Tibet Platosu'nda Bilinmeyen 28 Farkli Virüs Örnegi Tespit Edildi

Bilim adamlari, Çin’in güneybatisindaki Tibet Özerk Bölgesi’nde yer alan Tibet Platosu’ndan elde edilen buzul örnekleri içinde yaklasik 15 bin donmus halde olan ve su ana kadar insanlik tarafindan hiç bilinmeyen 28 farkli virüs kesfedildi.

Çin’in güneybatisindaki Tibet Özerk Bölgesi’nde bilim adamlari tarafindan gerçeklestirilen bir kesif, bilim dünyasinda dikkatleri üzerine çekti. Tibet Özerk Bölgesi’nde yer alan Tibet Platosu’ndaki Guliya buz örtüsünden 2015 yilinda alinan buzul örnekleri üzerinde arastirmalar yapan bilim adamlari, incelemeler sonucu yaklasik 15 bin yildir buzullarin içinde donuk halde olan ve 28’i su ana kadar insanlik tarafindan bilinmeyen 32 farkli virüse ait genetik kodlari tespit etti.

ABD’nin Ohio eyaletinde yer alan Columbus kentindeki Ohio Eyalet Üniversitesi’nin Byrd Polar ve Iklim Arastirmalari Merkezi’nde arastirmaci ve virüslerin kesfine kapi açan arastirmaya baskanlik eden Zhi-Ping Zhong, "Bu buzullar toz ve gazlarla birlikte yavas yavas olustu ve pek çok virüs de bu buzda birikti. Buz çekirdekleri, her yil biriken ve her bir katmani dondugu sirada etraflarindaki atmosferde olanlari hapseden buz katmanlari içeriyor. Bu katmanlar, bilim insanlarinin tarih boyunca iklim degisikligi, mikroplar, virüsler ve gazlar hakkinda daha fazla sey anlamak için kullandigi türden bir zaman çizelgesi olusturuyor" dedi.

Öte yandan buz çekirdekleri, Byrd Polar ve Iklim Arastirmalari Merkezi ile Çin’in baskenti Pekin’de yer alan Çin Bilimler Akademisi Tibet Platosu Arastirma Enstitüsü arasinda disiplinler arasi bir çalisma olarak gerçeklestirilen ortak bir programin parçasi olarak toplanmisti. Ayrica çalisma, ABD Ulusal Bilim Vakfi ve Çin Bilimler Akademisi tarafindan finanse edilmisti.
Kaynak: İHA