerinde 4 bin kisi arasindan seçildigini ifade eden Mendel, “Bu ay Devlet Baskanligi Basin Sekreterligi görevinden ayrilmis bulunuyorum. 34 yasindayim ve 15 senedir basin mensubu olarak çalisiyorum. Yerel birçok ajansta ve The New York Times gibi uluslararasi kuruluslarda çalistim. Uluslararasi Dünya Bankasi’nda da danisman olarak görev yaptim. Son 2 yildir da Devlet Baskani Zelenskiy’nin Basin Sekreterligi görevini yürüttüm. Simdi kitabim çikti ve kitabimda Ukrayna’nin birçok pozisyonuna, Ukrayna’nin nereye dogru gittigine degindim. Bu hafta satisa çikti ve okuyucularima sükranlarimi sunuyorum” ifadelerini kullandi.

“Türkiye ile dostluk iliskilerimiz çok eskiye dayaniyor”

Kirim Tatarlari, Türkiye ve Ukrayna arasinda yakin zamanda imzalanmasi planlanan Serbest Ticaret Anlasmasi ve Türk firmalarinin Ukrayna genelinde yaptigi çok özel projelere deginen Mendel, “Türkiye ile dostluk iliskilerimiz çok eskiye dayaniyor. Birbirimize baglayan çok siki baglarimiz var. Serbest Ticaret Anlasmasi’nda son asamalara gelindigini biliyorum ve bu Ukrayna için büyük bir basari olacak. Türkiye ekonomimizde büyük rol oynuyor. Zelenskiy ve Erdogan iki ülke arasinda gerçeklestirilen ticaret hacminin büyümesinden yana. Türk firmalari Ukrayna pazarinda en büyük projelerde yer aliyor. Onlardan bir tanesi de yol yapim çalismalari. Bu konuda Türk firmalari Ukrayna’da lider konumunda. Modern yollarin yapilmasi bizi çok mutlu ediyor. Ukrayna’da Türkiye sayesinde güzel yollar olacak. Bunlarin yani sira bizi tarihsel ve sosyal anlamda birbirimize baglayan çok fazla baglarimiz var. Iki ülkenin devlet baskani, Kirim Tatarlarina 500 daire yapilmasi konusunda da olumlu görüsmeler gerçeklestirdi. Kirim, Rusya tarafindan kanunlara aykiri bir sekilde isgal edilince Kirim Tatarlari evlerinden ayrilmak zorunda kaldi. Türkiye, bu vatandaslar için 500 daire insa edilmesinde Ukrayna’ya yardim ediyor. Çok fazla detay oldugundan görüsmeler biraz uzun sürdü. Ukrayna’nin baskenti Kiev’de ve baska sehirlerde bu konutlar insa edilecek. Ukrayna’nin güvenligini ilgilendiren konularda da önemli görüsmeler oldu ve Türkiye isgal edilen topraklarin geri iade edilmesi konusundaki bu görüsmelerde yer aldi. Bu bizim için çok kiymetli. Ukrayna ve Türkiye arasindaki dostluktan bahsederken her zaman aramizdaki dostlugun daha saglam olmasi konusunu görüsüyoruz. Ukrayna ve Türkiye’nin gelecegiyle ilgili iki ülke liderin de çok farkli perspektifler gördügünü biliyorum” seklinde konustu.



“Kirim Platformu’nda Erdogan’i görmeyi ümit ediyoruz”

23 Agustos’ta düzenlenecek olan Kirim Platformu’nda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’i görmeyi ümit ettigini belirten Mendel, “Kirim Platformu, Kirim’in Ukrayna’ya ait oldugu konusunda dünya liderlerini birlestirecek bir yer. Kirim, Ukrayna’nin Rusya tarafindan 7 yil önce isgal edilmis bir bölgesidir. Tüm dünya Kirim’in bize geri iade edilmesi konusunda bizi destekliyor. Türkiye’den bu konuda çok büyük destek görüyoruz. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan bizi bu konuda her zaman destekliyor. Bundan dolayi kendisini 23 Agustos’ta Kirim Platformu’nda görmeyi ümit ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA