Van-Iran Siniri Beton Duvar, Hendek Ve Kulelerle 'Geçilmez' Olacak

Yasa disi göçün engellenmesi, kaçakçilik faaliyetlerinin durdurulmasi ve PKK'li teröristlerin ülkeye sizmalarinin önüne geçilmesi amaciyla Van'in Iran sinir hattinda insasina baslanan 63 kilometrelik modüler beton duvar çalismasinin 3 kilometrelik bölümü tamamlandi Sinir hattinin daha güvenli hale getirilmesi için 110 kilometre hendek kazildi, 76 monoblok ve lego kulenin yapimi tamamlandi Çaldiran Kaymakami Yusuf Durani Dinç: 'Firmalarimizin ürettigi duvarlarin yüksekligi 3, genisligi 2 metre 80 santimetre ve kalinligi 30 santimetredir. Devriye yolu ve mayin temizleme çalismalari da devam ediyor. Yaklasik 12 kilometrelik kisimda çalismalar sürüyor, 3 kilometrelik bölümünün montaji da tamamlandi'

Van-Iran Siniri Beton Duvar, Hendek Ve Kulelerle 'Geçilmez' Olacak
MESUT VAROL - Türkiye-Iran sinirina, yurda yasa disi geçisler ile kaçakçilik faaliyetlerini önlemek ve teröristlerin sizmasini engellemek amaciyla yapilan modüler duvar çalismalarinda 3 kilometrelik bölümün montaji tamamlandi, 110 kilometre hendek kazildi, 76 monoblok ve lego kule insa edildi.

Van'in Çaldiran ilçesinin Iran sinirinda baslatilan ve Agri'nin Dogubayazit ile Hakkari'nin Yüksekova hattina kadar uzanan modüler duvar ve akilli kule çalismalari sürüyor.

Yüklenici firmalarca kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yüksekliginde, 2 metre 80 santimetre genisliginde ve 7 ton agiligindaki beton bloklar, is makineleriyle önceden zemini hazirlanan sinir hattina döseniyor.

Ilçe sinirlarinda 63 kilometrelik hatta yapilacak modüler duvar çalismalarinin 3 kilometrelik kismi tamamlanirken, güvenlik duvarina paralel olarak hendek kazma çalismalari da devam ediyor.

Sinir hattinin daha güvenli hale getirilmesi için 110 kilometre hendek kazildi, 76 monoblok ve lego kule insa edildi, 103 elektro optik kulenin yapim çalismalari da sürüyor.

Güvenlik güçlerinin mayin temizleme faaliyeti de yürüttügü sinir hattinin gözetleme ve haberlesme kuleleri ile komuta kontrol merkezleri sayesinde kesintisiz ve etkin gözetleme imkanina kavusturulmasi hedefleniyor.

- "Çalismalar 3 etap seklinde sürdürülüyor"

Çaldiran Kaymakami Yusuf Durani Dinç, AA muhabirine, sinir güvenliginin saglanmasi için güvenlik güçlerinin fedakarca görev yaptigini söyledi.

Güvenlik duvarinin tamamlanmasiyla Türkiye-Iran sinirinin daha güvenli hale gelecegini belirten Dinç, "Van ilimizin Iran ile olan sinirinin kuzeydogu hattinda 63,1 kilometrelik kisminda bu yil Acil Sinir Güvenlik Sistemleri Projesi kapsaminda baslattigimiz modüller beton duvar üretim faaliyetlerimiz devam ediyor. Çalismalar 3 etap seklinde sürdürülüyor. Bir taraftan da güvenlik yolu yapiliyor. Basta terör olmak üzere her türlü kaçakçilik, yasa disi göçmen geçisinin engellenmesi, sinirin güvenliginin saglanmasi ve vatandasin huzurunun tesisi için hendek açma faaliyetleri ve ASELSAN tarafindan üretimi yapilan optik kulelerin yapimi noktasinda idari islemlerimiz kararlilikla sürüyor." diye konustu.

- "3 kilometrelik bölümünün montajini da tamamlandi"

Sinir hattinda firmalari sürekli denetleyerek çalismalarin en kisa sürede tamamlanmasini saglamaya çalistiklarini anlatan Dinç, sunlari kaydetti:

"Hududumuzda konuslu kara kuvvetleri unsurlarimiz bulunuyor. Yine duvar çalismalarimizin basladigi tarihten itibaren bölgemizde özel harekat polislerimiz konuslandirildi. Bir taraftan da jandarma teskilatimiza bagli kolluk kuvvetlerimizle el ele vererek sinir güvenliginin saglanmasi noktasinda insan kaynagini maksimum seviyeye çikararak faaliyetimizi icra etmekteyiz. Firmalarimizin ürettigi duvarlarin yüksekligi 3, genisligi 2 metre 80 santimetre ve kalinligi 30 santimetredir. Devriye yolu ve mayin temizleme çalismalari da devam ediyor. Yaklasik 12 kilometrelik kisimda çalisma yapiliyor. 3 kilometrelik bölümünün montaji da tamamlandi."

- "Türk Silahli Kuvvetleri yogun gayret gösteriyor"

Ülkelerindeki iç savas ve ekonomik sikintilar nedeniyle zaman zaman Iran üzerinden Türkiye sinirina gelenlerin Türkiye'ye geçislerine müsaade etmediklerini vurgulayan Dinç, "Hem Afganistan'da yasanan iç karisiklik hem de bazi ülkelerin istikrarsizligi nedeniyle yasanan yasa disi göç zaman zaman ülkemize de yansiyor. Bu noktada sinirlarimizin güvenliginin saglanmasi için özellikle Türk Silahli Kuvvetleri çok yogun bir gayret göstermekte. Bu konudaki kararliligimiz da tamdir. Sinirlarimiza sizmaya çalisan göçmenler hakkinda hem adli hem de idari prosedürümüz kapsaminda gerekli islemleri yapiyoruz. Ülkelerine dönmeleri için geri gönderme merkezlerine sevklerini sagliyoruz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA