TBMM Baskani Sentop, Dost Ve Kardes Ülkelerin Meclis Baskanlariyla Telefonda Bayramlasti

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Kurban Bayrami dolayisiyla 8 meclis ve senato baskaniyla telefon görüsmesi gerçeklestirerek, mevkidaslarinin bayramini kutladi.

TBMM Baskanligindan yapilan açiklamaya göre Sentop, Azerbaycan Milli Meclis Baskani Sahibe Gafarova, Cezayir Millet Konseyi (Senato) Baskani Salah Goudjil, Cezayir Halk Meclisi Baskani Ibrahim Bugali, Endonezya Halkin Danisma Meclisi Baskani Bambang Soesatyo, Kirgizistan Meclis Baskani Talant Mamitov, Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri, Malezya Meclis Baskani Azhar Azizan Harun ve Irak Temsilciler Meclisi Baskani Muhammed el-Halbusi ile telefonda görüstü.

Görüsmelerde bayram tebriginin yani sira ikili iliskiler ve bölgeyi ilgilendiren konularda görüs alisverisinde bulunan Sentop, dost ülkelere Türkiye'nin destegini iletti.

Ilk olarak Kirgizistan Meclis Baskani Talant Mamitov ile telefonda görüsen Sentop, mevkidasinin bayramini tebrik ederek, bu mübarek günlerin, Islam aleminin birlik ve beraberliginin daha da kuvvetlenmesine vesile olmasini diledi.

Görüsmede, Kirgizistan'in bagimsizliginin 30'uncu yili oldugunu hatirlatan Sentop, "Ülkenizin istiklalini ilk taniyan ülkenin Meclis Baskani olarak sahsinizda Kirgizistan halkina ve bütün makamlariniza tebriklerimi iletiyorum." dedi.

Sentop, iki ülke parlamentolari arasindaki iliskilere de deginerek, "Iliskilerimiz, halklarimizin birbirine karsi besledigi sevgi ve saygi hisleriyle her alanda perçinleniyor. Parlamentolarimiz arasindaki is birligi de karsilikli yogun temaslarla zenginlesiyor." diye konustu.

Kirgizistan Meclis Baskani Mamitov da Meclis Baskani Sentop'a tesekkür ederek, Islam aleminin Kurban Bayrami'ni kutladi.

Parlamentolar arasi dostluk ve kardesligin daha da gelisecegine inandigini söyleyen Mamitov, kardes Türk halkina esenlikler diledigini ifade etti.

Meclis Baskani Sentop, daha sonra Endonezya Halkin Danisma Meclisi Baskani Bambang Soesatyo ile telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Endonezya vatandaslarinin bayramini tebrik eden Sentop, bu mübarek günlerin, iki ülke halkina huzur ve afiyet getirmesini temenni etti.

Soesatyo da Sentop'a tesekkürlerini ileterek, Islam aleminin Kurban Bayrami'ni kutladi.

- "Kardeslik ruhu esi bulunmaz nitelikte"

TBMM Baskani Sentop, Azerbaycan Milli Meclis Baskani Sahibe Gafarova ile görüsmesinde de Azerbaycan halkinin bayramini kutladi.

"Bir millet, iki devlet" siariyla hareket eden Türk milletinin gönlünde Azerbaycan'in müstesna bir yeri olduguna isaret eden Sentop, "Türkiye ile Azerbaycan arasindaki kardeslik ruhu, dayanisma ve is birligi, esi benzeri bulunmaz nitelikte. Bundan sonra da bu iliskilerimizin daha da güçlenecegine olan inancimiz tam." ifadelerini kullandi.

Azerbaycan Milli Meclis Baskani Gafarova ise "Ben de sizin, Türk parlamentosunun, dost ve kardes ülkemiz Türkiye halkinin mübarek bayramini kutluyorum. Allah nicesini nasip etsin insallah. Kötü günlerimizde hiç tereddütsüz her daim yanimizda olan kardesimiz Türkiye'ye sevgimiz sonsuz. Bu vesileyle, bir kez daha Sayin Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere size ve tüm Türk kardeslerimize tesekkürlerimi iletmek istiyorum." diye konustu.

- "Tutumunuz bizim için gerçekten degerli"

Sentop, Libya Devlet Yüksek Konseyi Baskani Halid el-Misri ile de telefonda bayramlasti.

Görüsmede, Türkiye'nin, Libya'ya ve Libyalilara desteginin her alanda baki oldugunu belirten Sentop, "Ülkenizin baris ve istikrara kavusabilmesi gayesiyle gösterdiginiz kiymetli gayretleri takdirle takip ediyoruz. Seçimlerin anayasal zemininin teskil edilmesine iliskin uzlasi ve diyalogun benimsenmesini samimi bir kardesiniz olarak tavsiye ediyorum. Bu kapsamda, seçimlerin adil, serbest, seffaf ve muteber sekilde düzenlenmesi için destek vermeye de haziriz." ifadelerini kullandi.

Libya Yüksek Devlet Konseyi Baskani Misri de "Kardes Libya'ya karsi gösterdiginiz tutumlari degerli görmekteyiz. Bunlarin içinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ve TBMM'nin tutumu bizim için gerçekten degerli. Bizler de ifade ettiginiz gibi seçimlerin anayasal zeminde yapilmasi, anayasal aktin olusmasi için gayret sarf etmekteyiz." karsiligini verdi.

- "Türkiye ile Cezayir daha fazla is birligi içinde olmali"

TBMM Baskani Sentop, Cezayir Millet Konseyi (Senato) Baskani Salah Goudjil ile telefon görüsmesinde, Cezayir vatandaslarinin bayramini kutladi.

Iki ülke arasindaki iliskilerin mükemmel seviyede seyrettigini dile getiren Sentop, "Bu iliskileri, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in ve Cezayir Cumhurbaskani Sayin Abdülmecid Tebbun'un gösterdikleri istikamette daha da ileriye tasimak gayesiyle karsilikli olarak gayret sarf etmeye devam ediyoruz." dedi.

Goudjil de Sentop ve ailesinin, Türk milletinin bayramini kutladi.

Türkiye-Cezayir iliskilerinin, her ne kadar istenilen düzeyde olsa da daha da gelistirilmesi gerektigini vurgulayan Goudjil, "Türkiye ile Cezayir daha fazla is birligi içinde olmali. Arzumuz budur. Sayin Türkiye Cumhurbaskani Erdogan ile Cezayir Devlet Baskani arasindaki yakin iliski de daha çok çalismamiz gerektigini ortaya çikariyor. Türk ve Cezayir parlamentolari bu iliskileri gelistirmek için büyük rol üstlenmeli." degerlendirmesinde bulundu.

Cezayir Halk Meclisi Baskani Ibrahim Bugali ile de görüsen Sentop, Bugali'nin, 8 Temmuz'da Cezayir Ulusal Halk Meclisi Baskanligi görevine seçildigini memnuniyetle ögrendigini ifade ederek, görevinde basari diledi.

Bugali de "Ben de sizin, Türk milletinin ve parlamentonuzun Kurban Bayrami'ni kutluyorum. Ülkelerimiz arasinda sürdürülen iyi ve güçlü iliskiler bizler için çok önemli." ifadelerini kullandi.

- "Malezya'nin kalbinde Türkiye'nin yeri çok ayri"

Meclis Baskani Sentop, Malezya Meclis Baskani Azhar Azizan Harun ile telefon görüsmesinde, Malezya vatandaslarinin bayramini tebrik ederek, dost ve kardes Malezya halkina saglik, bereket temennisinde bulundu.

Islam cografyasinin iki stratejik kanadinda yer alan önemli demokrasiler olarak, ikili iliskileri çok yönlü biçimde ilerletmeyi arzu ettiklerini belirten Sentop, "Iliskilerimizin, halklarimizin birbirine karsi besledigi sevgi ve saygi hisleriyle her alanda gelistigini müsahede etmekten memnuniyet duyuyoruz." diye konustu.

Malezya Meclis Baskani Harun da Türkiye'nin, Malezya için dost ve kardes ülke oldugunu dile getirerek, "Iki ülke arasindaki iliskilerin iyiye gitmesini Islam alemi için diliyorum. Ikili diplomatik ticari iliskilerin artarak devam edecegini ümit ediyorum. Malezya'nin kalbinde Türkiye'nin yeri çok ayridir. Sizler, bizlerin her zaman yaninda oldunuz. Bunun için tesekkür ederim." ifadelerini kullandi.

- "Bu hain terör saldirisini kiniyorum"

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Irak Temsilciler Meclisi Baskani Muhammed el-Halbusi ile görüsmesinde, Irak halkinin bayramini kutlayarak sunlari kaydetti:

"Kurban Bayrami arifesinde Bagdat'in Sadr sehri bölgesinde bir pazar yerinde meydana gelen patlamada çok sayida kardesimizin hayatini kaybettigini ve yaralilar oldugunu üzüntüyle takip ettik. Bu hain terör saldirisini kiniyorum. Saldirida hayatini kaybedenlere Cenabihak'tan rahmet, yaralilara acil sifalar diliyorum. Sahsinizda Irak halkina bas sagligi dileklerimi iletiyorum. Türkiye olarak, Irak'in terörle mücadelesinde her türlü destegi vermeye devam edecegiz.

Sayin Baskan, ülkelerimiz ve halklarimiz arasindaki köklü dostluk ve kardeslik, Meclislerimiz arasinda da saglam bir is birliginin tesisi için verimli bir ortam sagliyor. Bu çerçevede parlamentolarimizdaki dostluk gruplarimiz ve ilgili komisyonlarimiz basta olmak üzere milletvekillerimiz arasindaki karsilikli temaslarin daha da yogunlastirilmasi için gayret sarf etmeye devam ediyoruz."

Irak Temsilciler Meclisi Baskani Halbusi de "Bayraminiz mübarek olsun, Cenabihak nice bayramlara sizleri ve tüm halkini kavustursun. Tabii bizler parlamento baskanlari olarak Islam ümmetinin birlik ve beraberligi için daha çok beraber olmali ve daha çok çalismaliyiz." dedi.

Kaynak: AA