BM Açiklamasi Etiyopya'nin Tigray Bölgesine Bir Ay Sonra Ilk Kez Insani Yardim Uçagi Indi

Birlesmis Milletler (BM), Etiyopya'nin Tigray bölgesine yaklasik bir ay sonra ilk kez BM'ye ait insani yardim uçaginin inis yaptigini duyurdu.

Genel Sekreter Sözcü Yardimcisi Florencia Soto Nino-Martinez, günlük basin toplantisinda, BM hava hizmetlerine (UNHAS) ait bir uçagin Tigray eyaletinin baskenti Mekele'deki havalimanina indigini belirtti.

Martinez, uçagin degisik insani yardim organizasyonlardan yaklasik 30 çalisani tasidigini kaydederek, "Bugünden itibaren, BM uçuslari haftada iki kez gerçeklestirilecek ve insani yardim personelinin Tigray'a düzenli giris ve çikislarini kolaylastiracak." dedi.

Etiyopya'nin Tigray bölgesinde geçen ay hükümet güçleri ile Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) arasinda artan siddet olaylarindan sonra 24 Haziran'da bölgeye uçuslar durdurulmustu.

Etiyopya hükümeti, 28 Haziran'da, TPLF isyancilarinin ele geçirdigini ileri sürdügü Tigray bölgesinde tek tarafli ateskes ilan ettigini duyurmustu.

Bir dönem Tigray eyaletini yöneten isyanci TPLF güçlerinin, 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette 1,7 milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Kaynak: AA