ABD'de Monkeypox Virüsü Alarmi Açiklamasi 200'Den Fazla Temasli Izleniyor

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 27 eyalette 200’den fazla kisinin olasi nadir maymun çiçegi virüsü (Monkeypox) nedeniyle izlendigini bildirdi.

ABD'de Monkeypox Virüsü Alarmi Açiklamasi 200'Den Fazla Temasli Izleniyor
ABD’de 2003’ten bu yana ilk kez maymun çiçegi virüsü (Monkeypox) vakasi görüldü.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafindan yapilan yazili açiklamada, CDC ve Teksas Eyalet Saglik Hizmetleri Departmani’nin 15 Temmuz’da Nijerya’dan ABD’ye seyahat eden bir ABD’lide Monkeypox virüsü görüldügünü dogruladigi ve hastanin Dallas’ta bir hastaneden tedavi altina oldugu aktarildi.

CDC, hastanin 8 Temmuz’daki Nijerya’nin Lagos kentinden Atlanta’ya ve 9 Temmuz’da Atlanta’dan Dallas’a geldigi uçuslarda yer alan yolcular ile kisilerle iletisim kurmak için havayolu, eyalet ve yerel saglik yetkilileriyle birlikte çalisildigini ifade etti.

Su ana kadar söz konusu adam disinda yeni bir vaka tespit edilmezken, 27 eyalette 200’den fazla kisinin olasi Monkeypox virüsü nedeniyle izlendigi bildirildi.

CDC, 100 Monkeypox vakasindan 1’inin ölümcül oldugunu belirtti.

CDC, Covid-19 salgini nedeni ile yolcularin uçakta maske taktigini hatirlatarak, hastaligin uçakta yayilma ihtimalinin düsük oldugunu belirtti.

Takibe alinan 200’den fazla kisiden hiçbirinin "yüksek riskli" olarak düsünülmedigi açiklandi.

Monkeypox, çiçek hastaligi ile ayni aileden gelen nadir bir viral hastalik olarak biliniyor. Virüs, çogunlukla orta ve bati Afrika ülkelerinin uzak bölgelerinde ve tropikal yagmur ormanlarinin yakininda görülüyor. Baslangiçta ates, bas agrisi, sislik, sirt agrisi, agriyan kaslar ve genel bir halsizlik belirtisi gösteren hastalik, daha sonra deri döküntü dönemine girer ve neredeyse eszamanli olarak vücut üzerinde deride döküntüler olusturuyor.

Öte yandan 2003 yilindan ABD’de 43 vaka görülmüstü.
Kaynak: İHA