Van'da Mobil Ekipler Asi Seferberligiyle Vaka Artislarini Önlemeye Çalisiyor

Saray ilçesinde kirsal bölgelere giderek çalisma yapan ekipler, 'Kisir olurum' korkusuyla asi olmaya çekinen çobani ve igneden korkan kadini yarim saatte ikna ederek asilarini yapti Vali Mehmet Emin Bilmez: 'Hastanedeki doluluk oranimiz son yilin en ciddi rakamlarina ulasti. En kötü rakamlari bu günlerde yasamaktayiz. Evlerde takip etigimiz 2 bin 500'ün üzerinde hasta var' Saray Devlet Hastanesi Bashekimi Uzman Dr. Ayvaz Yeler: 'Gittigimiz yerlesim yerlerinde insanlari ikna ederek asi olmalarini sagliyoruz. Özellikle sosyal medyada çok kirli ve yanlis bilgiler var. Vatandaslarimiz bu yüzden korkuyor, asi olmak istemiyor' Çoban Adem Aras: 'Asinin kisirlik yapmadigini ögrendim ve asimi yaptirdim. Sosyal medyadaki söylentilere bosuna kulak asmisim. Herkese asi olmalarini tavsiye ediyorum'

EMRE ILIKAN / YILMAZ KAZANDIOGLU - Saglik Bakanliginca açiklanan verilere göre asilama oraninin en düsük, vaka artislarinin da en yüksek oldugu illerden Van'da, kent merkezi ve ilçelerde olusturulan mobil ekipler, herkesin asi olmasi için çaba gösteriyor.

Ülke genelinde toplumsal bagisikligin saglanmasi için kentteki hastaneler ve aile saglik merkezlerinin yani sira birçok noktada kurulan çadirlarda asi yapan ekipler, ayni zamanda en ücra yerlere de giderek asi hizmetini insanlarin ayagina kadar götürüyor.

Saray ilçesinde de Ilçe Saglik Müdürü Dr. Hasret Çakil, Devlet Hastanesi Bashekimi Dr. Ayvaz Yeler, hemsireler Ahmet Cemal Alparslan ve Sule Demir, ilçeye 35 kilometre mesafedeki Turan Mahallesi'ne giderek asi çalismalarina katildi.

Sarp daglarin arasindan 1,5 saatlik zorlu yolculugun ardindan mahalleye ulasan Çakil, Yeler ve beraberindekiler, tarladaki isleri ve hayvanlarin bakimi nedeniyle asilama merkezlerine gidemeyen mahalle sakinlerini asiladi.

Mahallede asi yaptirmak istemeyenler birebir görüserek ön yargilarini kirmaya çalisan saglik çalisanlari, "Kisirlik yapiyor" diyerek asi olmayi kabul etmeyen çoban Adem Aras ile igneden korkan Nebahat Isikdemir'i yarim saatte ikna etti. Ekipler Aras ve Isikdemir'in asilarini yapti.

- "Hastanelerdeki doluluk en ciddi rakamlara ulasti"

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte son zamanlarda vaka sayilarinda artisin yasandigini ve hastanedeki doluluk oraninin en ciddi rakamlarina ulastigini söyledi.

Kentte asilama oraninin yüzde 50'ye ulastigini belirten Bilmez, salgin sürecinde her zaman en iyi durumdaki iller arasinda yer alan Van'da bu tablonun degistigini aktardi.

Hem vaka sayisi hem de yatak doluluk oraninda en iyi iller arasinda olmanin faydalarini gördüklerini anlatan Bilmez sunlari kaydetti:

"Maalesef sira asilamaya geldiginde en kötü illerden biri olduk. Son zamanlarda vaka sayimizda ciddi bir artis var. Hastanedeki doluluk oranimiz da son yilin en ciddi rakamlarina ulasti. Su an evlerde takip etigimiz 2 bin 500'ün üzerinde hasta var. Hastanede 200 civarinda hastamizi takip ediyoruz. Entübe olan hastalarimiz var. Onun için Van halki mutlaka asi olmali. Seyyar asi ekiplerimiz her parkta, her sokakta ve her köyde bulunuyor. Asi oranimizi çok kisa sürede yüzde 70'in üzerine çikarmamiz lazim. Çünkü esnafimiz zor durumda. Saglik çalisanlarimiz 2 yildir gece gündüz çalisiyor. Hem saglik çalisanlarina olan saygimiz için hem esnafimizin yasadigi bu zor dönemi bir an önce geride birakmasi için hem de kendi sagligimiz için asi olmaliyiz. Van'i tekrar en iyi duruma getirmek için Van halkini asi olmaya davet ediyorum."

