Iran'in Güneybatisindaki Huzistan Eyaletinde Su Kesintilerine Karsi Düzenlenen Gösteriler Devam Ediyor

Susengird, Ize ve Sus kentlerinde güvenlik güçleri gösterileri engellemek için sokaklara konuslandi Isfahan eyaletine bagli Yezdansehr kentinde Huzistan halkina destek gösterisi düzenlendi Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yetkililere bölgedeki su krizinin çözülmesi talimatini verdi Iran Yazarlar Dernegi ve Sinema Evi gibi sanatçi dernekleri ile ülkenin önde gelen sanatçilari, protestolara ve eyaletteki duruma iliskin ayri açiklamalar yayimladi Savunma Bakanligina bagli birimler ile Devrim Muhafizlari Ordusu tankerlerle bölgeye su ulastirmaya basladi.

Iran'in güneybatisinda Arap kökenli Iranlilarin yogun nüfusa sahip oldugu Huzistan eyaletindeki toplu su kesintilerine tepki olarak 15 Temmuz'dan bu yana devam eden ve su ana kadar biri polis 4 kisinin hayatini kaybettigi protesto gösterileri devam ederken Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yetkililere bölgedeki su krizinin çözülmesi talimatini verdi.

Yerel kaynaklardan alinan bilgilere göre, Huzistan eyaletinde su kesintilerine karsi düzenlenen gösteriler bu aksam da Mescid-i Süleyman, Behbahan, Sus ve Sadegan kentlerinde devam etti.

Eyaletteki su kitligina çözüm talep eden kent sakinleri kalabalik gruplar halinde sokaklara döküldü. Göstericiler, Huzistan'daki Karun Nehri'nden baska bölgelere su transferi saglayan projenin de su kitligina neden oldugu gerekçesiyle durdurulmasi için yetkililere çagrida bulundu.

Susengird, Ize ve Sus kentlerinde güvenlik güçleri gösterileri engellemek için sokaklara konuslanirken sosyal medya hesaplarinda paylasilan görüntülerde Behbehan kentinde bazi göstericilerin Behbehan-Siraz yolu ile ana caddeleri ve köprüleri trafige kapattigi görüldü.

Bu arada protestolarin Huzistan eyaletinin disina tasindigina dair haberler de ülke medyasinda yer aldi. Sosyal medyada paylasilan görüntülerde ise Isfahan eyaletine bagli Yezdansehr kentinde Huzistan halkina destek için toplanan göstericilerin "Huzistan'i destekliyoruz" seklinde sloganlar attiklari görüldü.

- Hamaney'den hükümete "sorunu çözün" talimati

Gösteriler her geçen gün artmaya devam ederken Iran lideri Ayetullah Ali Hamaney, yetkililere bölgedeki su krizini en kisa sürede çözme talimati verdi.

Hamaney'in Instagram hesabindan paylasilan mesajda, "Huzistan'in sorunlarini çözüme kavusturmak yetkililerin vazifesidir. Halki düsünen biri Huzistan'daki zor kosullar nedeniyle rahat edemez ve halkin sorunlariyla ilgilenmek hükümetlerin kesin, acil ve daimi vazifelerindendir." ifadelerine yer verildi.

- Sanatçilardan Huzistan halkina destek

Huzistan ilinin çesitli sehirlerinde protestoculara yönelik baskilar yogunlasirken, Iran Yazarlar Dernegi ve Sinema Evi gibi sanatçi dernekleri ile ülkenin önde gelen sanatçilari protestolara ve eyaletteki duruma iliskin ayri açiklamalar yayimladi.

Iran Yazarlar Derneginin açiklamasinda, "Huzistan halki, hayatlarinin en temel ihtiyaci olan su için sokak gösterilerine yöneldi ancak su yerine kursun ve göz yasartici gazlara boguldu." ifadeleriyle güvenlik güçlerinin müdahalesi elestirildi.

Iranli sinema sanatçilarini temsilen Sinema Evi adli birlikten yapilan açiklamada ise yetkililere Huzistan'daki sorunu çözüme kavusturma çagrisinda bulunularak, "Huzistan'in kosullari Iran'imiza yakismiyor." denildi.

Iranli müzisyenler Humayun Seceriyan ile Hüseyin Alizade de sosyal medya hesaplarindan Huzistan halkina destek mesajlari paylasti.

Bölgedeki su sorunu henüz çözülemezken Savunma Bakanligi'na bagli birimler ile Devrim Muhafizlari Ordusu tankerlerle bölgeye su ulastirmaya basladi.

Huzistan eyaletinin önemli su kaynaklarindan "Hur'ul-Azim" göletlerinin ve Kerhe Nehri'nin kurumasi ve Karun Nehri'nden baska bölgelere su transferi için hazirlanan projeye izin verilmesinin ardindan ortaya çikan içme suyuna erisim sorunu nedeniyle Hamidiye, Bostan, Sadigan, Sus, Danyal ve Mahsehr kentlerinde 15 Temmuz'da baslayan ve yedinci gece de devam eden gösterilerde su ana kadar biri polis 4 kisinin hayatini kaybettigi açiklanmisti.

Iranli yetkililer hayatini kaybeden göstericilerin "provokatör gruplarin" açtigi ates sonucu öldügünü iddia ediyor. Aktivistler ise yasamini yitiren göstericilerin, güvenlik güçleri tarafindan öldürüldügünü savunuyor.

Bölgedeki su sorununun çözümü için hükümet ve yargi yetkilileri tarafindan ayri ayri çalisma gruplari olusturulmus ve yetkililerin bölgeye gönderildigi bildirilmisti.

Iran son haftalarda ülke genelinde yasanan toplu elektrik kesintileri nedeniyle de basta Tahran olmak üzere gösterilere sahne olmustu.
Kaynak: AA