ABD Ve Almanya Kuzey Akim 2 Boru Hatti Projesinde Anlasti

ABD ve Almanya, Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akim 2 boru hatti projesinin tamamlanmasina izin verecek anlasmaya vardi.

Almanya Basbakani Angela Merkel'in ABD ziyaretinin ardindan gelen anlasma ile ABD ve Almanya, Rusya'nin Kuzey Akim 2 boru hattini siyasi bir silah olarak kullanma girisimine karsi koyma taahhüdünde bulundu.

ABD ve Almanya tarafindan yapilan ortak açiklamada, "ABD ve Almanya, yaptirimlar ve diger araçlarla maliyetler yükleyerek Rusya'yi saldirganligi ve kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutma kararliliginda birlesiyor." ifadesi kullanildi.

Rusya'nin enerjiyi bir silah olarak kullanmasi veya Ukrayna'ya yönelik daha fazla eylemde bulunmaya tesebbüs etmesi halinde Almanya'nin ulusal düzeyde harekete geçecegi belirtilen açiklamada, Rusya'nin enerji sektöründe Avrupa'ya ihracat kapasitesini sinirlamak için yaptirimlarin uygulanmasi da dahil Avrupa düzeyinde etkili önlemler için baski yapilacagi kaydedildi.

Açiklamada, söz konusu taahhüdün, Rusya'nin enerjiyi bir silah olarak kullanarak agresif siyasi amaçlara ulasmak için Kuzey Akim 2 dahil hiçbir boru hattini kötüye kullanmamasini saglamak için hazirlandigi aktarildi.

Ukrayna ile Orta ve Dogu Avrupa'nin enerji güvenliginin desteklendigine isaret edilen açiklamada, ABD ve Almanya'nin Ukrayna'nin enerji kaynaklarini çesitlendirmesi için 1 milyar dolarlik bir fonu destekleme taahhüdünde bulundugu ve ilk olarak Almanya'nin 175 milyon dolarlik hibe saglayacagi belirtildi.

Açiklamada, Almanya'nin özellikle yenilenebilir enerji ve enerji verimliligi alaninda Ukrayna ile ikili enerji projelerini desteklemeye devam edeceginin alti çizildi.

ABD ve Almanya'nin Üç Deniz Inisiyatifi ile Orta ve Dogu Avrupa'da altyapi baglantilariyla enerji güvenligini güçlendirme çabalarini destekledigi belirtilen açiklamada, Almanya'nin inisiyatif ile olan iliskisini genisletmeyi taahhüt ettigi ve 2027'ye kadar girisim için 1,7 milyar dolarlik Avrupa Birligi (AB) fonuna katkida bulunmaya yardimci olacagi belirtildi.

- Kuzey Akim 2 projesi

Toplam maliyeti 10 milyar avro civarinda olmasi beklenen Kuzey Akim 2 projesiyle yilda 55 milyar metreküplük Rus gazinin Baltik Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlaniyor.

ABD, Ukrayna, Polonya ile Baltik ülkelerinin insasina karsi çiktigi projenin ortaklari arasinda proje sahibi Gazprom'un yani sira Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi sirketler yer aliyor.

Projeye karsi çikan ülkeler, Kuzey Akim 2'nin Avrupa ülkelerinin Rusya'ya bagimliligini artirmaya çalistigini öne sürüyor.

1 Nisan'da yapilan açiklamada, Rus enerji sirketi Gazprom'un, Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Projesi'nin yüzde 95'ine denk gelen 2 bin 339 kilometrelik boru döseme isini tamamladigi bildirilmisti.

ABD yönetimi, mayis ayinda Kuzey Akim 2 boru hatti projesini insa eden Alman "Nord Stream 2 AG" sirketi ve sirketin CEO'su Mathias Warnig'in projeye yönelik uygulanan yaptirimlardan muaf tutuldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA