Fransa El Koydugu 'Haksiz Kazançlari' Ait Oldugu Ülkelere Iade Edecek

Fransa, el koydugu "haksiz elde edilmis kazançlar" diye adlandirilan yabanci liderler ve yakinlarinin varliklarini ait olduklari ülkelere geri verecek.

Fransiz Parlamentosu, el koydugu yabanci liderlerin haksiz kazançlarinin ülke halkina iadesi için bir mekanizma olusturan Fransiz kalkinma yardimi reformunu kabul etti.

Haksiz kazanç mallari, yabanci liderler veya yakinlari tarafindan kisisel amaçlar için zimmete geçirilen lüks gayrimenkuller, arabalar, saatler ve banka hesaplari gibi varliklar ve kamu mallarindan olusuyor.

Yargitay, 28 Temmuz’da Ekvator Ginesi Cumhurbaskani Yardimcisi Teodorin Obiang'in mahkumiyetini ve Fransa'daki mallarina el konulmasini onaylarsa mekanizma, ilk defa somut olarak uygulanacak.

Uygulama kapsaminda Fransa bütçesinde, Disisleri Bakanliginin sorumlulugu altinda, mallarin satisiyla olusturacak belirli bir bütçe kalemi araciligiyla ilgili ülkelerde saglik, egitim, toplumsal cinsiyet esitligi gibi alanlarda "vaka bazinda" "is birligi ve kalkinma eylemleri" finanse edilecek.

Söz konusu mekanizma, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 2022'de bitecek bes yillik görev süresinin sonunda resmi kalkinma yardimini gayri safi milli gelirin yüzde 0,55’ine çikarma taahhüdünü de gerçeklestirmis olacak.

Ülkedeki birçok sivil toplum kurulusu, Fransiz mahkemeleri tarafindan "haksiz kazançlara" el konulmasindan saglanan gelirin ilgili nüfuslara geri verilmesini talep ediyordu.

Kaynak: AA