Cumhurbaskani Erdogan, KKTC'de Toplu Açilis Ve Temel Atma Töreninde Konustu Açiklamasi (1)

'Halkin günlük hayatina dokunan somut çalismalarla sizlerin yaninda olmaya devam edecegiz. Bunu yaparken sadece Kibris Türk halkinin bugününü degil, bu güzel adanin yarinlarini da düsünüyoruz' 'Türkiye ve KKTC belediyeleri arasinda kurulan samimi is birlikleriyle kardesligimizi yerelde de perçinliyoruz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Halkin günlük hayatina dokunan somut çalismalarla sizlerin yaninda olmaya devam edecegiz. Bunu yaparken sadece Kibris Türk halkinin bugününü degil, bu güzel adanin yarinlarini da düsünüyoruz." dedi.

Erdogan, Anadolu Üniversitesi Lefkosa Kampüsü'nden canli baglantiyla toplu açilis ve temel atma törenine katildi. Erdogan, Kurban Bayrami'nin Türk milleti, Islam alemi ve tüm insanliga saglik, huzur ve baris getirmesini Allah'tan diledi.

Kibris Türklerinin esaretine son veren Kibris Baris Harekati'nin 47. yil dönümünü kutlayan Erdogan, bu ugurda tereddüt etmeden canlarini veren sehitlere Allah'tan rahmet diledi, gazileri hürmetle andi.

Erdogan, dünden itibaren Kibris'ta her biri digerinden güzel ve verimli programlarda bir araya geldiklerini, su anda da Türkiye ve KKTC arasindaki is birliginin meyvesi olan güzel projelerin açilisi ve tanitimi vesilesiyle bir arada olduklarini söyledi.

Kibris Türkü'nün asli unsuru oldugu bu topraklarda gelecege umutla bakmasi, güven ve huzur içinde yasamasinin kendileri için her seyden önemli oldugunu vurgulayan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Adanin esit ve ortak sahibi olan Kibris Türkleri on yillardir Kibris Rumlarinin hukuk ve insanlik disi ambargosuna mahkum ediliyor. Biz ise Kibris Türkü'nün refah seviyesini her geçen gün daha yukariya çikaracak projeleri hayata geçiriyoruz. Kibris'taki 19 belediyemizle çesitli kuruluslarimiza yol yapim ve bakim çalismalari, altyapi hizmetleri, egitim ögretim faaliyetleri, sanayinin desteklenmesi gibi alanlar için 96 milyon liralik bir kaynak aktarilmistir. Ayrica dogrudan hane halkina ve tüzel kisilere yönelik yardimlar kapsaminda yaklasik 14 bin kisi ve kuruma 90 milyon liralik bir kaynak ayrilmis, bunun 60 milyon lirasi su ana kadar harcanmistir. Türkiye ve KKTC belediyeleri arasinda kurulan samimi is birlikleriyle kardesligimizi yerelde de perçinliyoruz. Bu çalismalar ortak kültürel programlardan buradaki belediyelerin kapasite gelistirme projelerine, atik yönetiminden mesleki egitim kurslarina kadar genis bir alanda baslamis durumdadir."

Erdogan, 2 gazi kent Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ile Gazimagusa Belediyesinin kardes belediye iliskisi kurarak, örnek adimlar attiklarini anlatti.

Türkiye'deki pek çok belediyenin KKTC'de yürüttükleri projelerle adaya hem tecrübe aktariminda bulundugunu hem de destek verdigini belirten Erdogan, sunlari kaydetti:

"Halkin günlük hayatina dokunan somut çalismalarla sizlerin yaninda olmaya devam edecegiz. Bunu yaparken sadece Kibris Türk halkinin bugününü degil, bu güzel adanin yarinlarini da düsünüyoruz. Mesela Anadolu'dan getirdigimiz su, adanin iklimine ve bilhassa da gelecegine çok önemli katki saglayacaktir. Bugün de burada hayata geçirdigimiz çesitli projelerimizin açilislarini ve tanitimlarini, yapacagimiz canli baglantilarla sizlerle paylasmak üzere bir aradayiz. Yavuz Çikarma Plaji, Baris Harekati'nin ilk deniz çikarmasinin yapildigi yerdir. Harekatin sembolü Çikarma Plaji bölgesinde kahraman sehit ve gazilerimiz cansiparane bir mücadele verdi. Bu tarihi zaferin anisina dikilen anit ve 'Ç. 1974' adini verdigimiz müze gemi, Kibris Türkü'nün varolus ve özgürlük mücadelesinin anavatan Türkiye'nin sarsilmaz desteginin, birlik ve beraberligimizin, Kibris'a yeniden gelen baris ve huzurun nisanesi olmustur. Tamamlanan projeyle anitin yipranan betonarme yapisi güçlendirilmis, ziyaretçiler için otopark alani müze gemi aile anit arasinda kalan kisimda yürüyüs yollari insa edilmistir. Güçlendirme ve müze gemi çalismalarinda emegi geçenleri tebrik ediyorum. Bu topraklarda sehit düsen ve gazi olan kardeslerimizin aziz hatiralarini da bu vesileyle saygi ve minnetle yad ediyorum."

Erdogan, daha sonra Yavuz Çikarma Plaji'nda bulunan Milli Savunma Bakani Hulusi Akar ve beraberindeki komutanlarla canli baglanti gerçeklestirdi.

Cumhurbaskani Erdogan'a saygilarini sunan Akar, Yavuz Çikarma Plaji'nin Kibris Baris Harekati'ndaki önemini anlatti. Baris Harekati'ndaki tüm sehitleri saygi ve rahmetle anan, gazilere saglik ve esenlik dileyen Akar, "Yapilan harekatin, çekilen cefanin gençler tarafindan bilinmesi, yüksek malumlarinizla çok büyük önem arz etmekte. Onlari çesitli sekillerde gençlere aktarmaya çalisiyoruz. Bahsettiginiz Ç. 1974'ün müze haline gelmesi de gençlerimize bugüne kadar neler çekildigini anlatma bakimindan büyük önem arz ediyor. Bu müze geminin hayirli olmasini diliyoruz." ifadelerini kullandi.

KKTC'deki gençlere seslenen Erdogan, "Gençler, bu müze gemiyi gezmeyi ihmal etmeyin. 74 Baris Harekati'nin hangi sartlarda basarildigini görmeniz bakimindan bu çok ama çok önemli." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan'in talimatlari üzerine Akar ve beraberindekiler, kurdele keserek Ç. 1974 Müze Gemisi'nin açilisini gerçeklestirdi.

(Sürecek)
Kaynak: AA