Italya'da Kovid-19 Salginina Yönelik OHAL Yil Sonuna Kadar Uzatildi

Italya Basbakani Mario Draghi: 'Asi olmayin demek ölün demek. Asi olmuyorsun, hastalaniyorsun ve ölüyorsun ya da baskasina bulastiriyorsun, baskasi ölüyor. Asi olmamak demek her seyin yeniden kapanmasi demek'

Italya'da Mario Draghi liderligindeki koalisyon hükümeti, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina yönelik olaganüstü hal (OHAL) uygulamasini 31 Aralik 2021'e kadar uzatti.

Ülkede Kovid-19'un daha bulasici türü olan Delta varyantinin neden oldugu vaka sayilarindaki artis sebebiyle hükümet, asi sertifikasi olarak bilinen "Yesil Geçis (Green Pass)" belgesinin çerçevelerini belirledi ve salgina yönelik bazi yeni tedbirler aldi.

Basbakan Draghi, bakanlar kurulu bugün onayladiklari yeni kanun hükmünde kararnamenin detaylarini, Basbakanlikta düzenledigi basin toplantisinda paylasti.

Asi yaptiranlar ya da Kovid-19 geçirenler için öngörülen "Yesil Geçis" belgesine deginen Draghi, "Italyan ekonomisi iyi gidiyor, toparlaniyor ve Italya diger Avrupa ülkelerine göre daha hizli büyüyor ancak Delta varyanti ciddi bir tehdit. 'Yesil Geçis', keyfi bir uygulama degildir, ekonomik faaliyetlerin açik tutulabilmesi için bir kosuldur. Huzur veren bir tedbirdir." dedi.

Italya Basbakani, Italyanlarin yarisinin asilamada iki dozu birden alarak asilamasini tamamladigini belirtti.

Salginla mücadelede asinin önemine dikkati çeken ve halen asi olmayanlari asi olmaya çagiran Draghi, "Asi olmayin demek ölün demek. Asi olmuyorsun, hastalaniyorsun ve ölüyorsun ya da baskasina bulastiriyorsun, baskasi ölüyor. Asi olmamak demek her seyin yeniden kapanmasi demek. Asi olmayin demek 4 ay öncesine geri dönmek demek." diye konustu.

Draghi, okullarda herkesin katilimiyla yüz yüze egitimin baslayabilmesi için asilama dahil her seyi yapacaklarini söyledi.

Artan vakalar sebebiyle diskoteklerin bir süre daha kapali kalacagini bildiren Draghi, diskoteklerin zararini tanzim konusunda kabinede tam uyum oldugunu belirtti.

- Ülkede "Yesil Geçis" uygulamasi 6 Agustos'tan itibaren basliyor

Bakanlar kurulunun bugün onayladigi kanun hükmünde kararnameye göre, ülkede salgina yönelik uygulanan ve ay sonunda bitecek olaganüstü hal (OHAL) 31 Aralik 2021'e kadar uzatildi.

Buna göre, ülkede en az bir doz Kovid-19 asisi yaptiranlar için 9 ay, Kovid-19 geçirenler için ise 6 ay geçerli olmak üzere "Yesil Geçis" belgesi düzenlenecek. Buna ek olarak, moleküler ya da hizli Kovid-19 testi yaptiranlar için ise "Yesil Geçis" belgesinin süresi 48 saat olacak.

Söz konusu "Yesil Geçis" belgesi, 6 Agustos'tan itibaren restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanlarina, tiyatrodan sinemalara, halka açik gösteri, spor etkinlikleri (müsabaka, yarisma) ile müzeler, yüzme havuzlari, spor salonlari, festivaller, fuarlar, termal merkezler, tematik eglence parklari ve bahis salonlarina girislerde gerekli olacak.

Bu arada, "Yesil Geçis" belgesini dogrulamadan giris yapan kisiler ve mekan sahiplerine 400 ile 1000 avro ceza uygulanacagi, bu ihlalin üç kez tekrarlanmasi halinde mekanin 1 günden 10 güne kadar kapatilacagi bildirildi.

Kararnamede ayrica, ülkede geçen kasimdan beri vaka artisina göre bölgeleri farkli renk kategorisinde degerlendiren uygulamada yeni kriterler belirlendi. Bundan sonra, bölgelerin renk kategorilerini belirlemede vaka artisi degil, bölgelerdeki hastanelerin doluluk orani ana kriter olacak.
Kaynak: AA