Bakan Varank Açiklamasi 'Türkiye'nin Ilk Lisansli Antep Fistigi Deposunu Gaziantep'e Kazandirdik'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "yesil altin" olarak da bilinen Antep fistiginin degerine deger kattiklarini belirterek, "Ülkemizin ilk lisansli deposunu Gaziantep'e kazandirdik. Bölgesel kalkinmaya örnek projemiz ile fistik elektronik ortamda alinip satilacak." ifadesini kullandi.

Bakan Varank, Twitter hesabindan konuyla ilgili paylasimda bulundu.

Antep fistiginin degerine deger kattiklarini kaydeden Varank, "Ülkemizin ilk lisansli deposunu Gaziantep'e kazandirdik. Bölgesel kalkinmaya örnek projemiz ile fistik elektronik ortamda alinip satilacak." bilgisini paylasti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan yapilan yazili açiklamada ise dünyadaki rakiplerine lezzetiyle fark atan Antep fistiginin lisansli deposuna kavustuguna isaret edilerek, 10 bin ton kapasiteli Türkiye'nin ilk ve en modern lisansli deposu ile "yesil altin"in hem ömrünün uzayacagi hem de degerinde satilacagi bildirildi.

Gaziantep Ticaret Borsasi Antep Fistigi Lisansli Deposu Projesinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin Cazibe Merkezlerini Destekleme Programi (CMDP) kapsaminda Ipekyolu Kalkinma Ajansi (IKA) eliyle Gaziantep Ticaret Borsasinca yürütüldügü belirtilen açiklamada, yaklasik 14 milyon liralik projenin 10 milyon liralik kisminin IKA'nin finansmaniyla gerçeklestirildigi ifade edildi.

CMDP kapsaminda insa edilen lisansli depo ve ürün ihtisas borsasiyla üreticilerin saglikli ve sigortali depo imkanina kavusacagi kaydedilen açiklamada, projeyle Antep fistiginin fiziki dolasim yerine elektronik ürün senedi araciligiyla alinip satilacagi, böylece ürünün ticaretinin kolaylasacagi vurgulandi.

- 200 bin kisinin ekmek kapisi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in açilisini yaptigi Antep Fistigi Lisansli Deposu'nun 200 bin kisi için ekmek kapisi olduguna isaret edilen açiklamada, su degerlendirmede bulunuldu:

"Türkiye'nin en modern ve en büyük lisansli depoculuk isletmesi sayesinde serbest piyasada olusan fiyat dalgalanmalarinin da önüne geçilmis olacak. Lisansli depo sayesinde artik çiftçi ürününü ucuza satmak zorunda kalmayacak. Çiftçiler ellerindeki elektronik ürün senedini de teminat olarak gösterip her türlü ticareti yapabilecek."

- Kalite kriterine uygun olan ürün için Elektronik Ürün Senedi olusturulacak

Açiklamada, ürün ticareti ile ilgili sürecin nasil isleyecegine dair bilgilerde paylasildi.

Buna göre, Antep fistigi üreticileri, ürünlerini lisansli depoya getirecek. Eksper tarafindan ürün ön incelemeye tabi tutulacak. Ön onay verilmesinin ardindan siniflandirmak üzere üründen homojen numune alinacak.

Alinan numune, analiz edilerek ürünün kalitesi belirlenerek siniflandirilacak. Kalite kriterine uygun olan ürün için Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olusturulacak.

Üretici isterse söz konusu senedi Ürün Ihtisas Borsasinda satabilecek veya istedigi zaman lisansli depodan ürününü geri çekebilecek.

- Çiftçiler ürünlerini dijital ortamda hizla pazarlayabilecekler

Açiklamada görüslerine yer verilen IKA Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz, tesis kurulmadan önce çiftçilerin fistiklarini depolarken sikintilar yasadigini vurgulayarak, "Ya evlerinde ya da evlerinin altlarindaki depolarinda muhafaza ediyorlardi. Bunun da riskleri vardi." ifadesini kullandi.

Artik üreticilerin komisyonculari gezip ürününü pazarlama derdine düsmeyeceklerini kaydeden Akyilmaz, çiftçilerin, elektronik senetler üzerinden, dijital ortamda ürünlerini hizli bir sekilde satip pazarlayabileceklerini belirtti.

Akyilmaz, çiftçilerin lisansli depoculugun sagladigi tesviklerden, stopaj indirimlerinden yararlanacaklarinin altini çizerek, çiftçilerin oturduklari yerden bir tikla ürünlerini aninda elektronik senetler üzerinden satabileceklerini bildirdi.

- "Ucuza vermek zorunda kaliyoruz"

Fistik üreticisi Mustafa Kaya da depolama sorunu oldugu için ürünü agacin üzerinde satmak zorunda kaldiklarini, erken hasat nedeniyle fiyatin çok asagi düstügünü ifade eti.

Iki ay sonra ürünü toplayacaklarini belirten Kaya, "Kara kara düsünüyoruz ürünümüzü nereye koyacagiz diye. Ya erken vermek zorundayiz ucuz fiyata ya da komisyonculara teslim etmek zorunda kaliyoruz. Depo sorunu ortadan kalkarsa çiftçi kazanacak." degerlendirmesinde bulundu.

Bir baska üretici Mehmet Hanefi Yilmaz da devletin fistik için saklama yeri tahsis etmesiyle vatandasin emin bir sekilde malini bir yere koyacagini kaydederek, "Komisyonculara gidiyoruz, büyük tüccarla anlasmis baskasina almis gibi gösteriyor. Hem komisyon aliyor hem de ürünü aslinda kendi satin aliyor. Onun için hiçbir sekilde fiyatta diretme sansimiz kalmiyor." ifadelerini kullandi.

Üreticilerden Sait Duymus da agustosta fistigi kirmaya basladiklarini ve bunun da bir ay sürdügünü bildirerek, fistigin kapali ortamda havasiz kaldiginda karardigini, bu yüzden hava alacak bir yerde olmasi gerektigine dikkati çekti.

Deponun iyi bir çözüm oldugunu belirten Duymus, "Devlet güvencesi olarak ne hirsizdan korkarsin ne malim karardi dersin. Orda garantide durur. Ihtiyacin oldugunda verirsin. Ucuza da vermezsin." degerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA