Bosna Hersek'teki Savasta Sirplarin Katlettigi 12 Sivil Daha Topraga Verildi

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yasanan savasta, ülkenin kuzeyindeki Prijedor kentinde Sirplar tarafindan öldürülen Bosnaklardan 12'si daha, düzenlenen toplu cenaze töreninin ardindan topraga verildi.

Cesetlerine savastan sonra toplu mezarlarda ulasilan ve kimlik tespiti yapilan Bosnaklar, Kamicani Anit Mezarligi'nda sevdiklerinin gözyaslari ve dualari esliginde son yolculuklarina ugurlandi.

Defnedilen 12 sivilin en genci, öldürüldügünde 21 yasinda olan Fikret Maroslic, en yaslisi ise, 47 yasindayken öldürülen Himzo Maroslic olurken, baba ve ogul bugün yan yana topraga verildi.

Amcasi ve kuzenini topraga veren Redzo Maroslic, son derece üzgün oldugunu ifade ederek, "Gelip dua edebilecegimiz bir mezarlarinin olmasi, içimizi biraz olsun rahatlatiyor." dedi.

Esinin kardesini 29 yil sonra defneden Sefika Mujkanovic de bayram gününde oldukça zor anlar yasadiklarini belirterek, "Bulunabilen bir kemigini topraga verdik. Bes alti yildir, daha fazla kemik kalintisi bulunur mu, diye bekledik ama olmadi. Bir mezari olsun istedik." diye konustu.

Bosna Hersek Islam Birligi Baskani Husein Kavazovic'in kildirdigi cenaze namazina Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsic ve konseyin Bosnak üyesi Sefik Dzaferovic ile defnedilen Bosnaklarin yakinlari katildi.

- Prijedor'da ne oldu?

Bosna'daki savasin yeni basladigi Mart 1992'de eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teskilatinin (UDBA) basina getirilen Sirp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan bin 775 Sirp'i bir ay içinde silahlandirdi.

Sirp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çogunlugu Bosnak olan Prijedor sehrini ele geçirdi. Agir silahlara sahip Sirp birlikleri, 23 Mayis 1992'de Prijedor civarindaki köylere saldirdi. Prijedor ve civarindaki katliamda 102'si çocuk 3 bin 176 sivil hayatini kaybetti.

Sirplar, 31 Mayis 1992'de yerel radyolar üzerinden yapilan duyuruyla "Sirp olmayanlarin evlerinin pencerelerine beyaz çarsaf asmalari, sokaga çikarken kollarina beyaz kurdele baglamalari" talimati verdi. Isgalci Sirplarin talimatlarini yerine getirmek zorunda kalan Sirp olmayan siviller, bu yöntemle tespit edildi. Tespit edilenler, esir kamplarina götürülerek katliamlara, iskencelere ve tecavüzlere maruz kaldi.

Prijedorlu yaklasik 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarina götürüldü. On binlerce kisi ise dogduklari topraklardan sürgün edildi.

Bu arada, Bosna Hersek Kayip Kisiler Enstitüsü, Prijedor'da yasanan katliamin ardindan hala 620 kisinin kayip oldugunu ifade etti.

Kaynak: AA