Binlerce Filistinli Bayram Namazini El Halil'deki Harem-I Ibrahim Camisi'nde Kildi

Yüzlerce Filistinli de bayram namazini eda etmek için, yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin kuruldugu Sabih Dagi'nin karsisinda yer alan Nemr tepesini tercih etti.

Binlerce Filistinli, bayram namazini isgal altindaki Bati Seria'nin El Halil kentinde bulunan Harem-i Ibrahim Camisi'nde Israil güçlerinin yogun güvenlik önlemleri altinda eda etti.

Harem-i Ibrahim Camisi Müdürü Hifzi Ebu Senine, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Israil makamlarinin, siki güvenlik önlemleri altinda, caminin tüm bölümlerini ibadete açtigini belirtti.

Çogu Yahudilere tahsis edilmis sekilde ikiye bölünmüs durumdaki Harem-i Ibrahim Camisi'nin tüm bölümlerinin Müslümanlara sadece ramazan ayindaki cuma günleri, Hicri yilbasi, kandil geceleri ve Kurban ile Ramazan bayramlarinda olmak üzere senede 10 gün için açildigina isaret eden Ebu Senine, Israil'in camideki uygulamalarini kinadi.

Ebu Senine, Israil'in, ibadet etmek için camiye gelen Müslümanlari sahte bahanelerle geciktirme, üst aramasindan geçirme gibi bir dizi cezalandirici uygulamalara tabi tuttugunu ve Harem-i Ibrahim Camisi'ni bosaltmaya ve tamamen kontrol altina almaya çalistigini kaydetti.

Ebu Senine, Harem-i Ibrahim Camisi'nin tümüyle Islami vakiflara ait oldugunu ve Yahudilerin herhangi bir hakki bulunmadigini vurguladi.

Harem-i Ibrahim Camisi, Baruch Goldstein adli fanatik bir Yahudi'nin 25 Subat 1994'te 29 Müslüman'i öldürdügü katliamin ardindan kapatilmis ve yeniden açildiginda çogu Yahudilere tahsis edilecek sekilde ikiye bölünmüstü.

- Nablus'ta Sabih Dagi karsisinda bayram namazi

Öte yandan Nablus'un güneyinde bulunan Beyta beldesindeki yüzlerce Filistinli de bayram namazini yasa disi Yahudi yerlesim birimlerinin kuruldugu Sabih Dagi'nin karsisinda yer alan Nemr tepesinde kildi.

Bölgedeki yasa disi Yahudi yerlesim birimlerine karsi mücadele veren "Dag Muhafizlari" grubundan yapilan yazili açiklamada, direnise devam edilecegi ve geri adim atilmayacagi ifade edildi.

Sabih Dagi'nda Yahudi yerlesim üssü (karavan ve konteyner evlerden olusan küçük yerlesim birimleri) kurulmasina tepki gösteren Filistinliler, aylardir Beyta beldesinde gösteriler düzenleniyor.

- Bati Seria'daki Yahudi yerlesim birimleri

Israil yönetimi, bir Filistin topragini yerlesime açmadan önce orada karavan ya da konteyner evlerden olusan bir çesit üs kuruyor. Bu üslere daha sonra baska yapilar da ekleniyor ve bölgeye altyapi hizmeti de getirilerek yerlesim birimlerinin büyümesine hiz kazandiriliyor.

Israil'in 1967'de isgal ettigi Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 450 binden fazla Yahudi yerlesimci, Bati Seria'da isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki Filistin topraklarinda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.
Kaynak: AA