Israil, Afrika Birligine Gözlemci Üye Olarak Geri Döndügünü Açikladi

Israil Disisleri Bakanligi, ülkesinin bir kez daha Afrika Birligine gözlemci üye olarak katildigini duyurdu.



Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, "Israil'in Etiyopya Büyükelçisi Aleligne Admasu, 2002'den beri ilk kez Afrika Birligine gözlemci üye olarak kabul mektubunu sundu." ifadeleri kullanildi.

Açiklamada, Afrika Birliginin 55 ülkelik üyesiyle kara kitanin en büyük kurulusu olduguna vurgu yapilarak, daha fazla ayrintiya yer verilmedi.

Israil’in Afrika Birliginde resmi olarak gözlemci statüsü elde ettigine vurgu yapilan açiklamada, taraflarin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele basta olmak üzere "terörizmin" kitada yayilmasini önlemede is birligi yapabilecegi kaydedildi.

Times Of Israel gazetesi de Israil’in 2002’de Avrupa Birligi olarak yeni bir yapilanmaya giden Avrupa Birligi Örgütüne gözlemci üye ülke oldugunu hatirlatti.

Öte yandan Israil Disisleri Bakani Yair Lapid ise yaptigi yazili açiklamada, bugünün Afrika-Israil iliskilerini kutlama günü olduguna vurgu yaparak, sunlari aktardi:

"Bu basari, yaklasik yirmi yildir var olan anormalligi düzeltiyor. Ayrica Israil'in dis iliskiler dokusunu güçlendirmenin önemli bir parçasi."

Afrika ile Israil iliskileri, kara kitada ulusal kurtulus hareketlerinin patlak vermesi ve Arap-Israil çatismasinin tirmanmasi nedeniyle 60’li yillardan beri gergin bir seyirde yürüyordu.

Sahra alti Afrika ülkeleri, Israil'in 1967 ve 1973'te Arap ülkeleriyle savaslari üzerine Tel Aviv’le iliskilerini kesmisti. Tel Aviv, daha sonraki yillar boyunca kitanin birçok ülkesiyle iliskilerini gelistirmek için büyük çabalar sarf etmisti.

Israil Disisleri Bakanligina göre Israil, Afrika'daki 46 ülkeyle iliskilere sahip. Tel Aviv'in bu ülkelerle ticaret ve insani yardim dahil olmak üzere birçok farkli alanda kapsamli ortakliklar ve is birligi bulunuyor.

Son yillarda Çad ve Gine ile diplomatik iliskilerini yenileyen Israil'le, Sudan da normallesme kapsaminda diplomatik iliskilerin tesis edildigini duyurmustu.

- Israil gözünü Afrika'ya dikti

Afrika kitasinin yasadigi açlik, fakirlik ve savaslari firsat bilen Israil'in, elinde bulundurdugu yüksek teknolojik veri ve güvenlik imkânlariyla Afrika ülkelerini bir bir kendine baglayarak, uluslararasi alanda, buradan Filistin davasina verilen destegi kesme ve bu cografyanin zenginliklerinden faydalanma gibi bir dizi hedef güttügü belirtiliyor.

Buna karsilik, Afrika ülkeleri de tesis edecekleri her iliski ile Israil'in ileri güvenlik, teknolojik ve tarimsal bilgisini elde etme çabasina katkida bulunmasini umut ediyor.

Israil, diplomatik iliskilerini genisletmek, sirketleri için yeni pazarlar olusturmak ve Filistin'e verilen destegi kirmak üzerine sekillenmis üç hedefle Afrika'ya açilmaya çalisiyor.

Eski Israil Basbakani Binyamin Netanyahu da daha önce yaptigi açiklamada, son dönemde Israil ile Afrika ülkeleri arasinda gelisen iliskilere isaret ederek, "Afrika'nin kalbine ulasmaya çalisiyoruz." ifadesini kullanmisti.

Netanyahu ayrica, Libya'nin eski lideri Muammer Kaddafi'nin siyaset sahnesinden çekilmesiyle Tel Aviv'in Afrika ile iliskilerinin ivme kazandigini vurgulamisti.

Kaynak: AA