Merkel Açiklamasi 'Türkiye Ile Çok Iyi Iliskiler Olmasi Için Çaba Sarf Ediyorum'

Almanya Basbakani Angela Merkel, Türkiye ile çok iyi iliskilerin gelistirilmesi için çaba sarf ettigini söyledi.

Merkel Federal Basin Evi’nde düzenlenen geleneksel yaz dönemi basin toplantisinda baskent muhabirlerinin sorularini cevapladi.

Türkiye'yi Avrupa Birligine (AB) tam üye olarak görmedigine iliskin siyasi düsüncesinin bilindigini ifade eden Merkel, "Ancak ben yine de Türkiye ile çok iyi iliskiler olmasi için çaba sarf ediyorum." dedi.

Merkel, bundan dolayi AB ile Türkiye arasindaki göç mutabakatinin devam etmesinden ve Gümrük Birliginin güncellemesinden yana oldugunu belirtti.

Son AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye 3 milyar avronun verilmesinin kararlastirildigini animsatan Merkel, Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile bu konularda görüsmeler yaptigini ifade etti.

- Merkel : "Türkiye mültecilere çok iyi bakiyor"

Siginmacilarin siyasi bir araç olarak kullanilmamasi gerektigini aktaran Merkel, "Türkiye, özellikle Suriyeli mültecilere çok iyi bakiyor. Orada inanilmaz çok seyler yapiyor. Biz (Türkiye’yi) destekledik. Elbette küçük bir ölçüde. Ben bu mutabakatin gelistirilmesini istiyorum. Bu, etkilenen insanlar için en iyisidir." degerlendirmesinde bulundu.

Basbakan Merkel, Cumhurbaskani Erdogan’in Kibris konusunda yaptigi açiklamalarindan dolayi Yunanistan ile Türkiye arasindaki görüsmelerin basarisizlikla sonuçlanip sonuçlanmadigina iliskin soruya da kendisinin ilke olarak müzakerelerin basarisiz oldugundan söz etmedigini belirterek, "Gerileme veya ilerleme vardir." ifadesini kullandi.

Yunanistan ile Türkiye arasinda istisari görüsmelerin yeniden basladigini animsatan Merkel, "Yunanistan Basbakani ve Türkiye Cumhurbaskani bir araya geldi. Bu iletisim kanallarini her zaman açik tutmak için çalistik ve özellikle Yunanistan ve Türkiye arasindaki iliskilerde birtakim küçük adimlar atmayi basardik." dedi.

Türkiye Cumhurbaskani'nin, Yunan ve Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) tarafinin kabul etmedigi iki devletli bir çözümden yana olmasinin görüsmeleri zorlastirdigini dile getiren Merkel, bu konuda Birlesmis Milletler (BM) yönetiminde görüsmelerin devam edilmesi gerektigini ifade etti.

Merkel, dogru yöne yönlendirmesi gereken bu görüsmelerin zor ve uzun soluklu olacagini belirterek, "Bu simdi elbette bir gerilemeydi. Ancak bu tür gerilemelerle cesaretin kirilmasina izin vermemek lazim." diye konustu.

AB'nin iltica politikasina da deginen Merkel, AB’nin halen ortak bir iltica politikasi gelistiremedigine isaret ederek, bunun AB için büyük bir yük oldugunu ve çözülmesi gerektigini kaydetti.

- Kuzey Akim 2 projesi

Sansölye Merkel, Rus gazini Avrupa’ya tasiyacak Kuzey Akim 2 boru hattina iliskin Almanya ve ABD’nin anlasmaya varmasini iyi bir adim olarak degerlendirerek, yine de bu anlasmanin tüm görüs ayriliklarini gidermedigini belirtti.

Anlasmayi, ABD ile Almanya arasinda uygulanmasi gereken belirli kosullari yerine getirme girisimi olarak nitelendiren Merkel, Ukrayna’nin gaz transit ülkesi olmaya devam etmesinin ve enerji konularinin, Ukrayna’yi zor durumda birakmak için kullanilmamasinin önemli oldugunu kaydetti.

Alman Basbakani Rusya’nin enerjiyi bir silah olarak kullanilmayacagini ifade ettigini aktararak, Rusya’nin sözüne güvendiklerini söyledi.

- Pegasus yazilimi

Israil merkezli NSO Group'un ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilimi kullanarak "muhaliflerin telefonlarini dinledigi" yönündeki iddialarin sorulmasi üzerine de Merkel, "Bu tür programlar, yargi denetiminin garanti edilmedigi ülkelerde satilmamalidir." cevabini verdi.

- Halki asi olmaya çagirdi

Sansölye Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin son günlerde endise verici bir sekilde yeniden arttigina isaret ederek, bunun Kovid-19’un mutasyona ugrayan Delta varyantindan kaynaklandigini anlatti.

Merkel, mesafe ve maske takma gibi tedbirlere uyulmasinin büyük önemli tasidigini vurguladi.

Halki asi olmaya çagiran Merkel, asi olmanin salginin üstesinden gelmenin anahtari oldugunun belirtti.

Merkel, saglik sisteminin sinirina gelmesinin engellenmesi gerektigini belirterek, "Asilanmis kisilerin sayisi ne kadar yüksek olursa, o kadar çok kisi hastaligin agir seyrinden korunur." diye konustu.

- Sel felaketi

Sansölye Merkel, geçen hafta ülkenin batisinda meydana gelen sel felaketini de animsatarak, selin inanilmaz yikimlara yol açtigini, 170 kisinin yasini tuttuklarini ve halen daha aranan insanlarin bulundugunu söyledi.

Merkel, selin olusturdugu zararin giderilmesi için uzun soluga ihtiyaç duyuldugunu belirtti.

Merkel ayrica iklimin korunmasina iliskin mücadelenin sürdürülmesi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA