Sinir Tanimayan Gazeteciler, Misir'da Tutuklanan Eski AA Editörü Tevfik Ganim'in Serbest Birakilmasi Çagrisi Yapti

Sinir Tanimayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Misir’da 2 aydir tutuklu bulunan eski Anadolu Ajansi Orta Dogu Haberleri Editörü Tevfik Ganim’in serbest birakilmasi için Birlesmis Milletler’e (BM) müdahale çagrisinda bulundu.

RSF’den yapilan açiklamada, Misirli emekli gazeteci Ganim’in 20 Mayis’i 21 Mayis’a baglayan gece güvenlik güçlerince evinden alindigi, 26 Mayis’ta devlet güvenlik savcisinin karsisina çikarilana kadar bilinmeyen bir yerde tutuldugu aktarildi.

Ganim’in yargilanma öncesi tutukluluk halinin o tarihten bu yana 15 günde bir yenilendigi aktarilan açiklamada, RSF’nin gazetecinin serbest birakilmasi için BM Ifade Özgürlügü, Iskence, Yargiçlar ve Avukatlarin Bagimsizligi ile Saglik Hakki özel raportörlerine ve BM Keyfi Tutuklamalar Çalisma Grubuna mektup gönderdigi belirtildi.

Açiklamada, mektupta BM organlarina Ganim’in derhal ve kosulsuz olarak serbest birakilmasi için Misirli yetkililere karsi gerekli tüm önlemleri almalari çagrisi yapildigi kaydedildi.

Güvenlik güçleri, 65 yasindaki Tevfik Ganim’in Kahire’deki evine herhangi bir tutuklama veya arama emri olmaksizin baskin düzenlemis, 21 Mayis'ta gazeteciyi gözaltina almisti.

Ganim, gözaltina alindiktan Yüksek Devlet Güvenlik Savciliginda sorgulandigi 26 Mayis'a kadar bilinmeyen bir yerde alikonulmustu.

Savcilik, Ganim’e yöneltilen terörist bir gruba katilmak suçlamasinin sorusturulmasina ve gazetecinin 15 gün boyunca tutukluluguna karar vermisti, tutukluluk karari 15 günde bir yenilenmisti.

Yüksek Devlet Güvenlik Savciliginin Tevfik Ganim'in hakkindaki suçlamalardan daha ziyade gazetecilik kariyeri ve AA bünyesinde yürüttügü çalismalarla ilgilendigi belirtiliyor.

- Tevfik Ganim kimdir?

Habercilik sektöründe 30 yili askin kariyeri olan Ganim, 1999-2010'da Arap dünyasinda dijital yayincilik ve çevrim içi haberciligin gelismesine öncülük eden medya kurulusu Media International’da Genel Müdür olarak görev yapmisti.

Ganim, 2012'den emekliye ayrildigi 2015'e kadar AA bünyesinde Orta Dogu Haberleri Editörü görevini yürütmüstü.

Kaynak: AA