'Harika Türk' Piyanist Yüksel Dural, Ertugrul Faciasiyla Ilgili Hazirladigi Senfonik Projeye Destek Bekliyor

Besteleri ve eserleriyle yabanci basinda 'Harika Türk' olarak yer alan, 100'ün üzerinde bestesi ve çogunlugu yurt disindan olmak üzere de 180 ödülü bulunan piyanist kompozitör Yüksel Dural, Ertugrul Firkateyni Faciasiyla ilgili senfonik proje hazirladi Piyanist Yüksel Dural: 'Orkestra, mehter ritmiyle gemiye gidiyor, gemide benim bestelerimle vals yapiyorlar. Sonra dönerken yavas yavas firtinalar falan gelirken gemi yavas yavas büyük bir gürültüyle batiyor'

ISA TOPRAK - Besteledigi, icra ettigi eserlerle dünyada "Harika Türk" ve "Gök gürültüsünü yere indiren Türk" ifadeleriyle kendinden söz ettiren ve kazandigi yüzlerce ödülle Türkiye'yi yurt disinda temsil eden piyanist ve kompozitör Yüksel Dural, Ertugrul Firkateyni Faciasiyla ilgili hazirladigi senfonik proje için destek bekliyor.

Dural, 5 yasinda basladigi piyano egitimine Viyana'da Rene Back ve Amerika Birlesik Devletleri'nde Juliard Konservatuarinda devam etti. Ilk seyircili konserini 14 yasinda opera sahnesinde veren Dural, bir uçak kazasinda Pasifik Okyanusu'nda kaybolan abisinin acisiyla zorlu günler geçirdi.

1996 ve 1997'de "South Achievement Pacific Award of Merit" 1998'de "Hollywood Unisong Certificate of Achievement" ödüllerini kazanan sanatçi, "Robin Hood" adli eseriyle de onursal plaket aldi.

Dural, 2013'te "Honorable Mention Winner of the American Protege" ödülüne layik görüldü, ayni yil dünyanin en ünlü konser salonlarindan Carnegie Hall'da konser verdi.

Chopin'den sonra dünyada ilk cenaze marsi besteleyen, "Kraliçe Elizabeth" ve "Clinton" ödüllerinin de sahibi olan sanatçi, aralarinda eski Basbakan Bülent Ecevit'in siirlerinin de yer aldigi 100'ün üzerinde beste yapti. Dural'in, çogunlugu yurt disindan olmak üzere 180 ödülü bulunuyor.

Piyanist Dural, 18 Haziran'da Kovid-19 salgini nedeniyle ihtiyaç sahibi ülkelere yardim etmek için düzenlenen ve YouTube'dan canli yayinlanan "Music Matters for the Red Cross - Cambridge Musicians Unite" etkinligine "All One" eseriyle katildi.

- "Ilmin Türkiye'den basladigini göstermeye geldim"

Yasamina ve anilarina iliskin, AA muhabirine açiklamalarda bulunan piyanist Dural, yaptigi bestelerin hep Türkiye ile ilgili oldugunu, ülkesini tanitmak ve en iyi sekilde temsil etmek için mücadele ettigini söyledi.

Dural, Italya'da düzenlenen uluslararasi bir yarismada Türk piyanist olarak anons edildiginde "yalandan" bir alkis oldugunu, bu nedenle moralinin bozuldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Ermeni bir piyanist yanima geldi. 'Siz niye geldiniz? Bu bir ilimdir.' falan dedi. Ben de 'Ilim Türkiye'den baslar da onu göstermeye geldim.' dedim. Fakat moralim sifira indi. Bach'la baslayacaktim, hemen daha önce ödül kazandigim Chopin'e döndüm. Herkes böyle 'Hadi yap da görelim.' der gibi bana bakiyor ama ben her seyden kolay kolay yilmam. 'Hepsi klasik degil mi' dedim Chopin'den çaldim. 15 bin kisi bomba patlamis gibi ayaga firladi, gazeteler diyor ki (Gök gürültüsünü yere indiren Türk)."

- "Ertugrul Faciasiyla ilgili çalismam üç bölümlü bir proje"

Piyanist Yüksel Dural, Sultan 2. Abdülhamid tarafindan Japonya'ya gönderilen ve dönüs yolunda batan "Ertugrul Firkateyni" faciasiyla ilgili dünyada ses getirecegine inandigi bir projesinin bulundugunu belirtti.

Hazirliklarini tamamladigi projesine sponsor bulamadigini dile getiren Dural, su bilgileri paylasti:

"Orkestra mehter ritmiyle gemiye gidiyor, gemide benim bestelerimle vals yapiyorlar. Sonra dönerken yavas yavas firtinalar falan gelirken gemi yavas yavas büyük bir gürültüyle batiyor. Ilk defa bir kaval koydum senfoniye. Ondan sonra da iste bu uzun hava falan oluyor. Piyanonun en son tusuyla gemi batinca bitiyor. En son tusunda tip tip derken koreografide hep bir balerin, balet ölüyor. Bir sessizlikten sonra müthis bir gürültüyle üçüncü firtina bölümü."

Müzigin insanlar için önemine dikkati çeken Dural, Türkiye'nin adini daha çok duyurmasi için yetenekli insanlara daha fazla imkan verilmesi gerektigini söyledi.

Sanatçi Dural, çocuklar için de konser vermek istedigini ve gençlik konserleri düzenlemeyi planladigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA