Japon Uzmanlardan Tokyo Olimpiyatlari'nda Vaka Artisi Uyarisi

Toho Üniversitesinden Prof. Kazuhiro Tateda: 'Insanlar, acikmak gibi basit sebeplerle de olsa 'bulunduklari balonu' terk edebilir. Bu gibi riskleri yok etmek oldukça zor'

Japonya'da uzmanlar, 23 Temmuz-8 Agustos'ta düzenlenecek Tokyo Olimpiyatlari'nda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarinin artis trendini korumasi halinde saglik altyapisinin zorlanacagini söyledi.

Tokyo Valiligine Kovid-19 danismanligi yapan saglik uzmanlari, vaka seyrinin düsüs trendi göstermemesi halinde agustos ayi basinda baskentin saglik altyapisinin zorlanacagini savundu.

Kamu yayincisi NHK'nin haberine göre son haftalarda Tokyo'daki vaka seyrini inceleyen uzmanlardan Toho Üniversitesinden Prof. Kazuhiro Tateda, baskentin salginin 4. dalgasini yasadigini kaydetti.

Kazuhiro, "Yetkililer, olimpiyat delegasyonlarinin Japonya'ya gelisinden beri enfeksiyonu tespit edebildiler, vakalari mümkün oldugunca hizli sekilde saptamak ve salgini kontrol altinda tutabilmek için bunu sürdürmek zorundayiz." dedi.

Artis göstermesi halinde vakalarin sadece olimpiyat semti bölgesini degil, baskentin diger noktalarini da tehdit edebilecegine dikkati çeken Kazuhiro, "Insanlar, acikmak gibi basit sebeplerle de olsa 'bulunduklari balonu' terk edebilir ve halkla temasa girebilir. Bu gibi riskleri yok etmek oldukça zor." dedi.

22 Agustos'a dek sürecek olaganüstü hal uygulamasinin yaya trafigini yeterli ölçüde düsüremedigini kaydeden Kazuhiro, "Olimpiyatlar gibi devasa organizasyonlar hareketliligi artirir. Disarida çok daha fazla insan görürüz ki böylelikle salginin yayilimi artacaktir." diye konustu.

Japonya’da Kovid-19 vaka sayisi 853 bin 240’a, virüse bagli can kaybi sayisi 15 bin 115’e yükseldi. Ülke genelinde 390 kisi yogun bakim servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.
Kaynak: AA