'Kabil Havaalani Bizim Tarafimizdan, Zaten 20 Yildir Isletiliyor, Bundan Sonra Da Isletilmesini Istediler

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, KKTC’de kildigi bayram namazinin ardindan yaptigi açiklamada. “Amerika çekilme kararini verdi ama Kabil Havaalanini bizim tarafimizdan, zaten 20 yildir isletiliyor, bundan sonra da isletilmesini istediler. Biz buna olumlu bakiyoruz. Ama Amerika’ya bizim bazi sartlarimiz var” dedi.

'Kabil Havaalani Bizim Tarafimizdan, Zaten 20 Yildir Isletiliyor, Bundan Sonra Da Isletilmesini Istediler
Kurban Bayrami namazini KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, TBMM Baskani Mustafa Sentop, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli ve BBP Genel Baskani Mustafa Destici ile birlikte Hala Sultan Cami’nde kilan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, namaz sonrasinda gazetecilerin sorularini yanitladi.

“KABIL HAVAALANININ ISLETILMESINE OLUMLU BAKIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Bizim bugün burada bulunusumuzun ayri bir sebebi var. Kuzey Kibris’in kurtulus mücadelesinin 47. yil dönümünü kutluyoruz ve iki bayrami bir arada kutlama firsatini buluyoruz” diye konustu.

Afganistan Havaalaninin isletilmesine ilisken açiklama yapan Erdogan, “Sorunsuz bir dönem, sorunsuz bir zaman insanligin yasami boyunca olmamistir ve olmayacaktir. Bu sorunlar karsisinda çözümlerimiz ne olacak, nasil çözümler üretecegiz? Dikkat edilirse egemen güçler, emperyalist güçler Afganistan’da ilk defa böyle bir sorun üretmiyor. Bundan önce de yine Afganistan’da nice sorunlar yasadik ve Afgan halki iradesiyle bu emperyal güçlere karsi mücadelesini verdi ve bu mücadeleden de zaferle çikti. Daha sonra bu emperyal güçler Afganistan’a girdiler, 20 yili askin zamandir oradalar. Biz de bütün emperyal güçler karsisinda Afgan kardeslerimizin yaninda yer aldik. Onlarla beraber öncelikli olarak Kabil Havaalaninin korunmasini, bunun yaninda insani noktada Afgan halkina verme mücadelemizi sürdürdük. Simdi yeni bir dönem var. Üç ana otorite burada görünüyor; NATO, Amerika ve bunun yaninda Türkiye. Amerika çekilme kararini verdi ama Kabil Havaalaninin bizim tarafimizdan zaten 20 yildir isletiliyor, bundan sonra da isletilmesini istediler. Biz buna olumlu bakiyoruz. Ama Amerika’ya bizim bazi sartlarimiz var. Bir, diplomasi noktasinda Amerika bizim yanimizda yer alacak, iki lojistik noktasinda imkanlarini bizim için seferber edecek, hangi gücü varsa lojistik anlamda bunlari Türkiye’ye devredecek. Mali noktada, idari noktada sikintilar olacak, bu noktada gerekli destegi Türkiye’ye verecek. Bunlar saglanabilirse biz Türkiye olarak Kabil Havaalaninin isletimini ele almayi düsünüyoruz. Taliban’in bazi rahatsizliklari söz konusu, Taliban’la da bu süreci görüsmek suretiyle, nasil ki Amerika ile görüsmeleri Taliban yaptiysa, herhalde bu görüsmeleri Türkiye ile çok rahat yapmasi lazim. Çünkü Türkiye’nin onun inanci ile alakali ters bir yani yok. Ters bir yani olmadigi için onlarla bu konulari daha iyi görüsebilecegimize, anlasabilecegimize ihtimal veriyorum. Doha’dan oraya akan bir süreç var, bu süreci iyi düsünecegimizi düsünüyorum. Baska alternatifler var, bu alternatifler üzerinde çalismalarimizi devam ettiriyoruz” ifadelerini kullandi.

“BIR MILLET ÜÇ DEVLET, IS ORAYA DOGRU GIDIYOR DIYE DÜSÜNÜYORUM”

Azerbaycan’in Kuzey Kibris’i taniyabilecegi noktasindaki beklentilere iliskin soruya cevap veren KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, “Azerbaycan bizim kardes ülkemiz. Onlardan da sicak ilgi ve alaka gördük. Onlarin kalbinde ve gönlünde KKTC ile iliskileri gelistirmek var. Önemli bir heyetin, KKTC’nin önemli bir gününde bizlerle beraber olmalari dünyaya verilen bir mesajdir. Zaman içinde iliskilerimiz daha da gelisecektir. Aramizda önemli ve köklü baglar vardir. Benim gönlümde, kendilerine de söyledim, biz ayni milletin soyundan gelmekteyiz. Bir millet üç devlet, is oraya dogru gidiyor diye düsünüyorum” açiklamasinda bulunurken, Cumhurbaskani Erdogan da, “Bu konuda tereddüt edecek bir sey yok. Bunlari Ilham Aliyev kardesimle sürekli görüsüyoruz. Insallah bu gidis gelisler sürekli hale gelecek ve üst düzeyde devam edecektir” dedi.



ERDOGAN, OGUZHAN ASILTÜRK’ÜN HEYETTE BULUNMASINA ILISKIN SORUYA SU IFADELERLE CEVAP VERDI:

“Oguzhan Bey, Kibris Baris Harekati’nin yapildigi dönemde Erbakan Hoca’mizin en yakin çalisma arkadasiydi. Kibris Baris Harekati’nda üst düzey görev almis olan siyasilerdendi. Bu ziyareti yaparken Oguzhan Asiltürk Bey’i kafilemize katalim dedik. Hocamizin mahdumunu da buraya davet edelim dedik. O dönemin siyasi hareketi olarak, koalisyonun içinde Erbakan Hoca’mizla beraber bulunan kadrodan Temel Bey’i de davet ettik. Bu davetleri yaparken birlikteligi beraberligi saglayarak burada olalim istedik. Demokratik Sol Parti’nin suandaki Genel Baskanini da aramiza aldik. Merhum Ecevit’in o da su anki makaminda bulundugu için o da bizimle beraber. Derdimiz bu birlikteligi saglamak, bu birlikteligi çok daha güçlü hale getirmek. Bundan sonraki süreçte biliyorsunuz Kuzey-Güney demek istemiyoruz, artik Kibris Türk’ü diyoruz, olaya böyle bakiyoruz” ifadelerini kullandi.

(Derya Yetim - Emir Abdurrahman Bulut/IHA)
Kaynak: İHA