'Osmanli Köyü' Tozman'in Sakinleri Eski Evlerin Restorasyonla Gelecege Aktarilmasini Istiyor

Bilecik'in Inhisar ilçesinde yer alan Tozman köyü, 1200 metre rakimli yaylada dogal güzellikleri ve çogu ahsap olan evleriyle dikkati çekiyor.

Köy muhtari Ibrahim Özmen, AA muhabirine, tarihi Osmanli'nin kurulusuna dayanan Tozman'in, 700 yili asan geçmisiyle "Dünya Mevlevihaneler Haritasi"nda bile yer aldigini söyledi.

Temel geçim kaynaklarinin küçükbas ve büyükbas hayvancilik oldugunu belirten Özmen, "Bunun yani sira Napolyon cinsi kiraz, üzüm ve incir yetistiriyoruz. Yaylamizda arpa, bugday, yulaf ekimi yapiliyor." dedi.

Eskisehir'e 45, Bilecik'e 70 kilometre uzakliktaki köyde 70 hanede yasamin sürdügünü aktaran Özmen, yaz aylarinda nüfusun 150 haneye çiktigini dile getirdi.

Köy halkinin büyük bölümünün genellikle Eskisehir'e göç ettigini, bu kentte 650-700 hanede yasadiklarini bildiren Özmen, "Bizde adet olarak halen gelin, damat ve sünnet çocugu ata biner. Bu at gelenegi devam ediyor. Gelin evinden tekbirle çikar, ata binerek damadin evine tekbirle teslim edilir." diye konustu.

Özmen, Bursa'dan bir firmanin köyde ceviz bahçesi kurmasindan sonra pek çok kisinin arazi ve tarla almak için girisimde bulundugunu ifade etti.

Köyün tarihi dokusunun korunmasini istediklerini anlatan Özmen, su bilgileri paylasti:

"Tarihi evleri restore ettirmek için çalisma hazirladik. Ilgili kurumlara müracaat ettik. Insallah hayirlisi olacak. Hatta köyde film çekmek için benimle irtibata geçenler oldu. Köyümüzün ormanin içinde iki derenin agzinda olmasi ayri bir potansiyel. Örnek köy olarak gösterilebilir. Yetkililerden tanitim için destek bekliyoruz. Doga tutkunlari derneklerinden gelenler oluyor, yürüyüs yapiyorlar."

- "Evlerin gizli banyolari, mutfaklari var"

Tozman Köyü Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Fehmi Çetin ise dernek olarak, köyden baska yerlere göç edenleri bir araya getirmek istediklerini belirtti.

Geleneklerini yasatmak için her yil mayisin ilk haftasi Hidirellez etkinligi de düzenlediklerini dile getiren Çetin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Herkesi köye getirip çocukluk anilarini yasatmak istiyoruz. Özellikle çocuklarimizin köye gelmesini saglamaya çalisiyoruz. Çocuklarimizi atlara, eseklere bindirmeyi, oglaklari sevdirmeyi, ipek kozasinin ilk halini görmelerini istiyoruz. Bizden sonraki nesillere bunlari da aktarmamiz gerekiyor. Köyümüzdeki evlerin yüzde 90'i agaç ve kerpiçten yapilmis. 100-150 yillik halen bakimlari devam eden evlerimiz var. Tas, toprak ve kirecin dogalligiyla mükemmel islenmis. Evlerde çok güzel ahsap esikler var. Evlerin gizli banyolari, mutfaklari var. Modern çagda bile bu evlerin kullanildigini düsünürseniz o çaglarda bu zamani simdiden yakalamisiz. Dernek olarak bu degerin kaybolmasini istemiyoruz. Bilecik ve Eskisehir valiliklerimiz basta olmak üzere bütün sivil toplum kuruluslarimizla ortak hareket etmeye, köyümüzü tanitmaya çalisiyoruz. Birkaç projemiz var. Tarihi bir evimiz var, onu köy konagi yapmak istiyoruz. Sehirden gelen insanlarin kalabilecegi otantik bir yer olsun istiyoruz."

Emekli ögretmen Yasar Ektas, köyün tarihi ile ilgili tüm yazilari inceledigini, Tozman'in eski halini çok iyi hatirladigini aktardi.

Yaz tatillerinde derelere, sulama amaçli olusturulan havuza girerek serinlediklerini anlatan Ektas, "Bir degirmen vardi. Küçüklügümüz çok neseli geçerdi. O dönemlerde üzüm hasadi yapilirdi. Üzüm almak için buraya gelenler olurdu. Günümüzde üzümlerin yerini ceviz ve kiraz agaçlari aldi." degerlendirmesinde bulundu.

Yaklasik 50 yil önce Tozman'a gelin olarak gelen Sabriye Özkan da eskiden köyün daha kalabalik olduguna dikkati çekerek, "Gençler simdi sehirde yasiyor. Eskiden harmanimiz oluyordu, hayvanlarimiz, koyunlarimiz vardi, onlarla ugrasiyorduk." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA