Teknolojinin Olumsuz Etkiledigi Dislektik Çocuklara Hazirladigi Kitap Setiyle Destek Oluyor

Karabük'te özel ögrenme güçlügü yasayan dislektik çocuklari teknolojinin olumsuz etkilerinden kurtarmak için mücadele eden sinif ögretmeni Evren Özen Çavusoglu, hazirladigi 5 kitabiyla ögrencilerine dikkat, okuma, yazma, ritmik sayma ve matematik beceresi kazandiriyor Çavusoglu: '2009'dan sonra Türkiye'de ve dünyada dislektik olan çocuklarin sayisinda artma görüldü çünkü dokunmatik tabletler, telefonlar hayatimiza girdi'.

Karabük'te özel bir okulda sinif ögretmenligi yapan Evren Özden Çavusoglu, açtigi disleksi egitim merkezinde hazirladigi ders kitaplariyla dislektik çocuklara destek olmaya çalisiyor.

Yaklasik 10 yildir okuma yazma, matematik islemleri ve dil becerilerinde özel ögrenme güçlügüne neden olan disleksi için mücadele eden ve bu alanda yüzlerce ögrenciye egitim veren Çavusoglu, son yillarda dokunmatik ekranlarin dislektik çocuklari tembellestirdigini tespit etti.

Dikkat, okuma, yazma, ritmik sayma, tane kavrami ve temel matematik konularini içeren 5 kitaplik bir set hazirlayan Çavusoglu, açtigi disleksi merkezinde verdigi özel egitimlerin de katkisiyla çocuklara katki saglamaya çalisiyor.

- "Çocuklar en olumsuz etkiyi telefon ve türevlerinden yasiyor"

Sinif ögretmeni ve egitim danismani Evren Özden Çavusoglu, AA muhabirine, disleksinin matematik agirlikli ögrenme, okuma, yazma, dil ve konusmada zorluk ve becerilerde farklilik seklinde tanimlandigini, kesinlikle hastalik olmadigini söyledi.

Teknolojik aletlerin dislektik çocuklarin ögrenimini daha da zorlastirdigina dikkati çeken Çavusoglu, "Telefon ve türevleri bu kadar hayatimizin içindeyken en olumsuz etkiyi de oradan yasiyor çocuklar. 2009 yilindan sonra Türkiye'de ve dünyada dislektik olan çocuklarin sayisinda artma görüldü çünkü dokunmatik tabletler, telefonlar hayatimiza girdi. Söyle düsünün: Uzun süre hesap makinesi kullandiginizda kafanizdan toplama, çikarmayi çok rahatlikla yapamayabilirsiniz. Ya da çarpim tablosundan çok seri cevap vermezsiniz. Telefon ve bilgisayar bu konuda önümüze çikan, çelme takan durumlardan." diye konustu.

Bu sorunu biraz olsun çözebilmek için çesitli çalismalar yaptigini, yayimladigi kitaplarla dislektik çocuklara destek olmak istedigini aktaran Çavusoglu, "Kitap diskalkuli alaninda ilk ve tek. Ögrencilerin temel matematik bilgilerini birebir çalisacagi kitap oldugu için alaninda tek. Yurt içi ve disinda disleksiyi tanitan, tanimlari yapilan, diskalkuli, disgrafiden bahseden kitaplar var fakat Türkiye'de ögrencilerle direkt çalisilabilecek ders kitabi olarak ilk ve tek." ifadesini kullandi.

Evren Özen Çavusoglu, diskalkuli, distatik olan çocuklarin sinif ortamindan ayri egitim almalari gerektigine isaret etti. Çavusoglu, bu bireylerin farkli dille ögrendikleri için sinif ortaminda beraber ögrenmede zorluk çekebildiklerini belirtti.
Kaynak: AA