9 Milyon Metrekare Hazine Arazisi Agaçlandirma Için Kiraya Verildi

Çevre ve Sehircilik Bakanliginca yerli üretimi desteklemek amaciyla ceviz, badem, Antep fistigi, zeytin basta olmak üzere, kavak, kizilagaç, okaliptüs, fistik çami, kizilçam, sedir, köknar, ladin, akasya ve benzeri türlerin yetistirilmesi için Hazine arazileri 10 yila kadar agaçlandirma amaciyla kiralaniyor Uygulama kapsaminda 2020 yili ve 2021'in ilk yarisinda Elazig'da 1,6 milyon metrekare, Gaziantep'te 1,2 milyon metrekare, Nigde'de 1 milyon metrekare olmak üzere ülke genelinde toplam 9 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine tasinmazi için vatandaslar ile kira sözlesmesi imzalandi.

YILDIZ NEVIN GÜNDOGMUS - Çevre ve Sehircilik Bakanliginca, yerli üretimi desteklemek amaciyla agaçlandirmada kullanilmak üzere 2020 yilinda ve bu yilin ilk yarisinda 9 milyon metrekarelik Hazine arazisi vatandaslara kiralandi.

AA muhabirinin Bakanliktan aldigi bilgiye göre, Hazine tasinmazlarini yerli üretimi desteklemek amaciyla ceviz, badem, Antep fistigi, zeytin basta olmak üzere, kavak, kizilagaç, okaliptüs, fistik çami, kizilçam, sedir, köknar, ladin, akasya ve benzeri türlerin yetistirilmesi için 10 yila kadar agaçlandirma amaçli kiralanmasina devam ediliyor.

Uygulama kapsaminda 2020 yili ve 2021'in ilk 6 ayinda Elazig'da 1,6 milyon metrekare, Gaziantep'te 1,2 milyon metrekare, Nigde'de 1 milyon metrekare olmak üzere ülke genelinde toplam 9 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine tasinmazi için vatandaslarla kira sözlesmesi imzalandi. Böylece tasinmazlar üretime kazandirilmis oldu.

- Kiralama nasil yapiliyor?

Milli Emlak Genel Müdürlügünce belirlenen veya gerçek/tüzel kisiler tarafindan talep edilip, kiraya verilmesi uygun görülen tasinmazlar, idarenin internet sayfasinda ve uygun görülen sekillerde 30 gün boyunca ilan ediliyor.

Ilandaki bu tasinmazlardan köy ve belde sinirlari içinde bulunanlar, ayni süre içinde ilgili köy ve beldede uygun görülen vasitalarla duyuruluyor.

Uygulamada kira bedeli Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügünce fidan türleri ve arazi verim siniflari dikkate alinarak her yil yeniden belirlenen bedel üzerinden aliniyor.

Kira bedeli ilk bes yil için yüzde 50 indirim uygulanarak tahsil ediliyor. Buna göre 2021 yili için dönüm basina alinacak kira bedeli kavak, kestane, ceviz ve badem türleri için ilk 5 yil 7,10 lira, çam, sedir, köknar, kayin ve sögüt türleri için ilk 5 yil için 2,90 lira olarak belirlendi.

Kaynak: AA