Banglades'te Arakanli Müslümanlarin Kaldigi Kampta Yangin Çikti

Banglades'in Cox's Bazar kentinde Arakanli Müslüman (Rohingya) mültecilerin kaldigi kampta yangin çikti.

Banglades Mülteci Komiseri Shah Rezwan Hayat, AA muhabirine, Cox's Bazar'da bulunan Balukhali mülteci kampina bagli 9 numarali kamptaki çadirlardan birinde yemek yapiminda kullanilan tüp nedeniyle yangin çiktigini söyledi.

Hayat, yanginin diger çadirlara da siçramasi sonucu 20'den fazla çadirin küle döndügünü ifade etti.

Kullanilamaz hale gelen çadirlarin yerine en kisa sürede yenilerinin verilecegini ifade eden Hayat, yanginda hafif yaralanan bir Arakanli Müslüman mültecinin hastaneye kaldirildigini belirtti.

Diger yandan, yerel medyadaki haberlere göre, kampta 63 çadir yandi.

Yangini söndürmeye çalisan 5 kisi yaralandi, bazi çocuklardan da haber alinamiyor.

- Balukhali kampinda mart ayindaki yanginda 28 kisi hayatini kaybetmisti

Balukhali mülteci kampinda 23 Mart'ta çikan yanginda 28 kisi ölmüs, en az 40 kisi yaralanmis, 10 bin barinak kül olmus ve felaketten 55 bin mülteci etkilenmisti.

Facianin görgü taniklari, alevler barinaklara ulastiginda çocuklar ve yaslilarin teller nedeniyle kamptan çikamadigina sahit olduklarini belirtmis, dikenli tellerin yardimlari yavaslattigina ve itfaiye ekiplerinin bölgeye ulasimini aksattigina isaret etmisti.

???????Uluslararasi insani yardim kuruluslari da kamplarin bazi bölümlerini çevreleyen dikenli tellerin kaldirilmasi çagrisi yapmisti.

Insan haklari gruplarina göre, Banglades'te Arakanli Müslümanlara ev sahipligi yapan kamplarin belli noktalarini çevreleyen 28 kilometrelik dikenli tel bulunuyor.

- Arakanli Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'in Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasinda çatismalar çikmis, olaylarda çogu Müslüman binlerce kisi katledilmis, yüzlerce ev ve is yeri atese verilmisti.

Arakan'daki sinir karakollarina 25 Agustos 2017'de düzenlenen es zamanli saldirilari gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel siddet eylemleri baslatmisti.

BM'ye göre, Agustos 2017'den sonra Arakan'daki baski ve zulümden kaçip Banglades'e siginanlarin sayisi 900 bine ulasti.

Uluslararasi insan haklari kuruluslari, yayimladiklari uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildigini kanitlamisti.

BM ve uluslararasi insan haklari örgütleri, Arakanli Müslümanlara yönelik siddeti, "etnik temizlik" ya da "soykirim" olarak adlandiriyor.

Kaynak: AA