Ankara Kalesi'nde Iyilestirme Çalismalari Sürüyor

Ankara Büyüksehir Belediyesi, Ankara Kalesi ’Içkale 2. Etap Sokak Sagliklastirma Projesi’ kapsaminda 73 yapinin restorasyon çalismasi için ihale gerçeklestirdi. Ankara Kalesi’ni tarihi dokuya zarar vermeden turizme kazandirmayi hedefleyen Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi, kaleye yeni bir kimlik kazandirmak için yogun mesai harciyor. 2. Etap çalismalarina kisa bir süre içinde baslanacak projenin 1. Etap çalismalarinin ise yüzde 90’i tamamlandi.

Ankara Kalesi'nde Iyilestirme Çalismalari Sürüyor
Ankara Büyüksehir Belediyesi baskentin tarihi mirasini korumak ve gelecek nesillere tasimak amaciyla Ankara Kalesi’nde baslattigi iyilestirme çalismalarina hiz kesmeden devam ediyor. Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi tarafindan yürütülen “Ankara Kalesi Içkale 2. Etap Sokak Sagliklastirma Projesi” kapsaminda 73 yapinin restorasyon çalismasi için ihale gerçeklestirilirken, ’1 Etap Sokak Sagliklastirma Projesi’nin yüzde 90’i da tamamlandi.

2. etap için çalismalar baslayacak

Ankara Kalesi’nin tarihi dokusunu koruyarak turizme kazandirmayi hedefleyen Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi, kaleye yeni bir kimlik kazandirmak için yogun bir mesai harciyor. Proje kapsaminda çatilar ile pencere ve kapilarin ahsap malzemeleri yenilenecek. Binalarin dis yüzeylerinin sivanarak boyanacagi projeyle Ankara Kalesi yeniden tarih kokan bir görünüme kavusturulacak. Çalismalari yerinde inceleyen Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskani Bekir Ödemis, hizla devam eden proje hakkinda su bilgileri verdi;

“2. Etap çalismalari için 1 Temmuz’da ihaleyi yaptik ve uygulama çalismalarina yakin zamanda basliyoruz. 2. Etap’ta 73 hane var. Buradaki çalismaya da 360 is takvimi günü koyduk. Sözlesme kapsaminda 45 günde yer teslimine müteakiben 1 yil içerisinde de çalismalara baslamayi planliyoruz. 2. Etap’in uygulama çalismalarini devam ettirirken, 3. Etap’in da proje çalismalarini yürütüyoruz. Onun ihalesini de gerçeklestirecegiz. 3. Etap’ta da yaklasik 54 hane var. 2024 yilinin basinda Içkale’de var olan tüm yapilarimizi, sokak sagliklastirma çalismalarimizi tamamlayacagiz.”

Içkale 1. etap çalismalarinin yüzde 90’i tamamlandi

Büyüksehir Belediyesi, Ankara Kalesi Içhisar mevkisinde 87 binanin turizme kazandirilmasi için “Içkale 1. Etap Sokak Sagliklastirma Projesi” kapsaminda restorasyon çalismalarini titizlikle yürütüyor. 1. Etap çalismalarinin yüzde 90’ini tamamladiklarini söyleyen Ödemis, “Içkale’ deki sokak sagliklastirma çalismamizi 3 etap olarak programlamistik. Içkale 1. Etap’ta 45 ya da 60 günlük isimiz kaldi. 1. Etap’ta 87 hanenin 80 tanesini restore ettik” dedi.

Kültür ve Tabiat Varliklari Daire Baskanligi ekipleri 1. Etap sokak sagliklastirma yapim isi çalismalari kapsaminda 87 binanin restorasyonu planlanirken, 80 binaya fiziki müdahalede bulunuldu. 80 binanin tamaminin çati imalatlarini tamamlayan ekipler, 77 binanin ise dis cephe siva alti imalatlari ile siva ve boya imalatlarini, 72 tanesinin de ahsap dograma imalatlarini yapti. Ekipler tarafindan ayrica 5 binanin ahsap dogramalari da santiye deposunda montaja hazir hale getirildi.

Projede restoratör olarak görev yapan ve çalismalar süresince tarihin birçok hikayesine taniklik ettigini söyleyen Hikmet Gül, “Yerinde yaptigimiz inceleme ve muayeneler sonrasinda hasar tespitinde bulunduk ve proje üzerinde çalismaya basladik. Yapilarin birbiriyle iliskileri ve sokakla iliskileri yönünde özgün biçimini korumaya çalistik. Su ana kadar çalismanin yüzde 90’ini tamamlamis bulunuyoruz. Burada oturan hane sahiplerinden çok olumlu geri bildirimler aliyoruz. ‘Büyüksehir Belediyesinin bu projesi olmasaydi biz bir çivi bile çakamazdik’ diyen vatandaslar var ve bu hizmetten çok hosnutlar” dedi.

Sokak sagliklastirma projesi kapsaminda yapilan uygulamalar arasinda; mevcutta bulunan aslina uygun olmayan ve çürümüs dogramalar sökülüp yerine aslina uygun ahsap dograma imalati ve montaji yapilirken, cephede bulunan bütün mevcut siva, yapinin beden duvarina zarar vermeyecek sekilde siva raspasi yapilarak sökülüyor.

Yapinin beden duvarindaki çürümüs ahsap karkaslar sökülüp yeni ahsap karkas ve takviye karkas yapilarak yapinin beden duvari güçlendiriliyor ve duvardaki eksik kisimlar restorasyon teknigine uygun olarak tamamlaniyor.

Duvarlari olusturan malzemelerin özgün niteliginden kaynakli olarak gerek derz aralarinda gerekse yüzey kayiplarindan dolayi olusan bosluklar siva alti dolgusu yapilarak giderilirken siva uygulamasinda sivadaki çatlamalari önlemek ve yapilan sivanin uzun süre bütünlügünü korumasi için cepheye siva öncesinde rabitz teli çakiliyor.

Ayrica horasan harci ile cephe de kaba siva ve ince siva imalati yapilip cephe boyaya hazir hale getiriliyor ve siva imalati biten cephelerde astar uygulanarak silikon esasli su bazli dis cephe boyasi yapiliyor.

Çatida yapilan uygulamalar arasinda ise mevcut niteligini kaybetmis ve aslina uygun olmayan Marsilya tipi kiremitler sökülüyor, ahsap oturtma çati sökümü yapiliyor, çati arasinda bulunan moloz temizligi yapiliyor, çatida mevcutta bulunan ve çatiyi tasiyan niteligini kaybetmis tasiyici ahsap kirisler sökülüp yerine yeni ahsap kirisleme yapilarak yeni yapilacak olan ahsap oturtma çatinin saglam kirislerin üzerine oturmasi saglaniyor, ahsap oturtma çati imalati yapiliyor.

Ahsap oturtma çati üzerine kiremit alti su yalitimi yapilip üzerine özgün alaturka kiremit dösenirken çati arasinda cam yünü malzeme döseyerek isi yalitimi yapiliyor.

Avluda yapilan uygulamalar arasinda, yapilarin avlu duvarlari moloz tas duvar olup üzerine yapilan ve yüzey kaybi olusan kerpiç duvarlarin sökülmesi, sökülen kerpiç duvar moloz tas ile tamamlanarak avlu duvarinin bütünlügü olusturulmasi, tamamlanan avlu duvarinin rabitz teli çakilarak siva yapilmasi, avlu duvarinin üzerine projesinde önerildigi gibi alaturka kiremit ile harpusta ve siva imalati biten avlu duvarina astar uygulanarak silikon esasli dis cephe boyasi ile de boyanmasi yer aldi.
Kaynak: İHA