Fransa'da Müslümanlar Kurban Bayrami'ni Coskuyla Kutluyor

Fransa'da yasayan Müslümanlar Kurban Bayrami'ni ilk günden coskuyla kutlamaya basladi.

Baskent Paris'teki tarihi Ulu Cami'ye erken saatte akin eden Müslümanlar bayram namazini kilmak için saf tuttu. Güvenlik önlemleri ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri altinda kilinan namaz, cemaatin kalabalik olmasi nedeniyle belirli araliklarla 3 kez eda edildi.

Camiye gelenlerden Senegal asilli Mountaqha Diop, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Paris Ulu Camisi'nde tekrar bulusmanin manevi, duygusal ve güzel hissettirdigini söyledi.

Kovid-19 salginina ragmen camide Müslümanlarla bayram namazini eda etmenin önemine isaret eden Diop, "Umarim bu salgin kisa sürede biter, biz de rutin olarak cemaatle namazlarimiza rahat geliriz." dedi.

Diop, Fransa'da son dönemde Müslümanlarin "ayrilikçi" olarak bilinen tartismali yasa tasarisiyla hedefe konulmasina iliskin ise siyasi söylemler ve ideolojilerdeki ayristirici durumlara ragmen Müslümanlarin bütüncül ve Cumhuriyet'e bagli olduguna isaret etti.

"Fransa'daki Müslümanlarin kahir ekseriyeti Cumhuriyet yasalarina her zaman uyumlu yasiyor. Hepsi Fransa Cumhuriyeti'nin çocuklari. Ideolojiler ve din birlikte yasamaya engel teskil etmemeli." diyen Diop, Fransa'da hassas zamanlarda Müslümanlarin her zaman toplumun diger kesimleriyle dayanisma halinde oldugunu vurguladi.

- "Siyasetçiler Islam'i asiricilikla iliskilendirmek gibi kaygan bir zeminden uzak durmali"

Diop, Islam'in hosgörü dini olduguna isaret ederek sunlari kaydetti:

"Islam'da olmayan radikalciligin en büyük magdurlarindan biri de yine Müslümanlardir. (Fransa'da) Siyasetçiler Islam'i 'asiricilikla' iliskilendirmek gibi kaygan bir zeminden uzak durmalilar. Yoksa bu durum fanatiklerin ekmegine yag sürüyor. Fransa'yi da bölecek olanlar bunlardir."

Yakup Arioua da salgin nedeniyle kontenjani kisitli olan camide yer buldugu için mutlu oldugunu söyledi. Cemaatle 1 metre sosyal mesafe kuralina uyarak namaza durduklarini aktaran Arioua, bayram namazini kildiktan sonra aile bireylerini ziyaret edip kurbanlarini keseceklerini ifade etti.

Kaynak: AA