Sahaflara Göre Sinav Kitaplari Satmak Sahafligin Ruhunu Öldürüyor

Sahaflar, mesleklerinin ruhunun kaybolmamasi için ikinci el sinav kitabi alim satimi yapan dükkanlar ile bir tutulmak istemiyor.

Sahaflara Göre Sinav Kitaplari Satmak Sahafligin Ruhunu Öldürüyor
Lise ve üniversite sinavlarina hazirlanan ögrenciler, pratik yapabilmek için onlarca test kitabi satin alma ihtiyaci hissediyor. Fiyatlari sürekli artan test kitaplarinin ise sinavdan sonraki yeni adresi, ikinci el sinav kitabi ticareti yapan dükkânlar oluyor. Eskisehir’de sahaflik yapan Ali Ismail Ari, ikinci el sinav kitaplarinin ihtiyaci olan ögrenciler için uygun fiyata satin alma imkâni olmasi açisindan olumlu bir durum oldugunu belirtti.

Sahafligin asil alaninin nadir ve belli konulara yönelik kültür kitaplari satmak oldugunu dile getiren Ari, sinav kitabi alim satimi yapan dükkanlarla bir tutulmak istemediklerini, bu durumun meslegin ruhunun kaybolmasina neden olacagini aktardi.

“Sistem degistikçe kitaplarin içerigi degil, kapaklari degisiyor”

Sinav sisteminin siklikla degismesi ve sinav kitaplarina olan ihtiyacin artmasiyla yayinevlerinin bu durumu kendi lehine kullandiklarini belirten sahaf Ali Ismail Ari, fiyatlarin arttigini ifade etti.

Yayinevlerinin her sene kitap satabilmek için kapaklari buna uygun olarak tasarladigini söyleyen Ari, “Sistem alma zorunlulugu hissettirdigi için yayinevleri kitaplarin fiyatini çok yükseltiyor. Bu yükseklikten kaynakli ögrenciler de kitaplari kullandiktan sonra geri satmak istiyor. Ders kitaplari genelde ikinci el olarak biraz zorlu olabiliyor, çünkü egitim sistemi içerisinde sinav yönetmeligi, sistemi, soru tarzlari durmadan degisebiliyor. Ismi degistigi için soru tipleri degismese de bu degisim kapaga da yansidigi için insanlar bunu alip çözmek istemiyor, o sinava yönelik degilmis gibi hissediyor. Kitap basan yayinevleri de bunu bildigi için kapakta genelde kocaman tarih belirtiyorlar. Içerik çok degismiyor” diye konustu.



“Ikinci el kitap alim satimi yapan dükkanlar isi ticarete döküyor”

Ögrencilerin fazla pratik yapmasi gerektigini ve bu durumun onlar için maliyetli oldugunu aktaran Ari, ikinci el sinav kitabi ticareti yapan dükkanlarin ögrenciler için avantajli bir çözüm oldugunu dile getirdi. Bu dükkanlarin da satislari çogu zaman ticaret için yaptiklarini vurgulayan Ari, sahaflarin genellikle bu kitaplari ücretsiz alip yine bir ücret talep etmeden ihtiyaci olan kisilere ulastirdiklarini ifade etti.

Ari, konuyla ilgili sunlari söyledi:

“Ögrencilerin çok fazla soru çözmesi gerekiyor, bu da maliyetli oluyor. Bu arkadaslar da ögrenci olduklari için daha uygun fiyata kitap bulmalari gerekiyor. Ikinci el kitapçilardan almak bu anlamda mantikli oluyor, Ancak ikinci el kitap alim satimi yapanlarda, her ne kadar ucuza alsalar da çok pahaliya satma ve insanlarin ihtiyaci oldugu için bu fiyata satma anlayisi var. Bizde, kitabi degerine göre satma anlayisi vardir. Biz bu kitaplari ihtiyaç hali olarak gördügümüz için bunlari kütüphanelerde bulamadiklari için ücretsiz alip veriyoruz. Insanlara ulastirmaya çalisiyoruz. Aksine diger ikinci el sadece sinav kitaplarini alip satan insanlar bunu biraz da ticari olarak görüyor. O yüzden de bizim meslegimizde gerçek sahaf olan ustalarimiz asla sinav kitabi alip satmaz. Ben ders kitabi alip satan bir sahaf degilim, belli basli arastirma kitaplari alip satiyorum. Benim gibi kitap satisi yapan sahaflarla birlikte sinav kitaplarini ücretsiz alip, ihtiyaci olanlara ücretsiz veriyoruz.”

“Sahaflikta kitabin degeri hakkinda konusulur”

Ikinci el sinav kitabi alim satiminin sahaflik mesleginin ruhuna aykiri oldugunu aktaran Ari, sahafligin kitabin degeri üzerine sohbet edilebilecek bir meslek oldugunu belirterek, “Ikinci el sinav kitabi alim satimi yapmak, sahaflik mesleginin tanimina uymuyor. Bizim ‘sahaflar çarsisi’ diye tabir ettigimiz, sahaflarin bir arada oldugu ve kültür kitaplarinin yer aldigi, insanlarin gelip sohbet ettigi yerler, ders kitabi satan yerlere dönmeye basladikça meslegin ruhu kaybolmaya basladi.

Çünkü söyle bir fark var, ders kitabi alip satan yerler ticarethaneye dönmüs durumda. Ögrenci gelip alip gidiyor, çünkü sinava hazirlaniyor ve orada kitabin üzerinde muhabbet edecek bir durumu olmuyor. Kitabin degeri hakkinda konusmuyor. Ama kültür kitabi alan bir insanla genelde bizim iletisimimiz devam ediyor. Ikinci el kitap alim satimi ögrencilere maddi açidan imkanlar saglasa da bu durumu dengeli tutmak, sahaflik mesleginin ruhu açisindan önemli” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA