Fas'in 'Pegasus' Casus Yazilimi Ile Macron'un Telefonuna Sizdigi Iddiasi

Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Fas hükümetinin Israil merkezli NSO Group tarafindan gelistirilen "Pegasus" casus yazilimini kullanarak Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a ait akilli telefonu dinledigi ve takip ettigini ileri sürdü.

Fas'in 'Pegasus' Casus Yazilimi Ile Macron'un Telefonuna Sizdigi Iddiasi
Geçtigimiz günlerde, Israil merkezli siber silah firmasi NSO Group tarafindan gelistirilen "Pegasus" casus yazilimi kullanilarak dünya genelinde 50 binden fazla kisinin telefonunun hedef alindiginin ortaya çikmasi, dünya genelinde gündem olmustu. Fransa merkezli Le Monde gazetesi, Pegasus casus yazilimi kullanilarak Fas hükümetinin Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’a ait akilli telefonun gözetledigini iddia etti.

Fas’in 2019’da Cumhurbaskani Macron’u, Fransa’nin eski Basbakani Edouard Philippe’i ve hükümetin diger 14 üst düzey üyesini dinlemeyi hedefledigini iddia edilen haberde, Macron’un hedef alinan telefonunu en az 2017’de Cumhurbaskani seçildiginden bu yana kullandigi kaydedildi. Iddialarin ardindan Elysee Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, "Eger bu bulgular dogruysa, bu çok ciddi bir durum. Tüm isik bu açiklamalara tutulacak" ifadeleri kullanildi. Fas hükümeti ise iddialara yönelik henüz bir açiklamada bulunmadi.

FAS ISTIHBARATI, MACRON’UN NEREDEYSE TÜM ÖZEL BILGILERINE ERISMIS OLABILIR

Le Monde tarafindan yayinlanan iddialarin gerçek olmasi ve Pegasus casus yaziliminin gerçekten Cumhurbaskani Macron’un telefonuna yüklenmis olmasi halinde, Fas istihbaratinin potansiyel olarak Macron’un gündemi, metin mesajlari, potansiyel hassas e-postalari ve telefon görüsmeleri dahil olmak üzere neredeyse tüm özel bilgilerine erisebilecegi ifade ediliyor. Ayrica Fas’in teorik olarak bu sayede telefonun mikrofonunu açabilecegi veya kamerasini istedigi zaman etkinlestirebilecegi belirtiliyor.

PARIS SAVCILIGI, PEGASUS’A YÖNELIK SORUSTURMA BASLATTI

Fransa’da, aralarinda önde gelen Fransiz haber kuruluslarina üye gazetecilerinde bulundugu en az bin Fransiz vatandasinin bilgisayar korsanligiyla hedef alinmisti. Bugün Paris Savciligi tarafindan olaya iliskin yapilan açiklamada, gazetecilerin sikayette bulunmasinin ardindan Pegasus’a yönelik sorusturma baslattigi kaydedildi. Sorusturmanin ise, aralarinda mahremiyet ihlali, bir bilgisayar sistemine sahte erisim ve yazismaya müdahale gibi birtakim suçlamalari içerdigi bildirildi.



"KESINLIKLE SOK EDICI GERÇEKLER"

Fransa Hükümet sözcüsü Gabriel Attal dün yaptigi basin açiklamasinda, haberlerde yer alan Pegasus’un yaygin kullanimiyla ilgili açiklamalari, "Kesinlikle sok edici gerçekler. Eger kanitlanirlarsa, son derece ciddi bir durum" olarak nitelendirdi.

DÜNYA LIDERLERININ TELEFONLARININ DA ELE GEÇIRILDIGINE INANILIYOR

NSO Group tarafindan gelistirilen Pegasus casus yazilimi kullanilarak, telefonlari ele geçirilen 50 binde fazla kisinin arasinda birçok dünya liderinin ve üst düzey yetkilinin de yer aldigina inaniliyor. Bu liderler arasinda Irak Cumhurbaskani Berhem Salih, Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, Pakistan, Misir ve Fas Basbakanlari ve Lübnan, Uganda ve Belçika gibi ülkelerden 7 eski hükümet Lideri ile Fas Krali 6. Muhammed yer aliyor.

Yazilim ile ayrica, Birlesmis Milletler (BM) yetkilileri ve Dünya Saglik Örgütü’nden (DSÖ) en az bir çalisan ile toplamda 34 ülkeden 600’den fazla yetkili ve politikacinin hedef alindigi belirtiliyor. Bu 34 ülke arasinda ise, ABD, Ingiltere, Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Burundi, Butan, Çin, Kongo, Misir, Macaristan, Hindistan, Iran, Kazakistan, Kuveyt, Mali, Meksika, Nepal, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Togo, Türkiye ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) de bulunuyor.

Öte yandan Israil Savunma Kuvvetleri’nin istihbarat birimi olan "Unit 8200’ün" 3 eski üyesi tarafindan kurulan NSO Group tarafindan yapilan açiklamalarda, firmanin casus yazilimlarini teröristlere ve suçlulara karsi kullanilmak üzere hükümetlere sattigini ve Pegasus’un "on binlerce" hayat kurtardigi iddia ediliyor. Uluslararasi medya kuruluslarindan olusan bir kurul tarafindan pazar günü yayinlanan haberlerde ise, yazilimin gazetecilere, siyasi liderlere, muhalif politikacilara ve aktivistlere karsi kullanildiginin tespit edildigi belirtiliyor. Ayrica NSO Group, varligi ilk olarak 2016 yilinda kesfedilen Pegasus yazilimina ek olarak Israil hükümeti için korona virüs (Covid-19) "takip ve izleme" uygulamalari da olusturuyor.

Kaynak: İHA