AK Parti'li Zengin'den OHAL Yetkilerinin Uzatilmasina Iliskin Açiklama

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Özlem Zengin, OHAL dönemi yetkilerini 2024 Temmuz’una kadar uzatan torba yasanin meclisten geçmesine iliskin, "Dürüstçe ifade etmek isterim ki; MYK’da bu konuyla alakali uzun bir tartisma yaptik. Bu 3 yillik sürenin uzamasinin gerekli olup olmadigina dair MYK’da uzun bir tartisma yaptik. Ve bu uzun tartismadan sonra biraz evvel de ifade ettigim gibi kendini bu kadar gizleyerek Türkiye’de ve dünyada son derece profesyonel bir örgütlenme ile kendini ortaya koyan bir terör örgütünün dava süreçleri ve onlarla alakali hem yargilama sürecini hem de her geçen gün yeniden ortaya çikan dip noktalarinda hala var olan o nüvelerin daha net sekilde ortaya çikabilmesi için bu olaganüstü sürecin bir süre daha gitmesinin Türkiye’nin demokrasisi için daha anlamli olacagina karar verdik" dedi.

AK Parti'li Zengin'den OHAL Yetkilerinin Uzatilmasina Iliskin Açiklama
AK Parti heyeti, CHP ve MHP heyetleriyle video konferans yoluyla bayramlastiktan sonra sirasiyla Hür-Dava Partisi (HÜDAPAR), Saadet Partisi (SP) ve Büyük Birlik Partisi (BBP) ile bayramlasti. AK Parti heyeti adina Zengin, HÜDAPAR ile yapilan görüsmede HÜDAPAR Genel Sekreteri Sehzade Demir’in ve partililerin bayramini kutladi. Demir de AK Parti’li Zengin ve tüm partililerin bayramini kutlayarak, "Önümüzdeki süreçte malum Türkiye’deki siyasetin çok sicak bir döneme girdigi dönem olacaktir görüldügü kadariyla. Gerçekten çok fazla çözüm bekleyen sorunu da; bu bayram vesilesiyle ifade etmekte fayda var. AK Parti iktidar partisi olmasi hasebiyle bunlara size söylemenin daha anlamli olacagini düsünüyoruz. 15 Temmuz darbe girisimi sonrasi Türkiye normallesemedi. Bir türlü olagan bir sürece giremedik. Malum daha yeni olarak meclisten olaganüstü bazi uygulamalarin 3 yil daha uzatilmasi gibi yasa geçti" dedi.

Olaganüstü Hal (OHAL) uygulamasinin 3 yil daha uzatilmasi karariyla ilgili olarak Zengin ise sunlari söyledi:

"Türkiye’de siyaset yaparken muhalefetle iktidar arasinda çatismanin dozunun, dilinin fevkalade önemli oldugunun kanaatindeyim. Bu çatisma çok tabidir. Muhalefetin özünde itiraz var. Yani itiraz olmadan muhalefetin olmasi mümkün degil. Ben zaten hayatin itirazla sekillendigine inananlardanim. Hatta imanin özünün itiraz olduguna inananlardanim. Fakat bu muhalefet etme seklinin dozu gerçekten çok önemli. Muhalefet ederken aslinda yapici olmak mümkün. Bu manada iktidarin sorumlulugu kadar ben muhalefetin de es deger bir sorumlulugu oldugunu düsünüyorum; Türkiye’nin gelecegi açisindan. 15 Temmuz tarifi zor bir süreçti Türkiye için. Türkiye’nin demokrasi tarihi açisindan baktigimizda çok önemli bir gün. 15 Temmuz’la alakali bizi oraya getiren süreç 15 Temmuz’u yapanlar, darbe girisiminde bulunanlar 40 yil geriye giden bir çalismayla bugünlere gelmisler. Yani bir gizlilik içerisinde. Biz MYK’da dürüstçe ifade etmek isterim ki; MYK’da bu konuyla alakali uzun bir tartisma yaptik. Bu 3 yillik sürenin uzamasinin gerekli olup olmadigina dair MYK’da uzun bir tartisma yaptik. Ve bu uzun tartismadan sonra biraz evvel de ifade ettigim gibi kendini bu kadar gizleyerek Türkiye’de ve dünyada son derece profesyonel bir örgütlenme ile kendini ortaya koyan bir terör örgütünün dava süreçleri ve onlarla alakali hem yargilama sürecini hem de her geçen gün yeniden ortaya çikan dip noktalarinda hala var olan o nüvelerin daha net sekilde ortaya çikabilmesi için bu olaganüstü sürecin bir süre daha gitmesinin Türkiye’nin demokrasisi için daha anlamli olacagina karar verdik."

"15 Temmuz bir dönüm noktasidir"

Türkiye’nin olagan bir süreçten geçmedigine dikkat çeken Zengin, "Türkiye son derece zor günlerden geçti. Bir dönüm noktasidir, Türkiye tarihinde 15 Temmuz. Ilk defa bir darbe girisimini kendi insanlarimiz çiplak elleriyle durdurdular. Bundan sonraki süreçte bize düsen gizlenmis olan o nüvelerin hiçbirisine müsaade etmemek ve her birini ortaya çikarmak. Ve devaminda da onlarla alakali sorusturma ve yargilama süreçlerini en olmasi gereken süreçte tamamlayabilmek" dedi.



"Eminim, orada direnis içerisinde olmayan ama farkli yerlerde evlatlari zorla götürülen çokça insan var"

Diyarbakir Annelerini geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile birlikte ziyaret ettiklerini animsatan Zengin, "Kadinlarimizin o direnisi, çocuklarina sahip çikmasi; evlatlarinin nereden nereye götürüldügünün, 15 yasinin altinda kaç tane çocuk var. 30’a yakin evladi var annelerin. Eminim orada direnis içerisinde olmayan ama farkli yerlerde evlatlari zorla götürülen çokça insan var. Böyle baktigimiz zaman özellikle annelerin, babalarin o feryadini yakindan görmek, onlarin arkasinda durdugumuzu belirtmek yani sadece fiilen durmak degil; hem hukuken hem askeri olarak hem de Içisleri bakanligimizin özel gayretleriyle bu takiplerin arkasinda oldugumuzu ifade etmek önemliydi. Tekrardan biz de özellikle Diyarbakir Annelerinin bayramini tebrik ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA