G20 Çevre Bakanlari Toplantisi Napoli'de Basladi

Italya Ekolojik Dönüsüm Bakani Roberto Cingolani, tarihi Palazzo Reale Sarayi'nda Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'u ve diger üye ülkelerin çevre bakanlarini karsiladiCingolani: 'Bu zirve, yürekli, ortak ve acil küresel eylem gerektiren ve halen de bunu talep eden benzeri görülmemis kosullarda yapiliyor'.

G20 Çevre Bakanlari Toplantisi Napoli'de Basladi
G20 ülkeleri Çevre, Iklim ve Enerji Bakanlari toplantisi, G20 Dönem Baskani Italya'nin ev sahipliginde Napoli kentinde basladi.

G20 ülkelerinden bakanlar ve ilgili kuruluslarin temsilcileri, biyoçesitlilik kaybi ve kirlilik, tarim alanlarin bozulmasi, çöllesme, su ve diger dogal kaynaklarin sürdürülemez kullanimi konularini konusmak ve çözüm aramak için Napoli'de bir araya geldi.

Tarihi Palazzo Reale Sarayi'nda (Kraliyet Sarayi) düzenlenen G20 Çevre Bakanlari Toplantisinin ilk gününde, Italya Ekolojik Dönüsüm Bakani Roberto Cingolani, üye ülke çevre bakanlarini karsiladi.

Iki gün sürecek toplantinin açilis konusmasini ev sahibi Bakan Cingolani yapti.

Cingolani, çevrenin rolünün hiç bu kadar önemli olmadigina dikkati çekerek, "Bu zirve, yürekli, ortak ve acil küresel eylem gerektiren ve halen de bunu talep eden benzeri görülmemis kosullarda yapiliyor." dedi.

Iklim degisikligiyle ilgili raporlarin bilimsel göstergelerini görmezden gelmenin mümkün olmadigini dile getiren Cingolani, “Son aylarda ve günlerde tanik oldugumuz trajik meteorolojik olaylar, iklim sistemimizin ciddi sorunlar yasadigini gösteriyor.” diye konustu.

Cingolani, ayni durumun ekosistemler ve biyoçesitlilik için de geçerli oldugunu kaydetti.

Italyan bakan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin toplumlari ve ekonomileri altüst ettigine isaret ederek, hem salginin etkisi hem de iklim krizi olmak üzere bu iki sinamaya karsi birlikte mücadele etmeleri gerektigini söyledi.

Cingolani'nin ardindan baskanlik troykasi üyeleri Suudi Arabistan ve Endonezya Çevre Bakanlari da birer konusma yapti.

- Bakan Kurum ilk gün iki oturumda konusacak

Iki gün sürecek zirvede, G20 Çevre Bakanlari ve Iklim Enerji Bakanlari Toplantisi'nda katilimcilar uluslararasi gelismeleri degerlendirecek ve doganin korunmasi konusunda sürdürülebilir politikalari masaya yatiracak.

Bakan Kurum bugün "Koruma ve Yönetme için Dogal Bir Sermaye" ve "Sürdürülebilir ve Döngüsel Kaynak Kullanimi Için Ortak Çabalar" baslikli konularda yapilacak oturumlarda konusacak.

Iklim ve Enerjiden sorumlu G20 Bakanlari da iklim degisikligiyle mücadele etmek, enerjide ortak vizyonu gelistirmek ve is birligi alanlarini güçlendirmek amaciyla yarin yine Napoli'de toplanacak.

Her iki toplantiya, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, beraberinde ilgili Bakanliklardan olusan teknik heyetle katilacak.

- Protestolar

G20 toplantisi sebebiyle Napoli'de güvenlik önlemleri arttirilarak yaklasik 2 bin 200 kadar güvenlik görevlisi konuslandirildi.

Kentte gün boyu bazi çevreci gruplarin farkli noktalarda protestolar düzenlemesi bekleniyor.

Italyan basininda çikan haberlere göre, sabah saatlerinde bir grup çevre aktivisti, kentin dogusundaki A3 karayolunda bir kavsagi trafige kapatti.

Protestocular, G20'nin çevre konusunda “ikiyüzlü” hareket ettigini ve sadece çokuluslu sirketlerin çikarlarini korudugunu savunuyor.

???????
Kaynak: AA