Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 276'Ya Yükseldi

Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin tutuklanmasinin ardindan patlak veren yagma ve siddet olaylarinda hayatini kaybedenlerin sayisi 276’ya yükseldigi bildirildi.

Güney Afrika'daki Protestolarda Can Kaybi 276'Ya Yükseldi
Güney Afrika’da eski Cumhurbaskani Jacob Zuma’nin 15 ay hapis cezasina çarptirilmasinin ardindan baslayan protestolarda can kaybi 276 yükseldi. Cumhurbaskanligi Ofisinden Bakan Khumbudzo Ntshavheni yaptigi açiklamada, ülkede baslayan yagma ve siddet olaylarinda KwaZulu-Natal eyaletinde 234 kisinin, Johannesburg’un da yer aldigi Gauteng eyaletinde ise 42 kisinin hayatini kaybettigini açikladi.

Bakan Ntshavheni, ülkedeki siddet ve yagma olaylarinin bastirildigini ve söz konusu iki eyalette istikrarin saglandigini açiklarken, polisin eyaletlerde “temizlik operasyonlarina” devam ettigini aktardi.

Halki siddete tesvik etmekten 6 kisi tutuklandigi, binden fazla kisinin ise yagma suçu nedeni ile gözaltinda tutuldugu ifade edildi.

Hayatini kaybedenlerin 168’inin cinayete kurban gittigini ve polisin her ölümü sorusturdugu aktarilirken, geri kalan can kayiplarinin ise izdihamlar, düsen nesneler ve yanan binalar nedeni ile meydana geldigi belirtildi.

Öte yandan Güney Afrika’da 2009-2018 yillari arasinda cumhurbaskanligi koltuguna oturan Jacob Zuma, görevde oldugu dönemdeki yolsuzluklarla ilgili sorusturmada isbirligi yapmayi reddettigi ve mahkemeye itaatsizlik ettigi gerekçesiyle 29 Haziran’da 15 ay hapis cezasina çarptirilmisti. Zuma’nin cezasinin iptali için yaptigi basvuruyu dün degerlendiren Anayasa Mahkemesi, davanin ileri bir tarihte görülmesine karar vermisti.
Kaynak: İHA