Suudi Arabistan Ve Ürdün'e, Filistinli Ve Ürdünlü Tutuklulari Serbest Birakma Çagrisi Yapildi

Suudi Arabistan'daki Ürdünlü Tutuklular Komitesi, Ürdün ve Suudi Arabistan yönetimini, Riyad'da yaklasik iki yildir gözaltinda tutulan Filistinli ve Ürdünlülerin sagliklariyla ilgili sorumluluklarini üstlenmeye ve onlari "derhal" serbest birakmaya çagirdi.

Komiteden yapilan yazili açiklamada, tutuklularla gerçeklestirilen iletisim sonucunda Suudi Arabistan'in güneyindeki Abha Hapishanesinde bulunan söz konusu tutuklulardan 9'unun yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandiginin ögrenildigi kaydedildi.

Cezaevi yönetiminin virüse yakalananlari tek kisilik hücrelere aldigi ve bazilarinin uzun süre tutukluluk nedeniyle hastaliklarinin agirlasarak zor saglik kosullari altinda yasadiginin aktarildigi açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Ürdün ve Suudi hükümetlerinden, özellikle bazilarinin kronik hastaligi bulunan çocuklarimizin sagligi konusunda tam sorumluluk almalarini ve bunlarin tedavilerini gerekli tibbi teçhizati bulunmayan hapishane kliniklerinde degil, hastanelerde yapmalarini istiyoruz."

Açiklamada, tutuklularin Kovid-19 basta olmak üzere hastaliga yakalanma tehlikesiyle karsi karsiya olduklari konusunda defalarca uyardiklari ve hapishane disinda tedavi edilmelerini istedikleri belirtildi.

Suudi Arabistanli aktivistlerin, ülkedeki tutuklularin durumuyla ilgili bilgilendirme platformu olarak kullandigi "Düsünce Tutuklulari" Twitter hesabindan yapilan açiklamada, Suudi Arabistan'in, Subat 2019'da ülkede yasayan 60'in üzerinde Filistinli ve Ürdünlüyü Filistin direnis gruplarina maddi destek verdikleri suçlamasiyla gözaltina aldigi belirtilmisti.

Suudi Arabistan'da mahkeme, subatta Ürdünlü ve Filistinliler hakkindaki karar durusmasini hazirana ertelemisti. Mahkeme 21 Haziran'da da durusmanin 3 Ekim'e ertelenmesi yönünde karar almisti.

Kaynak: AA