Beklenen oranlara ulasmamalari durumunda bazi kisitlamalar getirmek zorunda kalabilecekleri uyarisinda bulunan Bilmez, "Insallah o kisitlamalara gerek kalmadan Van halki tekrar asiya yönelecektir. Günlük ortalama 25 bin asi imkanimiz var. Ama 10 bini zor buluyoruz." dedi.

- "Asiya karsi bazi ön yargilar var"

Ilçe Saglik Müdürü Dr. Hasret Çakil ise kirsal bölgelere giderek ikna ettikleri vatandaslara Kovid-19 asisi yaptiklarini belirtti.

Vaka artislarinin önüne geçmek için çalismalarini özveriyle sürdürdüklerini vurgulayan Çakil, "Asilamanin basladigi ilk günden bu yana kapi kapi dolasarak vatandaslarimizin asilarini yapiyoruz. Halk arasinda asiya karsi bazi ön yargilar var. Bunu kirmaya çalisiyoruz. Vatandaslarimizin evlerine giderek onlari asi olmaya ikna ediyoruz. Tarladaki isleri ve hayvanlarin bakimi nedeniyle saglik kuruluslarina basvuramayan vatandaslarimiza ulasiyoruz. Kafe ve kahvehanelere giderek asilama çalismasi yapiyoruz. Kiminle karsilasirsak, asi olup olmadigini soruyoruz." diye konustu.

- "Kovid-19 salgininin asiyla bitecegine inaniyoruz"

Bashekim Yeler de Kovid-19 salginini önlemek ve toplumsal bagisikligi en üst seviyeye çikarmak amaciyla asi uygulamalarinin devam ettigini aktardi.

Vaka sayilarinin azalmasi ve asilanan kisi sayisinin artirilmasi için yogun çaba gösterdiklerini belirten Yeler söyle konustu:

"Türkiye'de ve ilimizde bu salginin bitmesi, ölümlerin azalmasi için asilanma oraninin belli bir oranin üstüne çikmasi lazim. Kovid-19 salgininin asiyla bitecegine inaniyoruz. Ilimizde asi orani düsük oldugu için hastane olarak aile hekimlerimize ve toplum saglik merkezlerimize destek olmak amaciyla gönüllü olarak sahaya çiktik. Yagmur, çamur demeden tüm köyleri tek tek geziyoruz. Gittigimiz yerlesim yerlerinde yüzlerce kisiyi ikna ederek asi olmalarini sagliyoruz. Özellikle sosyal medyada çok kirli ve yanlis bilgiler var. Vatandaslarimiz bu yüzden korkuyor, asi olmak istemiyor. Sahada gençlerin asiya karsi biraz daha dirençli oldugunu, yaslilarin bu konuda daha duyarli ve daha akliselim davrandiklarini görüyoruz. Tek sikinti sosyal medyadaki yanlis bilgiler ve paylasimalardir. Bunlarin yanlis oldugunu gençlere anlattigimizda sorun kalmiyor."

- "Asinin kisirlik yapmadigini ögrendim"

Bashekim Yeler'in asi olmaya ikna ettigi Adem Aras, asi konusundaki tereddütlerinin giderildigini ifade ederek, "Sürümü otlatmaya götürürken doktorlari gördüm. Asi olup olmadigimi sordular. Asinin kisirlik yaptigi paylasimlarini sosyal medyada gördügüm için asi olmak istemiyordum. Bashekim bana dogru bilgileri anlatti. Asinin kisirlik yapmadigini ögrendim ve asimi yaptirdim. Sosyal medyadaki söylentilere bosuna kulak asmisim. Herkese asi olmalarini tavsiye ediyorum." dedi.
Kaynak: AA