GÜNCELLEME 2 - Çin'deki Sel Nedeniyle En Az 25 Kisi Hayatini Kaybetti

ÖLÜ SAYISI ve DETAYLAR GÜNCELLENDI, KAYIP SAYISI EKLENDI.

Çin'in Hinan eyaletinde siddetli yagislarin yol açtigi sel nedeniyle en az 25 kisi yasamini yitirdi.

Xinhua Ajansinin haberine göre, Hinan'da dünkü yogun yagislarin ardindan etkili olan sel, can kayiplarina neden olurken, 7 kisinin de kayip oldugu bildirildi.

Arama kurtarma ekipleri simdiye kadar 25 kisinin cansiz bedenine ulasirken, 164 binden fazla kisi güvenli bölgelere yerlestirildi.

Sel felaketinden, 1 milyon 200 binden fazla kisinin etkilendigi ifade edildi.

Hinan'in baskenti Cingcou yerel yönetiminden yapilan yazili açiklamada, selin kontrol altina alinmasinin çok zor oldugu belirtilerek, felaketin seviyesi "olaganüstü yüksek" olarak tanimlandi.

Yagislar nedeniyle birçok bölgede elektrik ve su kesintisi ile ulasimda aksamalarin yasandigi Hinan'da, 46 nehir tasti.

- 60 yilin en fazla yagisi

Cingcou Meteoroloji Bürosundan yapilan açiklamada, kentte 3 günde 617 milimetre yagis görüldügü, bunun son 60 yilin en yüksek yagisi oldugu belirtildi.

Diger yandan, yine sel felaketinin yasandigi Almanya'nin Kuzey-Ren Vestfalya eyaletine bagli Köln kentine bir günde 154 milimetre yagis düstü, Cingcou'da ise sadece 1 saatte 209 milimetre yagis görüldü.

Xinhua'nin haberine göre, 9 bin hektardan fazla tarim alanina zarar veren sel ve su baskinlarinin ülke ekonomisine maliyeti 11,3 milyon dolar oldu.

- Sele dair görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne serdi

Sosyal medyaya yansiyan görüntülerde, metro ve otobüslerde sel sularinin koltuklarin üzerine çikarak kurtarilmayi bekleyen yolcularin gögüs hizasini astigi görüldü.

Metroda mahsur kalanlarin, metro tünelinin kenarlarindaki basamaklardan yürütülerek kurtarildigi anlar da cep telefonu kameralarina yansidi.

Görüntülerde, sularin çekildigi bazi metro platformlarinda yerde cesetler olmasi ve panikle disari çikabilmek için kosusturan insanlar dikkati çekti.

Göle dönen Cingcou yollarinda araçlar sürüklenirken, bazi insanlar araçlarin üzerine çikip kurtarilmayi bekledi.

Cingcou'da çamur dolu bir çukura düsen anne ile iki çocugunun yardimina ise yoldan geçen biri kostu. Bu kisi, semsiyesini uzatarak anne ve çocuklarini kurtardi.

Bu arada, yolda akintiya kapilan bir kadini ise çevredekiler uzattiklari halat yardimiyla çekti.

Hinan eyaletinde 17 Temmuz'dan bu yana belirli araliklarla etkili olan saganak dün sele yol açmisti.

Cingcou'daki metro agini su basmis, çok sayida yolcu mahsur kalmisti.
Kaynak: AA