Çevreciler Ziyaretçi Yogunlugu Yasanan Munzur Vadisi Milli Parki'nin Korunmasini Istedi

Tunceli'de bir grup çevreci, Munzur Vadisi Milli Parki'nda yasanan ziyaretçi yogunlugu nedeniyle yaban hayatinin olumsuz etkilendigini iddia ederek bölgenin koruma altina alinmasini istedi.

Kentteki Miskisah mevkisinde bir araya gelen grup adina açiklama yapan avukat Baris Yildirim, Munzur Vadisi'nin 1971'de Milli Park ilan edildigini ve 42 bin hektar alandan olustugunu hatirlatti.

Bölgenin Türkiye'nin önemli milli parklari arasinda yer aldigini ifade eden Yildirim, "Burada saptanmis 2 binin üzerinde flora çesidi var. Yine sadece dünyada bu Munzur Vadisi Milli Parki'nin temel kaynak degeri olan Munzur Irmagi'nda habitat bulan endemik Munzur alabaligi gibi türler var. Bölgede Anadolu parsinin dahi habitat bulduguna dair iliskin bilgiler var. Yaban hayati ekolojisi çok güçlü." dedi.

Yildirim, milli parki herkesin gelisigüzel ziyaret ettigini belirterek, "Bu da buradaki yaban hayati ekolojisinin tahrip olmasina yol açiyor. Yaban keçileri yola su içmeye inemiyorlar. Neden inemiyorlar, araç trafiginden kaynakli. Bu çok korkunç bir sey. Bunlar dag ekosisteminin önemli canlilari. Yine kara yolu boyunca tanik oluyoruz. Bern Sözlesmesi'ne göre koruma altinda olan su samurlari araç çarpmasi neticesinde hayatlarini kaybediyorlar. Yaban hayati ekolojisinin temel türleri araç çarpmasi sonucu telef oluyor. Milli parkin mutlaka korunmasi gerekiyor." ifadesini kullandi.

Milli parkin ayni anda 5 ekosisteme sahip olan ender yerlerden oldugunu dile getiren Yildirim sunlari kaydetti:

"Bu sebeple burada biyolojik çesitlilik çok güçlü. Milli park bir ülkenin ulusal degeridir, kiymetidir. Milli parklar bir ülkede en az bayrak kadar, bir ülkede en az ülkenin tarihi kadar, bir ülkede en az ülkenin milli marsi kadar kiymetlidir. Dolayisiyla ulusal bir degerin ulusal kiymetlere yanasir sekilde korunmasi gerekir. Fakat biz burada her gün aksini görüyoruz, 365 gün boyunca maalesef insan etkilesiminin çok fazla oldugu bir sürece tanik oluyoruz."

Kaynak: AA