KKTC'de Sinovac Asisi Yaptiran 609 Saglik Çalisanindan Son 6 Ayda Sadece Bir Kisinin Covid-19 Oldugu Açiklandi

Yakin Dogu Üniversitesi, Covid-19 pandemisi kapsaminda yaptigi arastirmalarda 6 aylik arastirma sonucunu paylasti. Buna göre Sinovac asisi olan 609 saglik çalisani arasindan 1 kiside aile içi kaynakli virüs tespit edildi.

KKTC'de Sinovac Asisi Yaptiran 609 Saglik Çalisanindan Son 6 Ayda Sadece Bir Kisinin Covid-19 Oldugu Açiklandi
COVID-19 asisinin pandeminin seyrinde olusturacagi etkileri belirlemek için bilimsel çalismalara devam eden Yakin Dogu Üniversitesi, asi sonrasinda gelisen spike antikor seviyelerini tespit etmek için baslattigi arastirmanin alti aylik sonuçlarini açikladi.

Buna göre, Sinovac asisi olan 609 saglik çalisanindan sadece biri çift doz asilama sonrasinda COVID-19 oldu. Aile içi bulas kaynakli bir vaka olarak kayitlara geçen hasta, COVID-19’u ise hafif geçirdi. Takibe alinan 609 saglik çalisaninda 6 ay boyunca baska hasta çikmadi. Sonuçlar, Sinovac asisinin koruyuculugunun yüksek oldugu seklinde yorumlandi.

“Sinovac asisi olan 609 saglik çalisanindan sadece 1 kisinin, o da aile içi bulas nedeniyle, COVID-19 olmasi asinin etkinligini göstermesi açisindan önemli”

Arastirma projesi ile Sinovac’in Coronavac COVID-19 asisini yaptiran kisilerde antikor ve enfeksiyon gelisimini takip ettiklerini ifade eden Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag, proje kapsaminda gerçeklestirdikleri çalismalar sonucunda önemli bilimsel bulgular elde ettiklerini söyledi.

Sonuçlara göre, uygulanan COVID-19 asilarinin hem kadinlarda hem de erkeklerde yüksek oranda antikor üretimi sagladigini belirlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Sanlidag, “Asinin ikinci dozunu olan 609 saglik çalisani arasinda sadece bir COVID-19 vakasina rastlanmasi ve antikor seviyesinin yüksekligi, asinin etkinligi açisindan önemli” degerlendirmesi yapti.
Kaynak: İHA