Güneydogu Turizminde Kurban Bayrami Hareketliligi

Kurban Bayrami tatilinde Gaziantep, Sanliurfa ve Adiyaman kültür turizmine katilan ziyaretçileri agirliyor Profesyonel turist rehberi Özge Okumus: 'Normallesmeyle turist sayisinda ciddi bir artis gözlemliyoruz, yeni müzeler de kentte daha fazla zaman geçirmemizi sagliyor' Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban: 'Uzun bir zamandir evde kalmis olan misafirlerimiz Kurban Bayrami tatilini firsat bilerek Sanliurfa'ya geliyor'.

Kültür, inanç ve gastronomi turizminin önemli merkezlerinden Gaziantep, Sanliurfa ve Adiyaman'da Kurban Bayrami hareketliligi yasaniyor.

Dünya çapinda adindan söz ettiren tarihi degerleri, kadim gelenekleri, kültürü ve damak çatlatan lezzetleriyle yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çeken bölgede Kurban Bayrami ile ziyaretçi hareketliligi de artti.

Tarihi mekanlari ve lezzet duraklariyla ilgi çeken Gaziantep, yerli ve yabanci turistlerin tercihleri arasinda yer aldi.

Zeugma Mozaik Müzesi, Bakircilar Çarsisi, Elmaci Pazari, Gaziantep Kalesi ve Gaziantep Hayvanat Bahçesi gibi mekanlarda, normallesmeyle baslayan turizm hareketliligi bayram tatiliyle daha da yogunlasti.

UNESCO'nun gastronomi alaninda "Yaratici Sehirler Agi"na dahil ettigi kentte restoranlar, turistlerin ilgi gösterdigi mekanlarin basinda geliyor. Kente gelen yerli ve yabanci turistler, tarihi mekanlari ziyaret ederken, yöresel lezzetleri de tatma imkani buluyor.

Kentteki ziyaretçilerden Mahmut Sözmez, Gaziantep'e yemekleri ve kültürel degerlerini görmek için geldigini belirtti.

Alper Akman, Konya'dan geldiklerini aktararak, "Gaziantep'e çok uzun zamandir gelmeyi düsünüyorduk, bayram tatili de buna vesile oldu. Gezilecek yerleri çok, sabah cigerle basladik, internetten gördügümüz meshur olan yerleri ziyaret edecegiz." dedi.

Profesyonel turist rehberi Özge Okumus ise Gaziantep'in, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin'in çalismalariyla turizm alaninda adini duyurdugunu kaydederek, sunlari söyledi:

"Normallesmeyle turist sayisinda ciddi bir artis gözlemliyoruz. Yeni müzeler de kentte daha fazla zaman geçirmemizi sagliyor. Geçmiste Gaziantep'e geldigimizde, ziyaretimizi günübirlik yapiyorsak, bugün 4 gün kalsak, 4 günü de dolu dolu geçirebilecek alternatiflerimiz var. Misafirlerime turdan beklentilerini sordum, yüzde 80'inin yemek üzerine oldugunu ögrendim. Gastronomi turizmi için de ilk akla gelen yerdir. Diger sehirler bunu kapmaya çalissa da Fatma Sahin buna izin vermiyor."

- Sanliurfa

Konuklarina kültür ve inanç turizmini bir arada sunan "peygamberler sehri" Sanliurfa, Hazreti Ibrahim'in dogdugu ve atese atildigi yer olarak rivayet edilen Balikligöl, "tarihin sifir noktasi" diye nitelendirilen UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ndeki Göbeklitepe, konik kubbeli evleriyle bilinen tarihi Harran ilçesi ve dogal güzellikleriyle öne çikan Halfeti gibi birçok önemli noktayi gezme imkani sunuyor.

Kente gelen ziyaretçiler, Sanliurfa'nin kadim tarihine tanik olmanin yani sira yöresel müziklerin çalindigi ünlü sira gecelerine katilip, lahmacun, ciger ve çig köfte gibi bölgenin yöresel lezzetlerini tatma firsati yakaliyor.

Sanliurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odasi Baskani Müslüm Çoban, normallesme süreci ile kentte yasanan hareketlilik Kurban Bayrami tatiliyle yogunluga dönüstügünü söyledi.

Bu yogunlugun sevindirici oldugunu aktaran Çoban, "Uzun bir zamandir evde kalmis olan misafirlerimiz Kurban Bayrami tatilini firsat bilerek Sanliurfa'ya geliyor. Özellikle Göbeklitepe basta olmak üzere Halfeti, Balikligöl ve Harran gibi mekanlar misafirlerin en çok ziyaret ettigi yerler olarak dikkat çekiyor." ifadelerini kullandi.

Halfeti Tekneciler Kooperatifi Baskani Cengiz Yener ise bayramda nedeniyle yogunluk yasadiklarini belirtti.

Ziyaretçiler nedeniyle esnafin da yüzünün güldügünü aktaran Yener, salgin nedeniyle yasanan durgunlugun yerini yogunlugun almasindan mutluluk duyduklarini söyledi.

Ailesiyle Gümüshane'den gelen Enes Akyol, bayram tatili dolayiyla Güneydogu turu düzenlediklerini belirterek, "Tur kapsaminda Sanliurfa, Diyarbakir ve Mardin'i gezdik. Sanliurfa uzun bir zamandir gelmek istedigim bir yerdi, islerden dolayi firsat bulamamistim. Bu bayramda gelmek nasip oldu, özellikle Göbeklitepe çok önemli bir yer, gördük, gezdik. Yarin Harran sonra da Gaziantep’e gidecegiz. Bayram tatili bizim iyi bir firsat oldu."

- Adiyaman

Adiyaman'in Kahta sinirlari içerisinde bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi'nde yer alan 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dagi'nda da Kurban Bayrami'yla birlikte yogunluk artti.

Normallesmeyle birlikte günde bin kisiyi agirlayan Nemrut Dagi, bayram tatiliyle bu sayiyi daha da yukarilara tasimis durumda. Yerli ve yabanci turistler, Nemrut Dagi'na yaptiklari 800 metrelik tirmanisin ardindan günesin dogusunu yada batisini izleyerek o anlari ölümsüzlestiriyor.

Kommagene Kralligi basta olmak üzere birçok medeniyete ev sahipligi yapan Perre Antik Kenti de kente gelen ziyaretçilerin gezdikleri diger bir adres.

Ziyaretçilerden Orhan Onart, bayram tatili için Bursa'dan Adiyaman'a geldiklerini belirterek, kentin tarihi dokusundan etkilendiklerini belirtti.

Bölgeyi herkesin gezmesi gerektigini aktaran Onart, "Perre Antik Kenti'ne daha önce gelmemistim, buraya ilk kez geliyorum. Çok güzel herkesi buraya gelmeye davet ediyorum. Burasi Kommagene Kralligi'nin kalintisi, çok büyüleyici." seklinde konustu.

Kaynak: AA