Ayni Anda Nakledilen Iki Organla Çifte Bayram Yasadi

Antalya'da 10 yildir kronik böbrek yetmezligi bulunan 23 yasindaki Bilal Çaydemir, annesinin böbregi, kuzeninin de karaciger doku nakliyle hayata tutundu Tedavisi süren Çaydemir: 'Kendimi yeni dogmus bir çocuk gibi hissediyorum. Sükür kurtuldum, bayrama sevinçle girdim' Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydinli: 'Hasta ameliyattan çiktiktan sonra hizla iyilesmeye basladi. Hem karacigeri hem böbregi aktif sekilde çalisiyor'

AYSE YILDIZ - Çocuklugundan bu yana rahatsizliklari bulunan Bilal Çaydemir, ayni anda annesinden böbrek, kuzeninden karaciger dokusu nakliyle çifte bayram sevinci yasadi.

Bolu'nun Gerede ilçesinde yasayan 23 yasindaki Çaydemir'e küçük yaslarda vitamin eksikligi, rahatsizliginin zamanla ilerlemesi üzerine de 10 yil önce kronik böbrek yetmezligi teshisi konuldu.

Yogun böbrek tasi nedeniyle agri çeken ve basvurdugu hastanelerde çare bulamayan Çaydemir, iki yildir diyalize girerek hayatini sürdürmeye çalisti. Hastaligi ilerleyince gittigi hastanede Çaydemir'e, böbrek nakli yapilmasi önerildi.

Annesinin dokusu uydugu için komsularinin da önerisiyle nakil olmak için Antalya Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezine gelen Çaydemir'in tetkikleri yapildi. Ancak hastanin sagligina kavusabilmesi için sadece böbrek degil, ayni anda karaciger nakli de olmasi gerektigi bildirildi.

Hastanin, yakinlarindan alinan numuneler sonucu teyzesinin oglu Osman Özmen'in dokusu uyumlu çikti. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydinli baskanligindaki ekip tarafindan, hasta ve iki vericiyi ayni anda ameliyata aldi. Çaydemir'e annesi Münevver'den böbrek, kuzeninden karaciger dokusu nakledildi.

- "Bayrama sevinçle giriyorum"

Hastanede tedavisi süren Çaydemir, AA muhabirine, ayni anda hem karaciger hem böbrek nakli olacagini ögrenince çok sasirdigini söyledi.

Haftanin üç günü 4'er saat diyalize girdigini ve zorlu günler geçirdigini aktaran Çaydemir, "Tansiyonum düsüyordu, çok hastaydim. Allah razi olsun annem ve kuzenimden. Emanetlerine iyi bakacagim. Kendimi yeni dogmus bir çocuk gibi hissediyorum. Sükür kurtuldum, bayrama sevinçle girdim." dedi.

Agabey Hasan Basri Çaydemir ise doktorlarin basarili operasyonla cana can katarak, kendilerine gerçek bayrami yasattiklarini ifade etti.

- "Sadece böbrek nakletseydik bir süre sonra iflas ederdi"

Prof. Dr. Aydinli da Çaydemir'in böbrekte ciddi tas yapan ve altyapisinda genetik problemleri olan, karacigerin de sikinti olusturdugu "hiperoksalüri" hastaligi oldugunu söyledi.

Bu yüzden hastaya sadece böbrek nakli yapilmasinin yeterli olmadigina dikkati çeken Aydinli, sunlari kaydetti:

"Hastaya böbrek nakli yapilmali, hastaligin tamamen ortadan kaldirilabilmesi için karaciger de nakli yapilmaliydi. Canli vericiler buldular. Hastaya ayni ameliyattayken hem karaciger hem böbrek nakli yaptik. Ameliyattan çiktiktan sonra hizla iyilesmeye basladi. Hem karacigeri hem böbregi aktif sekilde çalisiyor. Hastaligin altyapisini irdelemeyip sadece böbrek nakli yapip geçseydik, bir müddet sonra nakledilen böbrek iflas ederdi. Hastalar sikintiyi bilmedikleri için böbrek nakli diye geliyorlar. Karaciger nakli de yapilacagini ögrenince sasiriyorlar. Hastamiz, iki nakille çifte bayrami yasamis oldu."

Ekipte yer alan Prof. Dr. Ismail Demiryilmaz de üst düzey teknik donanim ve güçlü altyapi sayesinde ayni anda nakil yapabildiklerini bildirdi.

Doç. Dr. Abdullah Kisaoglu ise kombine nakiller için hastanin ameliyat öncesi ve sonrasi, yogun bakim ve servis takibinin önemli oldugunu ifade etti.
Kaynak: AA