Hong Kong'da Kapatilan Muhalif Apple Daily Gazetesinin Genel Müdürü Gözaltina Alindi

Böylelikle 17 Haziran'dan bu yana gözaltina alinan Apple Daily çalisanlarinin sayisi 8'e yükseldi.

Çin'in Hong Kong Özel Idari Bölgesi'nde yayin yapan muhalif Apple Daily gazetesinin haziranda yayin hayatina son vermesinin ardindan gazetenin Genel Müdürü Lam Man-chung gözaltina alindi.

South China Morning Post'un emniyet kaynaklarina dayandirdigi haberine göre, Apple Daily'nin Genel Müdürü Lam, ulusal güvenlige zarar verme amaciyla dis güçlerle is birligi yapmakla suçlandi.

Lam, Ulusal Güvenlik Yasasi'ni ihlal ettigi gerekçesiyle bu sabah gözaltina alindi.

Böylelikle 17 Haziran'dan bu yana gözaltina alinan Apple Daily çalisanlarinin sayisi 8'e yükseldi.

- Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi gözaltina alinmisti

Apple Daily gazetesi, 23 Haziran'da yayin hayatina son verme karari almisti.

Ulusal Güvenlik Yasasi kapsaminda, Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran’da gözaltina alinmisti. Gazeteyle baglantili 3 sirketin 2,3 milyon dolar degerindeki mal varligi dondurulmustu.

Gözaltina alinan gazete yetkililerinin kefaletle serbest birakilma talebi, 19 Haziran'da çiktiklari mahkemede reddedilmisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran 2020'de oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.
Kaynak: AA