Idlib'deki Kamplara Siginan Siviller Bir Kurban Bayrami'na Daha Buruk Girdi

Idlib'in güney kirsalindan göç etmek zorunda kalan Mustafa Emin: 'Göç etmeden önce her Kurban Bayrami'nda kurban keserdik. Simdi ise dagin basindaki çadirda hisse eti bekler olduk' Esed rejiminin saldirilariyla yerinden ettigi Imad Davut: 'Ne mutluluk ne de nese kaldi. Hayirseverler kurban eti dagittiginda et yeriz. Çünkü kimsenin satin alacak parasi yok. Her sey çok pahali'

Bessar Esed rejimi ve destekçilerinin saldirilarindan kaçarak Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib ilindeki kamplara siginan milyonlarca sivil, bir Kurban Bayrami'ni daha evlerinden uzakta, zorlu yasam sartlari altinda karsiladi.

Rejiminin saldirilardan kaçarak Idlib'in Türkiye siniri hattindaki zorla yerinden edilenlerin sigindigi kamplarda yasayan yüz binlerce sivil, bir bayrama daha iç savas ortaminda girdi.

2 yil önce Idlib'in güney kirsalindan göç etmek zorunda kalan Mustafa Emin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, evinde akrabalarinin arasinda eski bayramlari özledigini söyledi. 37 yasindaki Emin, "Göç etmeden önce her Kurban Bayrami'nda kurban keserdik. Simdi ise dagin basindaki çadirda hisse et bekler olduk." dedi

En son ramazan ayinda bir hayirsever sayesinde et yediklerini anlatan Emin, her seyini geride biraktigini, isinin olmadigini ve durumunun kötü oldugunu ifade etti.

Esed rejiminin saldirilariyla yerinden ettigi Imad Davut, simdiki bayramlarin köydeki bayramlara benzemedigini, ailelerin dagildigini söyledi. Ailelerin fertlerinin farkli farkli kamplara yerlestigini belirten Davut, "Ne mutluluk ne de nese kaldi. Hayirseverler kurban eti dagittiginda et yeriz çünkü kimsenin satin alacak parasi yok. Her sey çok pahali." diye konustu.

Davut, bayramin normal bir gün gibi geçtigini, her evde hüzün ve aci oldugunu, herkesin rejim saldirilarinda bir yakinini kaybettigi sözlerine ekledi.

Bir baska yerinden edilen Abdulkerim Said de en büyük isteginin iki yil önce saldirilar nedeniyle terk ettigi evine dönmek oldugunu söyledi. Said, "Daha önce kurban keserdik. Ölen yakinlarimizin mezarini ziyaret ederdik. Köyümüzü özledik. En kisa zamanda dönmek istiyoruz." dedi

En son geçen yil Kurban Bayrami'nda et yedigini söyleyen Said, imkansizliklar nedeniyle kurban kesmedigini dile getirdi.

- Idlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve Iran arasinda 4-5 Mayis 2017'de gerçeklesen Astana toplantisinda, Idlib ve komsu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazi bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, baskent Sam'daki Dogu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginligi azaltma bölgesi" olusturuldu. Ancak rejim ve Iran destekli teröristler, Rusya'nin hava destegiyle 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip Idlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateskesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardi.

Rusya ve rejim güçleri, Mayis 2019'da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara basladi ve Idlib Gerginligi Azaltma Bölgesi'ndeki birçok yerlesimi ele geçirdi. Son olarak 5 Mart 2020'de Rusya'nin baskenti Moskova'da, Türkiye ve Rusya arasinda yeni bir mutabakat saglandi.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettigi ateskes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklasik 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldirilarinda Türkiye sinirina yakin bölgelere göç etmek zorunda kaldi.
Kaynak: AA