KKTC Basbakani Saner'den Maras Açiklamasi Açiklamasi 'Dogru Bildigimiz Yolda Yürümeye Devam Edecegiz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Basbakani Hamza Ersan Saner, Kapali Maras’in açilmasi kararlarinin devam edecegini belirterek, “Dogru bildigimiz yolda yürümeye devam edecegiz” dedi.

KKTC Basbakani Saner'den Maras Açiklamasi Açiklamasi 'Dogru Bildigimiz Yolda Yürümeye Devam Edecegiz'
KKTC Basbakani Hamza Ersan Saner, ABD, Avrupa Birligi (AB), Fransa ve Israil’in kapali Maras’in açilmasinda ikinci asamaya geçilmesini elestirmelerini kinadi. “Maras Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin bir parçasidir ve önemli bir kismi zaten açiktir” ifadelerini kullanan Saner, “Kapali olan kismi ise çok uzun yillar Kibris konusuna kapsamli, adil ve kalici bir çözüm bulunmasi çabalarina destek olmasi için ileri sürülen güven olusturan önlemler paketlerinin bir unsuru oldu” dedi.

Saner, “Ne var ki, Kibris konusunun çözümüne maksimalist talepler ileri sürerek hep tas koyan Rum tarafi güven olusturan önlemler paketleri sunularak Kibris konusunda ilerleme saglanmasi girisimlerinin tümünü de yine olmayacak istemlerde bulunarak basarisizliga ugratti” ifadelerini kullandi.

“RUMLARLA BIR FEDERAL ÇÖZÜME VARILMASININ MÜMKÜN OLMADIGINI GÖRDÜK”

Basbakan Saner, “Bizler, 2017 yilinda Crans Montana’da görüsme sürecinin Rum tarafinin egemen esitligimizi reddetmesi, Türk garantisinin sifirlanmasini bir anlasma için sart olarak ileri sürmesiyle çökmesinden sonra artik Rumlarla bir federal çözüme varilmasinin mümkün olmadigini gördük ve kapali Maras’in açilmasi, 2 devletli çözüm talebimizin dünyaya ilan edilmesi politikasini benimsedik” dedi.

“2019 yilinda kurulan Ulusal Birlik Partisi Halkin Partisi koalisyon hükümetinin programina bunlar konuldu ve o hükümet Cumhuriyet Meclisi’nden güvenoyu aldi” ifadelerini kullanan Saner, “2020 yili Ekim ayinda yapilan Cumhurbaskanligi seçimine aday olarak katilan o hükümetin Basbakani Sayin Ersin Tatar’da bu politikayi halkimiza anlatarak destek buldu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin 5’nci Cumhurbaskani seçildi” dedi.



“KAPALI MARAS’IN AÇILMASINDA IKINCI ASAMAYA GEÇILMESINI, YÜZDE 3 BUÇUKLUK BIR KESIMIN ASKERI BÖLGE OLMAKTAN ÇIKARILMASINI KARARLASTIRDI”

“2020 yilinin Aralik ayinda benim kurdugum UBP-DP-YDP Meclisimizden güvenoyu alan programinda da Kapali Maras’in açilmaya devam edecegi, Cumhurbaskani Ersin Tatar’in egemen esitlige dayali 2 Devletli çözüm önerisine tam destek verilecegi vurgulanmaktadir” ifadelerini kullanan Saner, “Iste bu noktadan hareketle hükümetimiz Kapali Maras’in açilmasinda ikinci asamaya geçilmesini, yüzde 3 buçukluk bir kesimin askeri bölge olmaktan çikarilmasini kararlastirdi” dedi.



1974 ÖNCESI SAKINLERININ TASINMAZ MAL KOMISYONU’NA YAPTIKLARI BASVURULAR ARTIK DEGERLENDIRMEYE ALINABILECEKTIR

“Bu kesimin askeri bölge olmaktan çikarilmasi sonucu o bölgenin 1974 öncesi sakinlerinin Tasinmaz Mal Komisyonu’na yaptiklari basvurular artik degerlendirmeye alinabilecektir” ifadelerini kullanan Saner, “Hükümetimiz kapali Maras’in Tasinmaz Mal Komisyonu marifeti ile Avrupa Insan Haklari Mahkemesi kararlari ve Devletimizin yasalar dogrultusunda açilmasi için benzer kararlar almaya devam edecektir” dedi.



“ABD, AB, FRANSA VE ISRAIL’I KINIYORUZ”

Bu adimlarin hem Maras’in eski sakinleri, hem Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti hem de insanlik adina dogru bir hareket oldugunu bildiklerini belirten Saner, “Dolayisi ile ABD, Avrupa Birligi, Fransa ve Israil’in kapali Maras’in açilmasinda ikinci asamaya geçilmesini elestirmelerini kiniyoruz” dedi.

Saner, “Vurgulamak isterim ki, gerçekler ortadayken Rum yanlisi tutumlari ile Kibris konusunun halledilememesinin baslica sorumlusu olanlarin hala yanlista israr etmeleri artik bizi hiç etkilemeyecek, dogru bildigimiz yolda yürümeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

Basbakan Saner “Bu arada, 1974 öncesi Maras’ta yasayan Rumlar, diger ülke vatandaslari ile kurumlarina ise Anastasiadis’e kulak vermek yerine, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin haktan, hukuktan yana çagrilari ile adimlarina uymalari çagrisinda bulunuyorum” dedi.

(Emir Abdurrahman Bulut/IHA)
Kaynak: İHA